Zaanse triathlon voor Wouter en Petra; Jacomina Eijkelboom wint Double Belgian; Marleen 2e in Aarschot – WTJ 2983

MAANDAG – Zelfs als we helemaal geen Nederlandse wedstrijden meer kunnen vinden, komt er via-via nog wel eentje binnen. De nieuwe ‘Zeeuwse Speer’ Wouter Verstraate kwam er mee aan. De bewegingswetenschapper uit Arnemuiden won namelijk de triathlon van Wijdewormer. Geen grote wedstrijd, maar elke triathlon telt. Bij Wouter. En bij ons.

Deze zogeheten Zaanse Triathlon wordt georganiseerd door AZVD. Wouter Verstraate was er te sterk voor Rick Marsman en Jeroen Visser. Vervolgens kwamen Sybe van den Bos en Jos Jacobsen over de meet. Het was trouwens bekend terrein voor de Zeeuw, want ook vorig jaar was hij hier de snelste met eindtijden net boven het uur.

Rick Marsman

Snelste vrouw was Petra Konijn uit de Zaanstreek in 1.15.11 uur. Routinier Bernadette Lohmann finishte als tweede, brons ging naar Anne Kuilboer. En ook Amber Middelhoek en Audrey Breur deden lekker mee in de top vijf.

Flanders triathlon met dubbele Hellas-zege

We gaan naar onze zuiderburen, waar afgelopen weekend zowel de triathlon van Aarschot als de Flanders Tri in Haacht plaats hadden. Die laatste was twee dagen, want hier stond de tweede editie van de Double Belgian Triathlon op het menu.

Jacomina doet het weer

De vier deelnemers vorig jaar waren er nu zeven, waaronder voor het eerst een vrouw. Niet verwonderlijk dat duursportster pur sang Jacomina Eijkelboom de primeur had. De Bilthovense kwam als vijfde in totaal over de streep in een totaaltijd van 32.25.32 uur. Best pittig dus, want dat betekent 2×16 uur over deze twee heles. Maar de Hellas-atlete heeft op dit gebied enorm veel ervaring. Ze is nog steeds recordhouder in de Arch to Arc Triathlon tussen Londen en Parijs. Dat record vestigde ze in 2019: 66.56 uur. Vorig jaar kwam de Amerikaanse Jenny Smith tot 72.26 uur. Omdat ze het Kanaal overzwom zonder wetsuit geldt dat als het Non-wetsuit-record. Dit jaar heeft pas een triatlete de monstertocht ondernomen: Annabelle Pagano uit Frankrijk kwam tot 69.45 uur.

Josette snelste op kwart

Overigens was er vorig jaar wel een mannelijke winnaar uit Nederland bij de Double Belgian Triathlon: Brabander Elmar van Deijck. Nu waren de Belgen heer en meester bij de mannen. Tom van den Buverie was snel klaar in 21.09.46 uur. Anderhalf uur later volgde Johan de Bent en 4,5 uur later was de nummer drie klaar met de mega-klus: Benoit Delahaye. Tussen de bedrijven door waren er ook kwarts, sprints, mini’s en kids-races. De standaard afstand werd bij de vrouwen gewonnen door Josette Voskuilen, eveneens van Hellas. De Belgische triatletes Tirre Verkideren en Katarzyna Bzymek werden tweede en derde. Bij de mannen bestond het podium uit Yente Smidt, Martin Costa en Sam van Extergem. TVR-atleet Cees den Dunnen finishte als vijftiende.

Aarschot voor Tom Van der Hoogerstraete

De meer bekende triatleten waren bijeen in Aarschot voor de Hageland Power Triathlon. De wedstrijd maakte drie jaar deel uit van de Tri Nations Cup samen met andere 1/3e triathlons Bonn, Oud Gastel en later Viersel. Nu dat circuit niet meer bestaat zijn er toch wel minder Nederlanders in Aarschot. De Belgische topper Tom Vander Hoogerstraete won voor het tweede jaar op rij deze 1/3e afstand (1,5/60/15). Hij is sowieso de te kloppen man in vrijwel elke Belgische wedstrijd. Zelfs een pro als Stenn Goetstouwers kon Tom niet weerstaan. Tweede plaats voor de man uit Wuustwezel. Derde werd Nicola Christiaens na een spannend duel met Devlin Derudder.

Marleen nu geklopt door Friedel

Ook Marleen van Roessel was naar Aarschot afgereisd om haar titel te verdedigen. De Bredase zwom en fietste sterk, maar moest toch rekening houden met de immer sterk lopende Friedel Cuypers. Die vrees was terecht, want in de slotronde kwam de talentvolle Cuypers onze landgenote nog voorbij. De winnares in 3.15.41 uur, Marleen op 41 seconden tweede en Ines van Troyen 12 minuten later als derde.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.