PTO European Open voor Max Neumann/Anne Haug; IM 70.3 St. George/Marbella; Topprestaties Youri, Lotte en Niek – WTJ 2842

ZONDAG – Hoewel het de echte diehards onder de triathlonliefhebbers waarschijnlijk niet veel uitmaakt, is de concurrentiestrijd tussen organisaties als World Triathlon, PTO, Ironman en Challenge niet erg bevorderlijk om de sport ook bij de mainstream media onder de volle aandacht te brengen. De verwachting dat we ooit bij Studio Sport of in de maandag kranten Volkskrant, AD of Telegraaf het WK lange afstand terugzien of -lezen is met al dat getouwtrek om topatleten te trekken vrijwel nihil.

Dat gezegd hebbende, was de PTO European Open op Ibiza. Opdracht: 2 km. zwemmen, 80 km. fietsen, 18 km. lopen. Prijzengeld: 600.000 Amerikaanse dollars. Daar zou ik ook wel een WK voor laten schieten overigens. De wedstrijden waren live te volgen bij Eurosport met als top-commentatoren Ruud de Haan en Tom Oosterdijk. De mannenwedstrijd werd niet gewonnen door een van de aangekondigde favorieten (Blummenfelt, Frodeno, Brownlee), maar het was Max Neumann, die de zege naar zich toetrok. Bij de vrouwen geen verrassing: Anne Haug verkeert in bloedvorm en de Duitse maakte het helemaal waar.

In de mannenrace lag Aaron Royle op kop na het zwemmen in het dik 18 graden metende Middellandse Zeewater. Frodeno en Brownlee zaten hem op de hielen. Blummenfelt gaf een minuut prijs. Youri Keulen verliet het water als 18e. Op de fiets ontstaat – alle innovaties van Race Ranger ten spijt – een kopgroep van eerst zeven, later negen man. De namen: Kyle Smith, Alistair Brownlee, Aaron Royle, Jan Frodeno, Max Neumann, Ben Kanute, Thomas Bishop en na zo’n 20 kilometer ook Kristian Blummenfelt en Magnus Ditlev. Youri volgde in een derde groepje op ruim twee minuten.

Later splitste de kopgroep zich weer en zijn het de alerte Neumann, Brownlee, Smith en Ditlev die de forcing voeren. Zij mochten met een minuut voorsprong aan de 18 km. lopen beginnen. De eerste achtervolgers zijn Blummenfelt, Royle en Frodeno. In de eerste loopkilometers was Alistair Brownlee de man die demarreert. Hij loste iedereen, behalve Max Neumann die de Brit in het vizier houdt en op 9 kilometer van de finish aanhaakt. Mooie beelden daarachter ook van Blummenfelt en Frodeno zij-aan-zij. Youri begon overigens keurig als zevende aan het lopen met vier minuten achterstand.

Thriller met Neumann en Blummenfelt

Neumann liep vervolgens hard door, want hij begreep wel dat Blummenfelt aan zijn beslissende rush begonnen was. De Australier en de Noor maakten er een heuse thriller van, terwijl de andere atleten terugvallen. Aan de finish hield de sterke – en toch onverwachte – winnaar Max Neumann nog 27 seconden over op Kristian Blummenfelt. Dan is er het grotere gat naar de nummer drie Magnus Ditlev op 1.50 minuten. Jan Frodeno keerde na twee jaar geen wedstrijden terug met een sterke vierde plaats op 2.16. Sterk gelopen deed ook Jason West op een vijfde plek, Alistair Brownlee dan zesde. De Britse tweevoudig Olympisch kampioen blijft moeite houden met het langere looponderdeel. Daniel Baekkegard, Ben Kanute, de strijdlustige Kyle Smith en topzwemmer Aaron Royle maakten de top tien vol. Youri Keulen hield zich in dit wereldveld goed staande op een 13e plaats op 6.31 minuten achterstand.

Frodeno was met z’n vierde plek een gelukkig mens al was het dan wel een zware race. ,,It’s good to be back. It really is.” Natuurlijk ging de groot kampioen voor de hoogste plek. ,,Maar wie 3.20/kilometer loopt verdient het niet om te winnen.”

Lange solo van Lucy Charles, maar bij lopen is Anne Haug niet te stuiten

In de vrouwenrace was de Britse Lucy Charles-Barclay opnieuw op magnifieke wijze bezig met het zwemonderdeel. Ze pakt alleen al op dat onderdeel een halve minuut op ‘onze’ Lotte Wilms en Rebecca Clarke. Chelsea Sodaro, Daniela Ryf en Anne Haug moeten dik 2,5 minuut incasseren. Els Visser zelfs 5.50 minuten en Diede Diederiks 7.10 minuten. De Rotterdamse moet het ook niet per se hebben van het eerste onderdeel.

Vrij snel vergrootte Charles-Barclay haar voorsprong op een groepje met Lotte, Rebecca Clarke, India Lee, Fenella Langridge en Sara Perez Sala. Nogal veel Brits geweld dus vooraan, waar onze Nederlandse Aussie zich goed staande hield. Els en Diede verloren tijd: 7 en 8 minuten lagen ze in de beginfase van het fietsen achter. Anderhalve minuut werd de maximale voorsprong van Charles-Barclay. Na 60 km. was Ashleigh Gentle en even later ook Paula Findlay aangesloten bij de achtervolgers. Anne Haug was intussen los van Sodaro en Ryf en wisselde met ruim 2 minuten achterstand in de wisselzone als achtste.

