Eva Cornelisse 18e in Europe Tri Cup Melilla; Sander Koomen 8e in Devonport; Veloopzwem De Haan enz. – WTJ 2798

ZONDAG – We gaan een enerverend sportweekend afronden. Mathieu van der Poel, Max Verstappen, Shirin van Anrooij, De Klassieker Ajax-Feyenoord en dan ook nog in onze eigen sport mooie overwinningen voor Barbara de Koning en Anna Witteveen.

Wat gebeurde er verder nog? Behalve de Africa Triathlon Cup Mandela Bay was er in het noordelijke puntje van Afrika in de Spaanse enclave Melilla de allereerste Europe Triathlon Cup van het seizoen. Het leverde Marco van der Stel ooit zijn mooiste internationale zege op. Nu was Nederland enkel vertegenwoordigd door Eva Cornelisse. De Rhoonse triatlete eindigde als achttiende in een veld van 42 atletes.

Emma Jackson: ervaring telt

De winst ging naar de meest ervaren triatleten van dit startveld: Emma Jackson. Met haar 32 lentes toevallig ook de oudste van het gezelschap. Maar de Australische kan nog prima mee op de korte afstanden. Na de tweede zwemtijd ontsnapte Jackson samen met de Italiaanse Myral Greco en de Spaanse Cecilia Santamaria uit de grote groep. Later sloten meer atletes aan. Het lopen bracht de beslissing. De Zwitserse Alissa Konig liep vanuit de achterhoede naar een tweede plaats, maar Jackson was toch 13 seconden eerder bij het finishlint. Een tweede Zwitserse Nora Gmur behaalde de derde plaats, waarna Cecilia Santamaria en Anouk Sterkers uit Frankrijk het bovenste quintet vormden.

Eva Cornelisse kwam als 23e uit de Middellandse Zee, ze fietste de 15e tijd en de 18.20 minuten op de vijf kilometer was goed voor een 16e looptijd. Dat alles bij elkaar leverde haar een 18e plaats op. Bij de mannen een Clean Sweep voor de Tricolores: Louis Vitiello, Nathan Grayel en Guillaume Hay. Het Franse trio zwom en fietste niet eens opvallend mee, maar bij het lopen waren de Haantjes niet te houden. Met 14.32, 14.37 en 14.44 waren ze superieur aan de rest. De Spanjaard Nan Oliveras was op een vijfde plaats eerste niet-Fransman. Vijfde eindigde de Duitser Jannik Schaufler. Van Belgische zijde haalde Katrien Maes een elfde, Peter Denteneer een 17e plaats.

World Series Devonport: Sander achtste

Op het Tasmaanse eiland in de stad Devonport waren de eerste World Para Series van het nieuwe seizoen. Volop paratriatleten maakten de verre reis Down Under, waaronder ook Sander Koomen. Uitkomende bij de PTVI scoorde Sander samen met zijn guide Daaf Plomp een achtste plaats. Sander zat er goed bij met een derde zwem- en een tweede fietstijd. Bij het lopen moest hij die inspanning enigszins bekopen. Hij finisht op 5.20 minuten van de Australische winnaar Sam Harding, die op de PTS5 atleten na de snelste tijd op de klokken bracht. Dat gebeurt niet vaak, zeker niet wanneer Jetze of Geert van de partij zouden zijn. Maar Jetze won de halve marathon van New York en Geert maakte ze zich verdienstelijk tijdens de landelijke opschoondag. Goede zet Geert, hulde!

Bij de elite die tevens de Oceanische sprintkampioenschappen hielden ging de titel naar Jacob Birtwhistle (AUS) en Nicole van der Kaay (NZL). Bij de beloftes naar Dylan McCullough (NZL) en Charlotte Derbyshire (AUS), zodat de titel mooi over beide landen verdeeld werden. De Westaziatische kampioenschappen in Koeweit zijn zondag gewonnen door de Syrier Adnan Zaki en de Jordaanse Lydia Musleh. De Africa Junior Cup van Mandela Bay werd gewonnen door de Zuidafrikaanse triatleet Shaun Wolfaardt en de Amerikaanse Britney Brown. En de World Development-race in het Boliviaanse Cochabamba leverde als winnaars de Ecuadoriaan Andy Barros Peralta en de Guatemalese Marlen Alejandra Abigail Aguilar Bolanos op.

Ultraman

De Ultraman Arizona is nog gaande. Aan de leiding gaan Maxim Kniazew en Cynthia Bartus. Op de eerste dag is het 6,2 mijl zwemmen en 90 mijl fietsen, op dag twee wordt het fietsen opgevoerd tot 171 mijl en op dag drie is het hardlopen geblazen. Afwachten of de koplopers stand houden dus.

Veloopzwem De Haan

Dan de Veloopzwem van De Haan. Met recht een echte klassieker, want het evenement aan de Vlaamse kust was al toe aan haar 39e uitgave. Nederlanders gingen in het verleden veelvuldig die kant op, de laatste jaren is het vooral een Belgische aangelegenheid. De winst ging voor het eerst naar Dieter Boeye, die Quinten Dewaele en Joachim Wera versloeg. Bij de vrouwen won de winnares van 2019 Jonie Vanhoutte, die titelverdedigster Maaike Ryngaert het nakijken gaf. Brons ging naar de Belgisch/Sloveense Sonja Skevin.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.