Dave Rost na zege Gelreman: ‘Niet gek voor oude bok’; Alles over Gelreman; Erik/Niels en Eva/Paula winnen Rondje Eilanden – WTJ 1991

DINSDAG – Als we de lange afstanden in het buitenland zo nadrukkelijk onder de aandacht brengen, mogen we onze eigen heles natuurlijk niet vergeten. Na de Frysman was het zaterdag de beurt aan de Gelreman. We kwamen er al kort op terug met de podia bij mannen en vrouwen en inmiddels ook de missie van Hans Bosman en het heerlijke avontuur van ‘onze Marloes Vos’, wat heeft ze het knap gedaan zeg. Het wedstrijdverslag bleef door alle drukte een beetje achterwege. Dat maken we in elk geval goed in deze aflevering.

Dave Rost wint zijn eerste hele op z’n 49e

Het was dus Dave Rost, die na het mislukte avontuur in de Frysman, nu geheel fit was om zijn eerste overall-zege op een hele triathlon boekte. ,,Niet gek voor een oude bok van bijna 50 jaar”, lachte Dave na afloop. Zijn beste prestaties naast twee finishes op Hawaii waren tweede op het NK in Almere 2009 en een zesde op de Ironman UK Bolton in datzelfde jaar. Nu, twaalf jaar later, is hij de snelste in de Gelreman. Toegegeven, het deelnemersveld is minder sterk dan eerder genoemde wedstrijden. Maar je moet het maar even doen. Bovendien was zijn tijd van 8.45.42 uur bijna een half uur rapper dan Michel Besseling twee jaar eerder. Michel werd trouwens vierde dit jaar, zoals ook Youri Lentjes (in 2019) nu buiten het podium viel.

Dat de 49-jarige triatleet uit Bemmel zich thuisvoelde op het parcours van de Gelreman was duidelijk. Sterker nog, het fietsparcours voerde langs het huis van Dave en Sonja, die uiteraard weer fraaie foto’s maakte van partner en race. ,,Ik hoorde wel bij de favorieten” zei Rost na zijn finish, ,,Ik heb ook enige voorkennis als bewoner van het parcours, waar ik veel train en dagelijks met de hond loop.”

Snelste zwemmer komt uit bekende zwemfamilie

Het was Gerjan Cats, die na 52.16 minuten als eeste uit de Rijkerswoerdse Plassen opdook. Niet zo verwonderlijk. Gerjan komt uit een echte zwemfamilie. Zijn moeder Miep was tot op hoge leeftijd zwemtrainster in Friesland en broer Andre is technisch directeur van de KNZB en was eerder onder meer Chef de Mission op de Paralympics. In Rio de Janeiro zag hij Jetze Plat goud halen en het zal hem veel deugd doen dat de Nederlandse topatleet inmiddels aan een ware goudjacht begonnen is (paratriathlon en tijdrit handbiken is al in the pocket voor Jetze!). Goed Gerjan Cats dus vooraan, Eddy Lamers er kort achter en als derde kwam Dave uit het water.

(Foto’s Skydrone Sloten)

Op de fiets moest topzwemmer Cats snel afhaken bij de experts. Dave was in zijn element, passeerde Gerjan en Eddy en nam een voorsprong van zeven minuten op de man uit Dieren, die al wel ooit een hele won namelijk de Wasserstadt Triathlon van Hannover in 2012. Vanuit de achterhoede kwam Marijn Markusse uit Dordrecht aanzetten. Met een marathontijd van 3.04 uur kon Dave de zege niet meer ontgaan. Marijn liep 3.05 en ging op die manier Eddy voorbij, die 3.13 uur nodig had voor de rondjes om de Rijkerswoerdse Plassen. Nog verder dan Marijn was Michel Besseling na het fietsen belandt. Pas als 13e begon hij aan zijn specialiteit. De Amersfoortse titelverdediger lag te ver achter voor titelprolongatie, maar zijn snelste marathontijd van deze dag (2.57) bracht hem terug naar positie vier. Youri Lentjes, brons in 2019, was de laatste die Michel voorbij ging. Hij en Thomas van der Kolk hadden veel gegeven op de eerste onderdelen en moesten het op de marathon bekopen. Evengoed scoorden ze een fraaie vijfde en zesde plaats. Wie het ook fantastisch deed? Wilbert Jansen, 58e in 11.19 uur. Hij stond een nier af aan zijn moeder en pakte vervolgens de training op voor deze Gelreman. Super gedaan Wilbert!

Veel wind; winst voor Richelle van Helten in zesde hele

De Gelreman kenmerkte zich door droge weersomstandigheden, maar wel stond er op en langs de rivierdijken onder Arnhem een stevige wind. Daar hadden ook de negen deelnemende vrouwen last van. Richelle van Helten vond het zwaarder dan ooit en toch won ze. De Gastelse was toe aan haar zesde Nederlandse hele in vier jaar tijd. Ze ging minder snel dan op de Frysman twee maanden eerder, maar het resulteerde nu wel in de zege. Op het parcours van de Gelreman verbeterde ze zich van 11.58 in 2019 tot nu 11.34.51 uur.

Linda Passies en Christel Muis kwamen na 1.08 minuten uit de Plassen tevoorschijn. Anne Disseldorp volgde drie minuten later en Richelle van Helten moet elf minuten toestaan op het leidende duo. Niks aan de hand want fietsend kwam de exportmanager van Cosun Beet Company (suikerfabriek) iedere ronde sneller voorbij dan de concurrentes. Na de 180 kilometer lag ze al bijna een half uur voor op Muis en de Vlaamse Nicky van de Sande. Een marathontijd van 4.27 uur was voldoende om er met de zege vandoor te gaan. Van de Sande werd met een achterstand van 28 minuten tweede en zorgde voor het eerste buitenlands tintje op het podium van Gelreman en brons ging naar de snelste loopster van het veld: de immer schaterlachende Nicole Loeve uit Helmond. Haar 42 kilometer gingen in 3.53 uur.

In coronatijd mochten we dan wel eens ‘een aanvarinkje’ hebben met organisatoren Willeke en Gert-Jan, zodra het op organiseren aankomt staan ze voor de hoogste kwaliteit. Gelreman is een blijvertje, had in navolging van Friesland, Gelderland en natuurlijk Flevoland elke provincie maar zo’n mooie hele, die tevens de trots van de provincie uitstraalt. We hebben hieronder alle Nederlandse finishers staan.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.