IJsselmuiden triathlon voor Wouter en Trudy; Challenge Gran Canaria met Laidlow en Haug; Vleugje Taiwan – WTJ 2829

ZATERDAG – Challenge had het druk vandaag met twee wedstrijden, die kennelijk geen van beiden goed te volgen waren. Een paar weken terug kreeg het NK duathlon van website 3athlon.nl de volle laag over de slechte berichtgeving, nu moest het kanaal waar Challenge aan gelieerd is bakzeil halen en toegeven dat het in Mogan Gran Canaria ook maar povertjes gesteld was. Wij vinden het allemaal best, zolang de atleten er niets van merken en een spannende wedstrijd van maken.

Seizoenopener voor de goede doelen

Vooraleer we op de buitenlandse wedstrijden ingaan, eerst de belangrijkste wedstrijd van deze zaterdag: de triathlon van IJsselmuiden. Prima startveld en mooie podia bij de mannen en vrouwen. Winnaars waren Wouter Dijkshoorn en Trudy Veenstra. Maar misschien moet je zeggen dat er bij de mannen twee winnaars waren: Stijn Jansen in de vroege ochtendserie en Wouter Dijkshoorn anderhalf uur later. Over wisselende omstandigheden kun je twisten. Er zijn wedstrijden, die zo vol zitten dat er van ’s morgens vroeg tot vroeg in de avond series worden weg gestuurd. Uiteindelijk tellen de eindtijden. Stijn voelde zich moreel winnaar, Wouter zette de snelste eindtijd neer. Laten we daar verder niet in treden, het was ook nog geen NK zullen we maar denken….

Het was de zevende editie van wat tegenwoordig de Nederlandse seizoensopener is. Ook een bijzondere triathlon, want niemand binnen de organisatie verrijkt zich met de opbrengst. Die gaat namelijk geheel naar een aantal goede doelen namelijk Kamper Kracht fonds. Nikai 4 Life en de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Komt ook omdat de organisatoren werkzaam zijn binnen het sportcentrum Sonnenberch of de fysiotherapie en in 2015 het als een soort maatschappelijke tegenprestatie zagen om dit evenement in ‘Iesselmuun’ te lanceren.

Sindsdien dus jaarlijks terugkerend met uitzondering uiteraard van 2020/2021. Met 225 deelnemers was het maximum bereikt en die waren er op deze frisse zaterdagochtend ook allemaal. De 500 meter in binnenbad De Sonnenberch werden het snelst afgelegd door Stijn Jansen en in de tweede serie door Bart Cooymans. 25 seconden later tikte Wouter Dijkshoorn in die tweede groep de bassinrand aan en mocht hij samen met stadsgenoot Wilbert Grooters het bad uit op weg naar de fietsen, die buiten stonden.

Wouter snelste eindtijd, maar Stijn wint de wedstrijdserie

Op het recht toe rechtaanparcours in de polders van Oosterwolt en Bisschopswetering werden hoge snelheden bereikt. Nabij Mastenbroek was Wouter Dijkshoorn virtueel sneller dan Stijn in de eerste serie. De Amsterdammer mag dan vaker op de ATB dan de triathlonfiets zitten, aan snelheid op het asfalt boet hij niets in. Samen met Bart Cooymans voerde Wouter het tempo op, om tot snelle eindtijden te komen. Wilbert Grooters viel terug naar achter in het veld. Kevin van de Wetering maakte het omgekeerde mee en reed zichzelf de top vijf in.

Met een kleine veertig seconden voorsprong bonden Wouter en Bart de loopschoenen onder. Meteen ontdeed het Amsterdamse wedstrijddier zich van Bart Cooymans en noteerde de snelste eindtijd. In de ochtendserie van 8.45 uur –  gewonnen door Stijn Jansen – kwam wel de snelste looptijd van de dag tot stand: 16.29 minuten. Tweede in die reeks finishte Pim Bakker, derde Kevin van de Wetering. Deze mannen werden toen reeds gehuldigd. Later volgde dus de reeks met Wouter en Bart.

