De jaarlijkse fietsvakantie van broers Dijkshoorn ging dit keer naar Oeganda, kort daarna won Wouter Ameland – WTJ 2799

MAANDAG – Wouter Dijkshoorn is een man van alle markten thuis. De ene week staat ie op de schaats voor een wintertriathlon in Leeuwarden, een paar weken later crosst ie met zijn mountainbike over waddeneiland Ameland. En tussendoor….is Wouter samen met broer Geert even in Oeganda. Even dachten we dat hij in het Afrikaanse land mee ging doen aan een crosstriathlon, maar die was net achter de rug. We vroegen Wouter om er iets meer over te vertellen, daarop volgde onderstaand verhaal. Lees mee en steek er nog wat van op ook!

Wouter:

Allereerst, ik ben een fietsliefhebber die zich graag voortbeweegt in een prachtige omgeving met goed gezelschap. Dat maakt het organiseren van een jaarlijkse fietsvakantie met mijn broer Geert weer een feestje. De maanden december-januari-februari wordt dan graag doorbroken met 1-2 weken fietsen in een mooi land met lekker eten, interessante cultuur en vooral uitdagende fietsetappes. Na India, Tanzania, Kenia, Taiwan, Thailand, Colombia, Transalp (zomereditie vanwege Corona) en Spanje was nu Oeganda aan de beurt. Dat was weer raak, genoten!

Na een mooie winterperiode 2022-2023 met de hoogtepunten de Hel van Kastelree, combiklassement Egmond en het wintertriathlon in Leeuwarden was het tijd om een volgende trainingsperiode in te gaan. De winter stond in het teken van een nieuwe skills leren, schaatsen. Daarnaast ook aan één van mijn mindere kanten werken, namelijk de belastbaarheid in het hardlopen. Daarnaast was Egmond een mooi trainingsweekend met mijn Dolfijn teamgenoten en tegelijkertijd de vuurdoop in een strandrace. En geslaagd, een mooie 3de plek! Racen doe ik graag, want dat is voor mij de leukste training en leer ik altijd weer wat nieuws. Toch was het ook even lekker om niet te trainen, maar vooral sportend op vakantie te zijn!

Zebra’s

In 17 dagen Oeganda heb ik 15 dagen op de fiets gezeten, heerlijk! Een schitterend land om lange dagen op de fiets te zitten. Onderweg kom je veel vriendelijke mensen tegen. Daarnaast is de natuur erg divers. Het ging van bananenplantages naar theevelden, van savannah naar jungle, van glad asfalt naar prachtige singletracks en van lieve honden naar prachtige zebra’s waar we vlak langs fietste. Oftewel, een verrassende en diverse omgeving met een aangenaam en droog klimaat. Soms wel iets te droog met veel stof, maar de warmte was goed te doen door de droge lucht. Verse ananas was mijn favoriete opfrisser tussendoor, maar ook de frisdrank Stoney deed het erg goed om te hydrateren. Oftewel, een aanrader om te fietsen!

Het lopen en zwemmen was geen onderdeel van het programma. Dat vond ik ook helemaal prima. Het was voor mij even lekker 2 weken fietsen waarbij ik heel veel rustige duurkilometers heb gemaakt. Tussendoor was het een klimmetje op knallen en een snelle singletrack afdalingen rijden maar verreweg het meest was lekker kletsen en genieten van de omgeving. Toch een vorm van blokperiodisering.. Met het Nederlandse klimaat en werk/privë is het voor mij in de winter niet mogelijk om een goed duurblok te maken. De wintermaanden kennen bij mij daarom ook veel korte en kwalitatieve trainingen (veel techniek en kracht accenten naast de wedstrijdprikkels). Dan kan zo’n blok van 2 weken veel omvang mij een enorme boost geven!

Na terugkomst was ik weer enorm gemotiveerd om een gestructureerd trainingsschema op te pakken. Perfect! Na een flink duurblok zonder na te denken over training kan ik weer de knop omzetten naar gericht en gestructureerd trainen de komende periode. Dan wordt het een weer meer klassiek trainingsschema met de focus op zwemmen, fietsen en lopen in de context van Teamcompetitie en cross triathlon. Ook daar heb ik weer zin in en kan in enorm van genieten. Het voorjaar komt er al weer aan, dus de specifieke trainingen mogen er weer aankomen. Op naar het eerste hoogtepunt, 3 & 5 mei 2023 met het WK cross duathlon en triathlon en anderhalve week later de aftrap van de teamcompetitie 2023!

Jouw manier van periodiseren?!

Dit is een voorbeeld van hoe ik graag mijn seizoen periodiseer. Met Training Tweaks kijken we heel persoonlijk naar de wensen, mogelijkheden, ambities en uiteindelijke doelen. Op basis daarvan maken we een periodisering en kan er wellicht ook een fietstrip Oeganda uitkomen. Interesse? Contact ons om je verder te helpen!

PS. Interesse in de gemaakte fietsvakanties? Ik vind het altijd leuk om informatie te delen over routes en andere tips. Wie weet begin ik ooit nog een fietsvakantie bureau met uitdagende fietsvakanties per racefiets of mtb… De etappes kun je terugvinden eind februari en begin maart op mijn Strava account.

Dank voor het mooie verhaal Wouter. Overigens hadden we niet meer gemeld hoe het verdere weekend op Ameland voor hem afliep. Na de winst op de crossduathlon zaterdagochtend ging de Amsterdammer in de middaguren van start voor de Kallas MTB-wedstrijd. Die race werd gewonnen door Bram Imming. Wouter volgde op een tiende plaats op 9 minuten van de winnaar. Rink Pijpker (zaterdag winnaar in Workum) eindigde 16e en bij de vrouwen was Linda van Vliet goed voor een vierde plaats. Zij verloor eveneens 9 minuten op de winnares. Dat was Rozanne Slik. Lizette van der Vegt finishte als zesde. In de fun MTB-race was Kyra Brouwer opnieuw succesvol. ’s Ochtends de korte crossduathlon gewonnen, ’s middags de korte MTB-koers. Linda van Vliet won wel het combi-klassement MTB-race zaterdag/MTB-marathon zondag. In dat klassement was Bart Kortleve de beste en scoorde Wouter Dijkshoorn een vijfde plaats. Als er een combinatieklassement van alle drie de onderdelen was geweest, dan stond alleen Wouter in de uitslag.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.