Superzondag voor TriathlonNL: Barbara de Koning wint weer Africa Cup; Anna Witteveen wint ‘bonificatie-triathlon’ Bilzen – WTJ 2797

ZONDAG – Amper 2,5 maand onderweg en Barbara de Koning heeft al haar tweede internationale zege op zak. De Nederlandse atlete, woonachtig in de UK was zondagmiddag de snelste aan de Mandela Bay van Port Elizabeth. Voor Barbara kan Zuid-Afrika geen fout meer doen. De eerste zege, drie weken geleden, was ook al in het geboorteland van Richard Murray: toen won ze in Maselspoort de eerste Africa Tri Cup van het jaar.

De standaard afstand legde ze trouwens binnen de twee uur af: 1.59.30 uur. Tijden zeggen weinig als je niet de exacte afstanden van het parcours weet. Maar als het ook echt 10 kilometer lopen was, dan maakte Barbara met haar 35.41 minuten wel indruk. Pas twee minuten na haar finish volgde de nummer twee: thuisfavoriete Amber Schlebusch. De Oostenrijkse Tanja Stroschneider behaalde – net als in Maselspoort – een derde plaats. Met Rachel Klamer op een vierde, Rani Skrabanja een zevende en Marit van den Berg een negende plek scoorden de Nederlandse vrouwen maar liefst vier top tien klasseringen op een totaal van 16 deelneemsters.

De wedstrijd begon met een goed voor de Nederlanders. Achter de Deense Anne Holm kwamen Rani Skrabanja (1 week na haar Arena Games succes in Sursee),  Barbara de Koning en Rachel Klamer uit het zeewater. Drie Nederlandse vrouwen in de top vier dus. Marit van den Berg deed er 2,5 minuten langer over en dat was goed voor de 13e zwemtijd.

Barbara meteen ten aanval

Samen met Holm ging Barbara meteen in de aanval. Ook al was het dan 40 kilometer fietsen. De demarrage slaagde, want het Nederlands/Deense duo reed bijna een minuut weg bij het Nederlandse koppel Rani/Rachel. Marit won wel enkele posities, maar verloor wel tijd op haar landgenotes: zo’n 2,5 minuut. Dat Barbara na de eerste twee krachtsinspanningen nog zoveel over had om er een razendsnelle 35.41 uit te persen, toont wel hoezeer zij in vorm is. De nummer twee Amber Schlebusch had ook de tweede looptijd, maar die lag toch al een stuk hoger: 36.15. Anne Holm stapte na een paar kilometer uit, toen was de beslissing al gevallen.

Marit van den Berg liep de vijfde looptijd, Rachel Klamer – ondanks alle ongemakken van blessures en ook Covid er nog overheen – kwam tot de zevende looptijd. De elfde looptijd (40.15) was voor Rani Skrabanja. In de top tien: vier Nederlandse, vier Zuidafrikaanse, een Oostenrijkse en een Slovaakse triatlete. We kwamen wel eens met minder naar huis.

We nemen aan dat veel van de triatleten hierboven ook acte de presence geven in het Japanse Yokohama, daar dan aangevuld met Maya Kingma en/of Mitch Kolkman.

Snelste loper van de dag: Richard Murray, zevende aan de finish

Richard Murray kwam als zevende over de finish. Dorian Horsten eindigde 27e in een door de Zuidafrikaan Jamie Riddle gewonnen race. De uit de crosstriathlons bekende Griek Panagiotis Bitados werd tweede en de Ier James Edgar derde.

Ridle kwam samen met Oostenrijker Alois Knabl uit het – ten opzichte van Ironman Zuid-Afrika – kalmere oceaanwater voor de kust van Port Elizabeth. Als 19e op 40 seconden verliet Richard de golven voor zijn ‘eerste/tweede vaderland’. Een minuut later volgde Dorian Horsten als dertigste, anderhalve minuut na de kop van de race. Tyler Smith en Bitados waren de snelste fietsers en konden zo aansluiten bij de kopgroep van acht. Daar zaten de Nederlanders niet bij. Richard zat in de achtervolgingsgroep, die twee minuten verloor op de kop. Dorian verloor veel tijd en had ook geen groepje atleten meer bij zich, zodat hij de 40 km. solo moest afleggen.

