Maya Kingma haalt haar neus niet op voor een kleine race: zege in Deventer; Rick Marsman wint ook – WTJ 2847

DINSDAG – Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Met die gedachte stond Maya Kingma zondag aan de start van de Triami-triathlon in haar nieuwe woonstad Deventer. En omdat ze haar deelname tevoren had aangekondigd, kon de organisatie er ook mooie sier mee maken.

Mooi gebaar naar kleine organisatie

Het is goed dat onze nationale toppers tussen de grote internationale wedstrijden door – indien mogelijk – ook hun gezicht laten zien bij de kleinere wedstrijden en daar ook aan meedoen. Voor Maya stond er niks op het spel, behalve wat wedstrijdritme opdoen. De geboren Bredase, daarna Maastrichtse en nu Deventerse is trouwens ook lid van Triami. Ze ging er ook niet voor het geld naar toe, nee het was louter een opwarmertje een week voor de WTCS Yokohama, waar het weer ‘serious business’ zal worden. Ze is daar samen met Rachel Klamer, Rani Skrabanja en Richard Murray namens TeamNL.

Veel tijd voor de race had Maya niet nodig: 29.54 minuten. Op winnaar Rick Marsman (29.00) en Jeroen Velders (29.25) na was het ook de snelste tijd van de dag. Dat het zo vlot ging lag uiteraard ook aan de ultrakorte afstanden: 250 meter zwemmen, 10,4 km. fietsen en 2,5 km. hardlopen.

Zwemmen in Borgelerbad

Na het zwemmen lag alleen de Holtenaar Maquinho Vorst nog voor op Maya. Ook Jeroen Velders kwam binnen de 3 minuten uit het Borgelerbad. Bij het fietsen in het Zandweteringpark maakte Rick Marsman zijn opmars. De Amsterdammer verdedigde zijn zege van vorig jaar met verve. Betuwnaar Jeroen Velders werd als recreant vermeld, maar scoorde wel de tweede tijd, vervolgens was het al Maya die zich op kan maken voor de verre reis naar Yokohama. Vierde en vijfde werden streekfavorieten Mark Muller en Jorn Knops. Glenn ten Berge en Jochem Talsma volgden als vijfde en zesde en topzwemmer Maquinho Vorst haalde de zevende plaats.

 

Maya was in deze race drie minuten rapper dan titelverdedigster Lieke Hegeman. De fysiotherapeute uit Deventer versloeg op haar beurt Iris Ton, Esther Strijker en Joanne Spliethof. Zesde was de eerste recreante Heleen Middelkoop. Snelste junior was Joris Overmeen. En Deventer is blij met een grote naam op de erelijst. Grote klasse.

Meer zwemlopen in Heinkenszand

En nogmaals terug naar Heinkenszand voor de zwemloop. Want naast het NK (met trouwens Joey van ’t Verlaat en Deborah Wissink nog als nummers vier) was er ook een open race over 1/10. Het was zwemloopspecialist Arno Lambrecht die won. De Belg was sterker dan de Zeeuws-Vlamingen Sander d’Hont en Tom Erpelinck. Bij de vrouwen won Esther de Koning voor Yara Roels en Maud Geus. De halve afstand (5/500) ging naar Joris Haest uit Oosterhout en de Belgische Deborah Druon. Op de 250/2,5 ging de winst naar Bredanaar Noud Dammer en de Belgische Lucia Kerstens. De kortste afstand 100/1 leverde zeges op voor Tijs Berkers en Liezel Poole. Dan was er nog op het NK junioren de derde plaats voor de in Nederland woonachtige Italiaanse jongen Josh Garrone, waardoor voor het NK Jesper Boets een plekje opschoof. Broertje Xander Boets won de jeugdrace evenals Anne Freij.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.