Wereldtitels duathlon naar Mario Mola en Emma Pallant; Thomas Cremers en Karin Nieuwenhuijsen allebei 10e; Busselton en Taiwan – WTJ 2836

ZATERDAG – De wereldkampioenschappen Multiport zijn begonnen. Na de kleurrijke landenparade en openingsceremonie werd er vandaag gesport. De duatleten beten het spits af. Het was Mario Mola, die na 3 wereltitels triathlon zijn geluk eens wilde beproeven in run-bike-run. Het werd een succes. De Spanjaard legde de gevestigde duathlonorde in de luren. De Fransmannen Benjamin Choquert en Krilan de Bihan haalden zilver. Voor Thomas Cremers was er een prima tiende plaats na een aanvallende race, waarin hij samen met Daan de Groot alles in het werk stelde de koers uiteen te trekken.

Wereldkampioene bij de vrouwen werd Emma Pallant. De Britse was sterker dan de Hongaarse Zsanett Bragmayer en de Japanse Ai Ueda, die al vaak op dit WK-podium stond. Ook hier een tiende plaats voor Nederland met nationaal kampioene Karin Nieuwenhuijsen.

Aanvallende Nederlanders

Het waren korte afstanden, die op dit WK afgelegd moesten worden: 5/20/2,5. In vorige WK’s was het veelal de dubbele afstand. Het maakte de race wel extra spannend al was Mola wel een klasse apart. Al bij de openingsrun ging de man, die op Ibiza woont er vandoor. Arnaud Dely en Benjamin Choquert kregen al tien seconden aan de broek, Thomas lag driekwart minuut achter, kort daarna gevolgd door Daan de Groot.

De Nederlanders zaten toen nog buiten de top tien, maar eendrachtig pikten ze met hun racekarretjes aan in de kopgroep, die jacht maakte op Mola. Zijn voorsprong liep eerst op, maar de Spanjaard zag in dat hij zich beter kon laten afzakken. In het spervuur van demarrages speelden vooral Thomas en Daan een hoofdrol. Om en om probeerden ze te ontsnappen. Dat lukte wel, maar ze kwamen niet ver genoeg los, zodat de hele groep toch gelijktijdig aan de 2,5 km. lopen begon.

Mola loopt weg bij de rest

Dat zoiets krachten kost, terwijl anderen zich schuil hielden in het peleton werd snel duidelijk. Daan verloor de aansluiting en ook Thomas moest plaatsen prijsgeven. Vooraan wist Mola wederom weg te komen van de rest en de race te winnen in 51.03 minuten. Zes en acht seconden later waren Choquert en Le Bihan daar voor zilver en brons. Arnaud Dely pakte er nu net naast. Het jonge talent Riccardo Martellato greep de vijfde plaats, tevens wereldtitel der beloften. Valentin Andre uit Frankrijk en de Belg Erwin Vanderplancke stoven vervolgens over de finish, waarop Hugo Figueiredo de achtste plaats (en zilver U23) pakte. In de slotfase was de derde Belg Vincent Bierinckx onze sterke landgenoot Thomas Cremers nog te vlug af. Maar de tiende plaats in de louter uit Europeanen bestaande top tien was wel zeer verdiend. Daan volgde op 1.10 minuut als 17e. Jeroen Bakker greep de 26e plaats op ruim 3 minuten met direct achter hem Valentin van Wersch als 27e. De 21-jarige atleet, studerend in Spanje werd er ook zevende U23 mee. Brons bij de beloftes was voor de Spanjaard Jose Ignacio Galvez Ponce.

Geen Nederlandse duatletes bij de belofte-vrouwen. Wel een Italiaanse dubbelslag met Asia Mercatelli en Chiara Lobba voor goude en zilver. De Belgische Eleonore Hiller pakte het brons.

Emma Pallant superieur naar wereldtitel

Eerder op de zaterdag werkten de vrouwen-elite hun WK af. Zeven jaar na haar vorige wereldtitel in het Spaanse Aviles, was de Britse Emma Pallant-Browne terug om nogmaals toe te slaan. Ze won de wedstrijd met flinke voorsprong: 22 seconden op Zsanett Bragmayer en liefst 2.24 minuten op Ai Ueda. De Japanse ging een flinke trits duatletes vooraf met ook Karin Nieuwenhuijsen daarbij: tiende op 2.48 minuten van Pallant.

Met Pallant en Ueda meteen op kop ontbrandde de race al vanuit de startblokken. In de wisselzone had Karin, die dapper meestreed een halve minuut achterstand, als 13e wisselde ze. Bij het fietsen waren het Pallant en Bragmayer die zich het meest actief toonden. Ze namen 2,5 minuut marge op de achtervolgers waarin Karin en nog negen duatletes. Op de slotrun maakte de Britse het eenvoudig af. Na Bragmayer en Ueda volgde de Italiaanse Giorgia Priarone. De Spaanse Maria Varo Zubiri spurtte naar een vijfde plaats. Voor de Oostenrijkse Sandrina Illes waren de afstanden te kort: zesde. Favorietes als Marion le Goff (F), Maurine Ricour (B) en Marion Legrand (F) moesten genoegen nemen met de plekken 7 t/m 9. De tiende plaats voor Karin op 33 deelneemsters was voor de Veenendaalse het beste WK tot dusverre. Zondag doen Thomas en Karin mee aan de estafette.