Afijn, tellen we alle tijden bij elkaar dan kreeg het Overijsselse IJsselmuiden toch een mooie top tien met Wouter Dijkshoorn, Stijn Jansen en Bart Cooymans. Achter hen volgde de sterk lopende Pim Bakker, die Kevin van de Wetering voorbij ging. De Zeeuw Wouter Verstraate finishte als zesde eveneens dankzij prima lopen. Daarna kwamen Twan Berlijn (vorig jaar nog derde), Lucas Voets, Mark Slotboom en Maarten de Vries. Viervoudig winnaar Marcel Gierman deed niet mee. Hij houdt wel het parcoursrecord (56.15) waar Wouter slechts 4 seconden boven bleef.

De organisatie houdt zich wijselijk op de vlakte. Op de vraag waarom er wel podiumfoto’s zijn van Stijn, Pim en Kevin en niet met Wouter erbij is het grappige antwoord: ‘Als u de foto’s bekijkt zult u zien dat veel athleten hebben geposeerd op het podium.’

Trudy Veenstra passeert teamgenote Joyce Caro tijdens het lopen

Snelste vrouw was Friezin Trudy Veenstra. Zij verpulverde het parcoursrecord wel. Het ging van 1.07.01 (Rosanne de Boer) naar 1.04.41 uur. Joyce Caro was met flinke voorsprong klaar met baantjes trekken in de Sonnenberch. Cindy Brusse volgde kort daarachter. Op de fiets stelde Joyce alles in het werk haar voorsprong te vergroten. Dat lukte. De Almeerse mocht met 1.20 voorsprong op Kijani-teamgenote Trudy Veenstra aan de vijf kilometer beginnen. Vera Paarhuis liet de snelste fietstijd noteren en naderde de top drie, waar Cindy uit wegviel. In de vrouwenrace geen verwarring, zij starten allemaal tegelijkertijd.

Het lopen gaf de doorslag. Na een paar kilometer sloot Trudy aan bij Joyce om vervolgens de wedstrijd naar zich toe te trekken. Met 19.04 minuten bleef ze als enige onder de 20 minuten. Zilver ging naar Joyce Caro, brons naar Vera Paarhuis. Daar weer achter volgden Marie Klein, die vrijwel de hele race om die vierde plek knokte met Annemarie Rustenburg. Bij de trio’s won het Team Brink Motoren. Mooie wedstrijd, mooie sfeer, mooi evenement. Verdient daarom aller aandacht.

Challenge Gran Canaria voor Hawaii-bronzen winnaar Laidlow

Over de grenzen dan maar. Challenge Mogan Gran Canaria. De winst ging naar Sam Laidlow. Van de Nederlanders was Youri Keulen op een achtste plaats de sterkste. Milan Brons eindigde veertiende en de nog steeds niet volledig herstelde Evert Scheltinga keerde terug met een 23e plaats.

Aaron Royle mocht de Atlantische Oceaan als eerste verlaten, maar hij kreeg al snel mannen als Lange, Margirier, Laidlow, Fabian en Stratmann achter zich aan. Zo groot kon de groep niet blijven, in een ware afvalrace bleven Royle, Laidlow en Stratmann overeind. De Nederlanders konden vooran niet meespelen, Vijf minuten achterstand hadden Milan en Youri, die als negende en tiende aan de halve marathon begonnen. Evert wist tevoren dat het nog niet zijn dag ging worden. In de aanloop naar Ironman Lanzarote wilde de Team4Talent-man zich graag testen. Hij verloor bij het fietsen tien minuten op de kop van de race. De Belgische favoriet Jonathan Wayaffe crashte met een motor-ordonance van de organisatie en liep bij zijn val flinke schaafwonden aan zijn handen op.

