Maarten van der Weijden klaart de klus: precies een week onderweg geweest in Elfstedentriathlon – WTJ 2937

ZONDAG – Zoveel mensen, zoveel meningen. Voor Maarten van der Weijden kwam zondagmorgen een einde aan zijn Elfstedentriathlon. Een geslaagde poging meteen, want de 3×200 kilometer zijn volbracht. Zoals dat hoort bij dergelijke monstertochten ging het allemaal niet vanzelf.

Tegenstroming, noodweer op dinsdag en donderdag en tropische omstandigheden tijdens het wandelen. Nee, Maarten kreeg het niet cadeau. Bovendien moest ie een beetje tegen de publieke opinie opboksen, die enerzijds alle media-aandacht maar overdreven vonden, maar anderzijds wel dagelijks impressies gaven van deze Elfstedentriathlon.

En dan was er nog het gegeven dat hem (of zijn team) vaak gevraagd werd waarom hij zijn Elstedentriathlon als uniek bestempelde terwijl Stefan van der Pal vorig jaar hetzelfde presteerde. Anderzijds was in het dagelijkse journaal met Herman van der Zandt vrijdag wel een item met Stefan opgenomen. Die mannen gaan heus nog wel eens samen een ontbijtje eten.

Uiteindelijk telt het resultaat. En dat is dat er zo’n 4 miljoen euro is opgehaald gedurende deze week. Een fantastisch bedrag waar velen mee geholpen gaan worden. De teller van de Maarten van der Weijden Foundation staat inmiddels op 18 miljoen. En dat na aftrek van alle kosten, want die zijn er. Natuurlijk.

Nog een belangrijk issue aan deze onderneming vind ik het feit dat Maarten sinds hij ook fietsen en lopen ontdekt heeft, de triathlonsport enorm goed weet uit te dragen. Misschien is hardlopen geen optie meer, hij blijft de drie onderdelen die ons altijd zo bezig houden op een mooie manier onder de aandacht brengen. Ook deze week hoorde ik nog mensen, die niet wisten hoe de volgorde van een triathlon is.

Hij deed er iets meer dan een week over. Eigenlijk was zaterdagavond de finish in Leeuwaren gepland maar hij besloot te gaan slapen in Dokkum en zondagmorgen vroeg haalde hij onder luid applaus van honderden mensen de finishlijn en werd hij opgewacht door burgemeester Sybrand Buma van Leewarden, die de laatste van 33 stempels zette.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.