Zoe van Dijk wint in Missouri; Jesper Boets wint zwemloop Assen met broer als tegenstander; Strongman Japan is terug – WTJ 2828

WOENSDAG – Er waren twee zwemlopen afgelopen zondag. Naast de race op en rond zwembad De Warande Breda was er ook de ‘aquathlon’ van Assen. Zwemmen in binnenbad De Bonte Wever, lopen langs het fraaie Asser Bos. Het was al weer de derde editie van dit door Tri4You georganiseerde evenement, waar opvallend veel basisschoolleerlingen aan meededen.

Jesper Boets wint opnieuw

De hoofdafstand (500/5) werd voor de tweede keer gewonnen door Jesper Boets. De jongeman uit Stadskanaal had zijn broer Xander voor het eerst meegebracht. Of dat slim was is vers twee, want Xander was meteen zijn voornaamste tegenstander. Achter het Boets-duo kwam ‘good-old’ Jan van der Laan als derde over de finish. Jan is aan zijn tweede triathlonleven begonnen nadat hij in de jaren 80 tot de top van nationale junioren behoorde. Maar dat zijn de meeste mensen helaas al weer vergeten.

Meisjes vaak snellere zwemlopers dan jongens

Bij de vrouwen won de Voorburgse Caroline Frias Perez. Zij liet Yke Spelde en Michelle Timmers achter zich. Dat Drentse tweetal maakte de overstap van de korte afstanden naar de 500/5 en waren meteen podiumwinnaars. Bij de G-sporters won Lasse van Rixel. De sprint zwemloop werd gewonnen door Wang van Ingen Schenau, al was Jildou van der Hoek bij de vrouwen/meisjes nog 7 seconden sneller. De scholierenwedstrijden gingen naar Jason en Sarah Wallet, Maarten van Luijk, Isra Gozel, Ben van den Bosch en Suze Willemsen.

Strongman Japan

De laatste race, die we uit het weekend opdiepen was de legendarische Strongman Japan. Een pure klassieker aldaar, want al toe aan de 37e uitgave. Dat hadden er al veertig kunnen zijn, maar de Japanse organisatoren waren uiterst streng in coronatijd omdat de Olympische Spelen op het spel stonden en voorrang kregen. Nu weer de terugkeer al was het internationale karakter ver te zoeken. In het verleden waren we er zelf als verslaggevers bij en stonden Katinka Wiltenburg, Cora Vlot, Jan van der Marel en Frank Heldoorn in Miykojimo nog op het podium, nu waren het 1107 deelnemers en vrijwel allemaal uit Japan. De winst ging voor het eerst naar Kosuke Terasawa. Hij legde de 3 km. zwemmen, 123 km. fietsen en 30 km. lopen af in 6.04.47 uur. De afstanden waren dit jaar korter dan voorheen. Ryosuke Ohata en Youhei Tsuchida deden er iets langer over, maar werden er wel tweede en derde mee. Bij de vrouwen won Akiko Tohara in 7.08.21. Tweede was Maiko Ohta, derde Chino Iwabuchi.

Zoe van Dijk wint ook in Missouri

En dan troffen we nog een Nederlandse zege aan, want de in Amerika studerende Zoe van Dijk won de studentenrace in St. Peters Missouri als voorprogramma van de Americas Triathlon Cup (u weet wel met dat duel Zafrees-Jorgensen). Zoe, die we vooral kennen uit het XTerra/crosstriathlonwereldje, waar ze samen met haar pa Ralph in wedstrijden mee doet, draait in de USA ook mee op de weg. Met succes, want ze won de sprint race voor Chloe Telian en Maddie Perkins. Bij de jongens was Hudson Hamilton de winnaar met naast hem Carson Vanderschaaf op zilver en Samuel Busa op brons.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.