Titanenstrijd

De halve marathon was een ware titanenstrijd tussen de Fransmannen Mathis Margirier en Sam Laidlow en Aaron Royle. De spanning bleef tot in de laatste kilometer, toen Laidlow eindelijk afstand kon nemen van Mathis Margirier, die 13 seconden later over de finish kwam. Het was een minuutje wachten tot ook Aaron Royle zich meldde. Youri Keulen, die in het eerste meiweekend meedoet in de PTO-race op Ibiza (en nooit plannen had voor IM 70.3 Marbella), had een goed looptempo, maar dat gold (op Royle na) voor iedereen in de top tien.

Uiteindelijk schoof de in Girona woonachtige Limburger nog 1 plekje op: achtste op 5,5 minuut van Laidlow. Milan valt terug naar een 14e plaats op elf minuten van de winnaar. Evert is de derde Nederlander: 23e op 18 minuten. Sterk agegrouper Jisk Hogervorst is 38e en tweede M25. Op een 46e plaats volgt Daan Schouten. Dan is Peter-Johan Dillo de volgende landgenoot: 55e en fraai snelste M50. Wie sterk terug aan het komen is, is Omar Brons. Menig kiloootje lichter, lijkt Omar weer klaar om serieus competitie te gaan doen. Hij finishte in Gran Canaria op een 74e plaats. Joost Somsen stapte bij het lopen uit. Onze Dare2Tri/DeBoerwetsuits man Alex sloot het rijtje van Nederlanders breed lachend af.

Anne Haug superieur, maar pracht tweede plek voor Diede Diederiks

De vrouwenwedstrijd was misschien iets eenzijdiger door de suprematie van Anne Haug, maar voor Nederland was het wederom een mooie dag: Diede Diederiks werd pardoes tweede in dit wereldveld. Twaalf minuten was het verschil aan de finish tussen de voormalig Hawaii-wereldkampioene en de topvrouw uit het EDO Sports-team. In de strijd om zilver besliste Diede de wedstrijd bij het lopen ten koste van de Britse Megan McDonald. ,,Tweede achter zo’n grootheid als Anne, ik kan het nog niet geloven”, aldus een beduusde en immer bescheiden Diede. De Italiaanse Margie Santimaria en de Duitse Caroline Pohle waren de nummers vier en vijf aan de finish. Aan de wedstrijd deden 298 deelnemers mee, iets minder dan voorgaande jaren. We zetten zoals gebruikelijk alle Nederlanders weer op een rijtje.

ZATERDAG 22 APRIL: CHALLENGE MOGAN GRAN CANARIA (SPA)
M:
8.Youri Keulen 3.46.04
14.Milan Brons 3.51.05
23.Evert Scheltinga 3.58.20
38.Jisk Hoogervorst 4.14.16 (2e M25)
46.Daan Schouten 4.22.11
55.Peter-Johan Dillo 4.28.36 (1e M50)
74.Omar Brons 4.44.31 (10e M30)
79.Andre de Geus 4.47.42 (8e M40)
86.Wesley de Does 4.53.01 (13e M30)
90.Bjorn van Vliet 4.56.01 (9e M25)
98.Robin Aerts 5.01.10 (11e M25)
117.Albert de Vries 5.12.56 (15e M40)
144.Maurits van Bree 5.36.05 (12e M35)
195.Alex de Boer 7.05.32 (20e M55)
DNF Joost Somsen
DNF Hans Lampe
V:
2.Diede Diederiks 4.17.52

Taiwan voor Noble en Watkinson

De Challenge Taiwan is gewonnen door Caleb Noble en Amelia Watkinson. Een week na de XTerra dus wederom een internationale wedstrijd op het nog altijd door China bedreigde eiland. In Taitung City werd de halve afstand dus gewonnen door de 27-jarige Australier Caleb Noble. Hij bleef Jack Sosinski drie minuten en Taiwanees Tuan Chang acht minuten voor. De 31-jarige Nieuw-Zeelandse Amelia Rose Watkinson had geen kind aan haar tegenstandsters. Dimity-Lee Duke had 24 minuten meer nodig om tweede te worden. De Australische liet op haar beurt Cassandra Heaslip nog tien minuten achter zich. Geen enkele spanning dus bij de vrouwen aan de top.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.