Eerste reacties Maya Kingma en Taylor Knibb in superbe WCTS Yokohama – WTJ 1850

ZATERDAG – Het zijn de Oranje Boven-weken in onze sport, die conclusie mogen we wel trekken na de sublieme bronzen plak voor Maya Kingma in de eerste grote triathlonconfrontatie in ‘Olympisch Japan’. Nota bene op de standard distance, dus gelijk aan de 1,5/40/10 van Tokyo over exact 75 dagen!

De persman van World Triathlon zal zich na afloop nog wel even achter de oren hebben gekrabd. In de voorbeschouwing werd ze aanvankelijk niet genoemd, pas achteraf werd ze er nog snel tussengeplaatst, want die derde plaats in Karlovy Vary betekende wel dat Maya de ‘wind in de zeilen’ had. Waarschijnlijk staat de Nederlandse in de volgende voorbeschouwing van Leeds al wel in de eerste alinea. Nu kon ze in elk geval nog een laatste keer heerlijk vanuit een underdog-positie van start gaan.

In haar eerste reactie na de derde plaats achter het Amerikaanse duo Taylor Knibb en Summer Rappaport-Cook  zei Maya: ,,Ik was er op voorbereid alles te geven op het zwemonderdeel en de eerste fietsronde in de hoop dat er daarna een klein kopgroepje over zou blijven. Taylor ontsnapte juist op het moment dat ik ook wilde aanvallen. Ze was zo sterk op de rechte stukken dat we weg konden blijven. Ik probeerde enkele haar wiel te volgen en zag het gat groeien. Twee jaar geleden was het vooral pijn lijden op de fiets en hopen dat ik de rest kon volgen, Vandaag ging alles geweldig tot de laatste ronde, waarin ik enkel probeerde om Summer te volgen.”

Taylor Knibb op haar beurt was vol lof over Maya. Dat er voor de Amerikaanse aan de finishlijn een ticket Tokyo klaar lag had ze gedurende de race geen erg in. ,,Ik wilde gewoon zo snel mogelijk bij de finish zijn. Met Tokyo was ik niet bezig. Maya was zo goed op het technische gedeelte van het fietsparcours dus daar lag al mijn aandacht bij.” De Hollands-Amerikaanse tandem rouleerde inderdaad voortreffelijk. ,,Op de minder technische stukken voerde ik dan weer het tempo op” aldus Taylor, ,,Daar verloren de achtervolgers steeds terrein. Daarna was het gewoon als ‘I gotta run’ (vrij naar Forrest Gump).” Rekenen was er niet bij voor de triatletes vooraan. ,,Ik moest tweede worden”, zei Knibb na afloop, ,,Maar daar dacht ik allemaal niet over na.”

Voor Maya Kingma is de derde plaats een nieuw hoogtepunt in haar inmiddels 11-jarige triathlon loopbaan. Haar beste prestatie ooit op een World Triathlon Series (tegenwoordig met het woordje Championships ertussen) was ook in Yokohama. In 2019 werd ze op exact hetzelfde parcours zevende. In het verleden wist alleen Maaike Caelers en Rachel Klamer in totaal vijf podiumplaatsen te behalen. Rachel is de enige Nederlandse triatlete met een WTS-winst: in Abu Dhabi 2018.

Onnodig te zeggen dat Rachel en Maya meer dan ooit thuishoren op de Olympische race van Tokyo om zich daarna nog eens extra verdienstelijk te maken op de Mixed Relay samen met Jorik van Egdom en Marco van der Stel.

Ook voor Rani Skrabanja is de 41e plaats haar voorlopige toppositie op het hoogste triathlonniveau. Voor de Limburgse was het pas de tweede WCTS-race. In 2018 debuteerde ze in Montreal, maar viel ze uit.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.