Junioren zonder Nederlanders

Bij de junioren helaas geen Nederlanders (zoals ook landskampioen Gjalt Panjer besloot af te zien van deelname). De Spanjaard Pelayo Gonzalez Turrez pakte goud voor de Pool Kuba Gajda en de Portugees Joao Nuno Batista. Bij de meisjes hetzelfde beeld als bij de U23: Italiaanse dubbelslag Noemi Bogiatto en Eleonora Demarchi met brons voor de Spaanse Lucia Gracia Sancho.

Bij de agegroupers was 1 Nederlander actief: Tom Berkouwer uit Vlaardingen (deelnemer aan de Reunie-race Holten!) finishte als negende bij de M70.

Dat brengt ons bij de eerste medaillespiegel na de eerste dag WK, waarop reeds 19 (van de 61) landen in de medailles vallen:
1.GB 16-7-11
2.Italie 4-5-0
3.Frankrijk 3-5-1
4.Mexico 2-5-3
5.Spanje 2-4-6
6.Portugal 2-2-2
7.USA 1-1-2
8.Australie 1-0-2
9.Denemarken 1-0-0
Nieuw-Zeeland 1-0-0
Zwitserland 1-0-0
12.Hongarije 0-1-1
Ierland 0-1-1
14.Brazilie 0-1-0
Polen 0-1-0
16.Belgie 0-0-1
Canada 0-0-1
Duitsland 0-0-1
Japan 0-0-1

NK run-bike-run in Borne

Nog meer goed nieuws voor duathlonminnend Nederland, want was het NK sprint duathlon in Sittard onlangs misschien nog een noodgreep, inmiddels is duidelijk geworden dat het NK standaard duathlon naar Borne gaat. Prachtig nieuws, want Borne is een van de best bezette duathlons van ons land, bovendien met 31 edities een echte klassieker. Nooit eerder lonkte de organisatie naar een nationaal kampioenschap, maar kennelijk is men overstag. Het NK overall en het NK agegroupers gaat hier plaats vinden. De afstanden blijven, zoals ze altijd in borne zijn: 6,8/30/4,9 km. De titelstrijd wordt gehouden op zaterdag 26 augustus. Duatleten, zorg ervoor dat je massaal die kant uit gaat, zodat duidelijk wordt dat deze variant levensvatbaar blijft. Ook in Nederland!

Oceania Tri Busselton

De Oceania Triathlon Cup in Busselton (bekend van Ironman Western Australia) is zaterdag gewonnen door Luke Willian. Hij klopte landgenoten Lachlan Jones en Kurt Wesley in een drietal ultrakorte wedstrijden 250/7/2 km. Top drie bij de vrouwen bestond uit Charlotte McShane, Jessica Ewart-Mctigue en Ellie Hoitink. De laatste – met Nederlands klinkende naam – was vorige week in Subic Bay ook al derde.

Challenge Taiwan met zeven Nederlanders

En dan toch nog terug naar vorig weekend, want het duurde wel even vooraleer Challenge Taiwan een uitslag produceerde. Met 652 deelnemers op de hele en 1786 op de halve is dat ook geen sinecure natuurlijk. De halve afstand was vrij snel bekend, ook al omdat daar enkele pro’s aan meededen. De hele afstand was vooral een Taiwanese aangelegenheid.

Foto: Challenge Taiwan

De winst ging naar titelverdedigers Hsu Jen Mao in 9.08.18 en bij de vrouwen naar Li-Yun Chen in een snelle 9.56.59 uur, ze was er zelfs derde overall mee. Mao liet Li Wei (9.32.23) en Huang Dayuan (10.11.29) achter zich. Li-Yun Chen won met een ‘eilandlengte’ voorsprong. Tweede werd Chen Zhiyu in 11.52.45 en derde Wu Yimei in 12.07.17 uur. Aanvankelijk stonden twee Nederlanders op de startlijst van de Challenge-226, maar zij zijn nog niet aan de klus begonnen.

Wel zeven Nederlanders op de halve, die zoals we al meldden gewonnen werd door Caleb Noble in 3.45.17 en Amelia Watkinson in 4,03.40. Jack Sosinski en Tuan Chun Chang mochten zilver en brons ophalen en dat gold bij de vrouwen voor Dimity-Lee Duke en Cassandra Heaslip. De Nederlandse Challenge Family maakte ook de verre reis naar Taiwan, ook om me te doen. Meest opvallende prestatie kwam van Patricia Jager, die tweede F50 werd.

ZATERDAG 22 APRIL: CHALLENGE TAIWAN, TAITUNG
M:
245.Jozua van Bakel 6.05.41
308.Tim Moria 6.15.27
345.Jort Vlam 6.20.27
764.Daan Ruisen 7.02.42
Jan Grasveld DNF
V:
24.Patricia Jager 6.14.49 (2e F50)
Rosien Uiterwijk DNF

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.