Bliksemdebuut: oud-Olympisch wielerkampioen Greg van Avermaet wint meteen zijn eerste triathlon: SGRAIL100 in Girona op uitnodiging van Jan Frodeno – WTJ 3130

MAANDAG – Dat noemen we nog eens een bliksemdebuut. Greg van Avermaet deed afgelopen weekend zijn eerste triathlon ooit. Niet de eerste de beste race, want het betrof de SGRAIL100 in Girona van Jan Frodeno. In de wielerverslagen wordt Frodo als ‘een legende in de triathlonsport’ opgevoerd. Dat is ie zeker. Zoals Greg dat was in de wielrennerij. Op 38-jarige leeftijd nam hij vorige week afscheid van het hardfietsen in thuishaven Dendermonde.

Vorige week wuifde afscheidnemend wielrenner Greg Van Avermaet (38) nog zijn fans uit in Dendermonde. Hij hing er zelfs letterlijk zijn fiets aan de haak. Een week later mocht die er opnieuw af, voor de SGRAIL100, een triatlon. Van Avermaet was meteen succesvol en kwam als eerste over de finish. “Een beetje uit mijn comfortzone, maar wel heel leuk.” De wedstrijd bestond uit 1.500 meter zwemmen, 92 kilometer gravelen en 10 kilometer trailrunning, met de nodige hoogtemeters. Spek naar de bek van Van Avermaet, zo bleek: hij wist de triatlon te winnen.

,,Mijn eerste triatlon in de boeken”, schrijft de voormalig olympisch kampioen op sociale media. ,,Het was een beetje buiten mijn comfortzone, maar ook enorm leuk. Bedankt Jan Frodeno voor het warme welkom.”

Jan Frodeno heeft er inmiddels een traditie van gemaakt om het seizoen af te sluiten met deze ludieke graveltriatlon in Girona. Frodo adviseert zijn deelnemers de race niet per se heel serieus te nemen, maar dat is meestal tegen dovenmansoren gericht. Want naast een boel lol, afstappen onderweg en bijkletsen wordt er vooraan heus wel gestreden en kreeg Greg het dus ook niet cadeau. Kyle Smith opende race met niet ver daarachter Frodo zelf en ook Marten van Riel deed mee. Het duurde wel even voordat de ex-wielrenner de 1,5 km. had weg gecrawld. Greg moest zeven minuten goed maken, maar op 88 km. gravelparcours ging hem dat zo goed af dat hij in 1 ruk naar de koppositie trapte.

Alleen landgenoot Jim Thijs kon hem nog enigszins volgen. Bij het lopen kwamen de Belgen samen te lopen en in de eindsprint, die niet echt werd ingezet gunde Jimbo de zege aan de 38-jarige ‘debutant’, zodat de nieuwe liefde meteen verklaard kon worden en we Greg van Avermaet hopelijk vaker in triathlons zullen zien, zoals al eerder andere profrenners. Zijn eerste triathlon ging in 4.44.23 uuur, knappe tijd ook nog. De Duitser Ralf Schwarz eindigde derde en beste Nedelander was Tom Oosterdijk op de vierde plaats. Fijn om eindelijk ook Tom weer eens aan het werk te zien. Snelste zwemmer Kyle Smith maakte de top vijf compleet. Jan Frodeno hield zich ondertussen bezig met het hele deelnemersveld. Gezellig keuvelend op de fiets en bij het lopen, bolde de GOAT als 104e man binnen.

Zo gaat het er onderweg aan toe in de SGRAIL100; Jan kijkt toe hoe zijn deelnemers zich laven bij een verfrissingspost.

Snelste vrouw was de Britse Laura Siddall, die voldoende hersteld is van een flinke val op de Ironman Florianopolis. Haar winnende tijd was 5.09.33 uur. Jennifer Campbell uit Canada finishte als tweede op negen minuten. Brons ging naar Saleta Castro uit Spanje op bijna tien minuten van de winnares. Beste Nederlandse was Patricia van Dun op een 13e plaats. Drie plaatsen lager volgde Emma Frodeno-Snowsill.

Aan de race deden verder triathlonlegendes als Richad Hobson (samen met zijn beide zonen), Stuart Anderson, Marten van Riel, Thomas Geiger en Markus Fachbach mee.

Tja, het mag dan een lolletje zijn, een uitslag wordt er wel opgemaakt. Hoewel nationaliteiten in de lijst ontbreken, pikken we er toch een aantal Nederlanders tussenuit.

ZONDAG 22 OKTOBER: SGRAIL100, GIRONA (SPA)
M:
4.Tom Oosterdijk 4.55.11
20.Tim Kramer 5.13.18
21.Frank Stifft 5.13.47
72.Henk van den Boogaard 5.50.25
80.Bart Rijborz 5.55.17
87.Auke Geurts de Leng 5.58.34
130.Eddy Kuijer 6.24.28
134.Thomas van der Veer 6.25.47
137.Jorg Verweij 6.28.08
187.Mart van der Plas 6.58.17
193.Marcel Bezemer 7.00.50
194.Tijmen van der Wal 7.02.49
214.Rolf Smuldes 7.20.42
224.Hendrik van Riesen 7.25.45
241.Hessel Dreteler 7.39.30

V:
13.Patricia van Dun 6.08.42
17.Yolanda Witteveen 6.13.56
27.Maartje Hommeles 6.44.37
35.Juliana Winterink 6.58.12
38.Natasja Langendam 7.00.53
39.Hannie Soeters 7.00.53
61.Emma van Emmerik 7.39.29

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.