Maar na 8 kilometer lopen lag Haug al tweede achter Charles, Gentle volgde als derde en Lotte weerde zich kranig op dan de zevende plek op 3 minuten achterstand. Voor Els en Diede bleef het wedstrijdverloop aan de kop onzichtbaar, zij knokten voor een plekje in de top 25. Als het 10 kilometerbordje is gepasseerd, groetten Haug en Charles elkaar. De Britse wist daar: die ga ik niet bijhouden. In de slotfase werd ze nog bijgehaald door Ashleigh Gentle. Maar de Hawaii-wereldkampioene 2019 Anne Haug is de verdiende winnares, die zelfs op de fiets veel werk alleen moest verzetten. Gentle volgde op 2.29 als tweede en gelukkig werd ook de grootste aanvalster beloond met brons: Lucy Charles-Barclay op 2.55 minuten.

Emma Pallant-Browne, vorige week nog wereldkampioene duathlon op hetzelfde Ibiza, werkte zich sterk naar voren en strandde op een vierde plaats op 4.20 minuten. Dan volgden Paula Findlay, Tamara Jewett, India Lee, Luisa Baptista en op een uitstekende negende plaats Lotte Wilms. Ze staat er op de momenten dat het moet. In vorige PTO-races nog geen top tien, nu dus wel. Holly Lawrence – toch ook niet de eerste de beste – volgde haar als tiende. Dat alles was voor Diede Diederiks nog niet weg gelegd. De wereldkampioene crossduathlon debuteerde in een PTO-race met een toch keurige 20e plaats op 15 minuten van Haug. Els Visser voorspelde tevoren al geen toprace en dat bleek. Op karakter haalde ze de finish en wel als 22e op 24,5 minuut achterstand. ,,Ik was niet fit, maar wilde deze uitdaging niet uit de weg gaan. Het was een mooie race, maar helaas kon ik niet aan de verwachtingen voldoen.” Na Els volgden geen pro’s meer over de finish. Topfavorieten als Daniela Ryf en Chelsea Sodaro stapten uit.

ZATERDAG 6 MEI: PTO EUROPEAN OPEN IBIZA (SPA)
M:
13.Youri Keulen 3.20.18
V:
9.Lotte Wilms 3.47.14
20.Diede Diederiks 3.53.35
22.Els Visser 4.02.39

Ironman 70.3 St. George voor Long en Metzler

Zaterdag was het ook Ironman 70.3 St. George (vorig jaar nog het WK aldaar). Natuurlijk kon daar niet ook nog eens een topveld op de been gebracht worden. Het waren Sam Long en Jeanni Metzler, die vrij eenvoudig de zeges ophaalden. De tweede plaats ging bij de mannen naar Trevor Foley op 2.21 en Jackson Laundry haalde de derde plaats binnen. Lionel Sanders koos voor de Amerikaanse race, had net als Long veel tijd in het water verloren maar kon zijn kenmerkende jump naar voren (in tegenstelling tot Long dus) niet maken. De Canadees eindigde vierde en was daar content mee. Dylan Gilespie was lange tijd de belangrijkste achtervolger op Sam Long, maar viel terug naar een vijfde plaats.

Als Lauren Brandon mee doet, weet je dat het zwemonderdeel en een groot stuk van het fietsen voor haar is. Dat was in St. George niet anders. Na 40 km. op de fiets sloten Jeanni Metzler en Skye Moench aan. Met 2.20 minuut voorsprong begon het Amerikaans duo aan het lopen. Metzler had duidelijk de snelste benen. Moench moest 1 minuut toestaan aan de finish, de derde plaats was voor Danielle Lewis.

Ironman 70.3 Marbella: Niek Heldoorn tweede

Zondag dan alweer een Ironman 70.3 nota bene ook op Spaans grondgebied: Marbella. Dat bedoelen we dus met de geloofwaardigheid van de sport als een WK geen enkele beschermde status krijgt op de wedstrijdkalender. De wedstridj werd gewonnen door de Duitser Nicolas Mann. Niek Heldoorn maakte en lekkere seizoenstart met een tweede plaats. Het verschil aan de finish was zo’n anderhalve minuut: 3.56.24 tegen 3.58.03 uur. De Spanjaard Jordi Montraveta Moya eindigde derde in 3.59.16 uur.

Na het zwemonderdeel ontstond een kopgroep van zes man, waaronder Niek. Nicolas Mann was de betere fietser, hij ging er in de slotfase vandoor en vertrok met anderhalve minuut voorsprong voor de halve marathon. Een voorsprong die hij niet meer uit handen zou geven. Niek was met de andere triatleten in T2 gearriveerd en liep al snel naar een prachtige tweede plaats toe.

Marlene de Boer 17e

Snelste vrouw was de Britse Nikki Bartlett, die weinig moeite had met de tegestandsters. Kaidi Kivioja uit Estland eindigde op 6.44 minunten als tweede, de Duitse Daniela Kleiser was bijna 8 minuten na Bartlett de nummer drie en daar weer achter volgden de Spaanse Laura Gomez en de Italiaanse Marta Bernardi. Marlene de Boer had een pittige race. Ze werd zeventiende op 20.44 minuten. Het zwemmen ging haar nog aardig af, daar lag de Amsterdamse elfde. Op de fiets kreeg ze het zwaar en zakte terug naar de 18e plek in een veld van 20 pro’s. De halve marathon verliep gelukkig iets beter met als resultaat dat ze 1 plekje opschoof.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.