Dat Richard de winst niet meer kon pakken, was helder. Maar hij gaf nog wel een demonstratie van zijn loopkwaliteiten. Met een tijd van 30.14 minuten was de Nederlander veruit de snelste van het hele veld. De Deen Emil Holm had de tweede tijd, maar wel al 40 seconden daarachter. Al met al kon Richard van de oorspronkelijk kopgroep nog 1 man achterhalen, zodat hij zevende finishte. Nog even investeren in iets harder zwemmen en Richard kan zijn kwalificatie voor Parijs in orde maken. Ook voor Dorian Horsten was het lopen zijn sterkste onderdeel: de 26e tijd in 33.32 minuten.

Jamie Riddle noteerde de vierde looptijd, de snelste van de kopgroep dus winnaar. Bitados en Edgar zaten er niet ver achter. Favoriet Andrea Salvisberg eindigde vierde, voor het Bermudaanse fietsbeest Tyler Smith. Oliver Turner was de zesde uit de kopgroep, die uit de klauwen van Richard Murray bleef. Daarna volgde de Nederlands/Afrikaanse leeuw op plaats zeven.

Vroege wedstrijden in Belgie: Anna Witteveen wint Bilzen

Onze zuiderburen zijn er vroeg bij met triathlons dit jaar. In Bilzen was na Diksmuide en Poperinge al de derde triathlon van 2023 en dan te bedenken dat we pas halverwege maart zitten. In het Belgisch Limburgse Bilzen was vandaag een bijzondere sprint-triathlon waar tijdens het fietsen bonificatie-seconden te verdienen waren. Dat maakte dat de spanning tot het laatst toe bleef.

De zeges gingen uiteindelijk naar Anna Witteveen, EDO Sports-atlete uit Maastricht en Lommelaar Jasper Philippe. Zwemmen was uiteraard nog in het binnenbad. Het fiets- en looponderdeel begon voor iedereen gelijktijdig. Een massastart dus. Dat fietsen begon beneden aan de Letenberg, waarvan de triatleten vijf keer de top bereikten. Steeds waren er bonificaties voor de eerste vijf boven. Behalve goed kunnen zwemmen, fietsen en lopen kwam als vierde onderdeel het rekenen er aan te pas.

Bij het lopen viel de beslissing. Maarten Appermans werd daarin voorbij gestreefd door Jasper Philippe, die deze eerste Bilzen-wedstrijd (later dit seizoen volgt nog de 111 Bilzen op 21 mei) op zijn naam schreef. Zeven tellen later was Appermans de nummer twee en het brons ging naar de snelste zwemmer in het binnebad Pep Delvaux. Beste Nederlander was hardloper Mick Claessens, die wel de snelste looptijd realiseerde, maar te veel tijd verloor met zwemmen (43e) en fietsen (39e). Claessens eindigde 17e. Robbin van de Geer en Fabian Boots waren tweede en derde Nederlander op resp. een 22e en 23e positie.

Fraai was de zege van Anna Witteveen, die een mooi duel uitvocht met Sarah Verjans uit Leuven. In het zwembad was het nog Jelle Schillebeekx, die als snelste vrouw aantrikte. Bij het fietsen ontstond een kopgroep van drie: Witteveen, Verjans en ook Jolien Vanendert sloot nog aan. Verjans was steeds de slimste op de top van de Letenberg, Met een comfortabele marge van 24 seconden begon Sarah aan het lopen, maar toch was het Anna, die meteen afstand nam en als eerste de streep bereikte. Omdat Sarah Verjans achter de Nederlandse Anita Verkerk als derde aankwam en daarbij 32 seconden verloor, was de overwinning met 8 seconden voorsprong voor Anna. Na de achtste plaats zaterdag voor Astrid van Cauwelaert op Lanzarote opnieuw succes dus voor de EDO Sports-formatie. Jolien Vanendert greep de derde plaats. Vierde finishte Anita Verkerk. Margot Reinders volgde op een zevende plaats.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.