Gjalt Panjer en Karin Nieuwenhuijsen de nieuwe nationaal kampioenen duathlon; Tijdrit Almer voor oud-duatleet – WTJ 2819

ZATERDAG – Met overwinningen voor Gjalt Panjer en Karin Nieuwenhuijsen kwamen de nationale titels duathlon in nieuwe handen terecht. De Apeldoorner was vier tellen te sterk voor Menno Koolhaas, die een uitstapje maakte naar run-bike-run. Het brons ging naar titelverdediger Thomas Cremers.

Snelste vrouw was dus Karin Nieuwenhuijsen. Zij was dertien tellen sneller dan Diede Diederiks. Het brons kwam terecht bij Eva Cornelisse. In de U23-categorie was Gjalt Panjer uiteraard ook de snelste: dubbel-kampioen dus. Zilver ging naar Niels van Lanen, brons naar Valentin van Wersch.

De beloftes bij de vrouwen mengden zich niet in de strijd om het overall-podium. Romy Spoelder pakte goud, zilver ging naar Willemijn Fuite. Tussen hen in finishte nog wel de Oostenrijkse Elena Ecker.

Duathlonspecialisten dit keer naast podium

Panjer was in zijn juniorentijd al wel een paar keer ’s lands sterkste. Nu glorieerde tri/duatleet ook tussen de elites. Een mannenpodium met drie atleten, die zowel op tri- als duathlon uitkomen: dat was lange tijd niet voorgekomen.

Menno Koolhaas bijvoorbeeld is een atleet, die in eerste instantie voor triathlons kiest. Vandaag pakte hij in zonnig Limburg wel de Nederlandse titel duathlon op de sprint afstand. Voor een ‘pure triatleet’ moeten we al weer terug naar 2011 toen Mark Oude Bennink won. Alle NK’s daarna waren toch wel voor duathlonspecialisten, hoewel je Thomas Cremers nog wel mag beschouwen als ‘man-van-in-between’.

Uit Veenendaal e.o. kwamen meestal de grote triathlontalenten. Nu heeft de Utrechtse stad ook een duatlete van allure in huis: Karin Nieuwenhuijsen. Betrekkelijk laat stapte ze over van hardlopen op duathlon, maar het lag haar meteen goed. Ze komt internationaal uit en de kroon op het werk was vandaag in zonnig Sittard, waar een geslaagd en spannend NK werd georganiseerd op het Tom Dumoulin Bike Park. Er waren complimenten richting achtvoudig Nederlands kampioen, die samen met de NTB in allerijl een NK in elkaar had gezet. Dat werd na vier jaar afwezigheid zeer gewaardeerd.

Tijdrit Almere voor oud-duatleet Del Grosso

Niet alle hardfietsers onder de tri/duatleten waren naar Sittard afgereisd. Een aantal koos voor de bekende tijdrit in Almere een organisatie van de Tri Hard Series. Zwembroek en loopschoenen bleven vandaag in de tas. Het ging om hard rijden over de marathonafstand: 42 km. Dat deed de Drentse profrenner Bodi del Grosso het snelst. In zijn jeugdjaren nog kort duatleet en wintertriatleet geweest, houdt Bodi het nu bij fietsen. Net succes dus. Bij de vrouwen was Magda Nieuwoudt de sterkste.

Achter Del Grosso was Jari Verstraeten de nummer tee en Tim Christen werd derde. Nieuwoudt klopte Emma Boertjes en triatlete Marieke Brouwers. Vorige week was de Tilburgse nog actief in de Portocolom Mallorca waar ze zesde werd.

Veel triatleten in tijdrit

Kijken we naar de triatleten dan was Olaf van den Bergh de snelste op een zevende plaats en kwam Bryan van Rutten op de negende eindtijd aan de finish in Almere. Michiel de Wilde deed het goed met een 20e plaats. Verder bij de top 50: 23.Erik-Simon Strijk; 25.Stef Overmars; 29.Tijn Huberts; 31.Arjen Bos. Hans Bosman sloot op een 241e plaats de rij. Hij deed er 37 minuten langer over dan Del Grosso. Bij de vrouwen kwam na Marieke Brouwers als volgende triatlete Rosaline Wedzinga met de zesde tijd over de finish. Direct daarna: 7.Janien Lubben; 9.Vera Paarhuis; 10.Iris Bosch; 11.Liane van Egmond; 13.Sandra de Jonge; 14.Lotte van Trigt (gisteren nog met groot verhaal op onze site); 16.Saskia Veerman; 17.Krista Heije; 18.Joyce Caro; 19.Emma den Besten; 21.Nicole Voet; 22.Katja Duurland; 24.Yvette van Wegen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.