Nederlandse wedstrijden-special: Maasdijk; Rosmalen; Delftse Hout; Nederhorst den Berg – WTJ 2929

MAANDAG – De Nederlandse wedstrijden stippen we in drukke tijden kort aan in het weekend zelf. Om er vervolgens in de loop van de week erna op terug te komen. We beginnen dit overzicht met de twee Oostbrabantse wedstrijden. Uiteraard in een ambiance om de vingers bij af te likken, zoals we dat in de zuidelijke provincies gewend zijn.

Tri De Maasdijk-Oss voor Olaf

De eerste was zaterdag De Maasdijk-Oss. De winst ging naar long-distance man Olaf van den Bergh. Twee weken na zijn derde AG-plaats op de Ironman Hamburg sloeg de man uit Arnhem genadeloos toe in deze wedstrijd. Voor de tweede maal is Olaf voor het WK Ironman gekwalificeerd, hier in Brabant was zijn voorsprong op Tom Hopman uit Ottersum ruim vier minuten. De Belg Peter Olbrechts nam het brons in beslag, waarna zijn landgenoot Jonathan Putman volgde. Topmaster Michel Elshof bekleedde de vijfde plaats en de derde Belg was Sil Decoster op plaats zes.

De Striek strikes again

Even is ze in Nederland, Claudia Striekwold leeft en sport in Spanje maar voor familiebezoek in Eindhoven is De Striek even over. En als ze dan mee doet….berg je dan maar. Zes minuten zaten er tussen haar en Corina Knijnenburg. lokaal favoriete uit Berghem. Mirte Simmelink uit Lent greep het brons waarna Jet Straver het onderlinge ‘Uden-duel met plaatsgenote Miriam Verschoor-Bessems won. Snelste trio was HNC1.

Divisies

Dan de 2e Divisie Zuid. Edwin Dasselaar wint de sprint voor Dylan Thissen en Christiaan Solleveld. Bij de vrouwen: Emma Boertjes voor Jeannette Smelt-Bergmans en Leone de Voogd. Ook de 3e Divisie Zuid was te gast in Maasdijk/Oss.

De zege ging naar Pascal Franken met Thijmen Polman en Ype Kerkstra op de plaatsen twee en drie. Langzaam worden de namen wat onbekender, zo blijkt ook bij de vrouwen: Belin Mensvoort wint, Sandra Smeets tweede en Lois Caubo derde.

De sprint triathlon daarentegen trok wel weer een bekende naam: Wesley Mols greep de zege evenals Sharon Schuurmans bij de vrouwen. Beste paratriatleet was Roel Scheij.

Rosmalen

Het Oostbrabants dubbelweekend bevatte op zondag de kwart van Rosmalen. Een evenement met een lange geschiedenis, maar ook met een lange onderbreking. Sinds een aantal jaren weer terug. De race bracht het Vlaamse echtpaar Geys-Massagé geluk: ze wonnen allebei. En inderdaad: ze wonen samen in hetzelfde Balen.

Ruben Geys zorgt voor Belgische overwinning

Ruben Geys – paar jaar terug nog IM 70.3 West-Friesland winnaar – won de kwart in 1.49.02. Hij begon samen met de steeds sterker draaiende Jurriaan Schuring aan het lopen, aan het eind was de marge maar 21 seconden. De derde plaats ging naar de tegenwoordig in Brabant (Best) woonachtige Mats Keulstra, samen met de nummer vier Raoni Schrijvers zette hij de toon door een vliegensvlug zwemonderdeel.

De vijfde plaats was voor Damon Visser, die net als vorig jaar snelste master was. Coen Spierings vervolmaakte de top zes.  De laatste twee waren ook de beste Rosmalenaren.

Roos Tji kan prima mee

Mooie dubbelslag dus dankzij Birgit Massagé, die in 2.08.31 de wedstrijd naar haar hand zette. De tweede plaats ging naar Eline Collombon uit het Limburgse Heerlen op liefst elf minuten. Brons ging naar Roos Tji. De kleine maar o zo sterke Utrechtse Hellas-atlete won het D50-klassement. Justine Bosch eindigde vierde en Frouke Duizer vijfde, tevens winnares D40.

Na het zwemmen waren het overigens nog hele andere namen vooraan: Maartje van Keulen, Suzan Kok en Roos Tji. In die volgorde kwamen ze uit de Groote Wielen. Bij het fietsen en lopen was Birgit een klasse apart, wat leidde tot haar enorme voorsprong op de rest. Beste trio-team was Team Rodenborch. De trio was vroeger een fenomeen in Rosmalen. De sprint triathlon werd gewonnen door Mike van Beek en Evi Joosten.

Delftse Hout

Ander provincie dan: in Delftse Hout was de tweede editie van deze geslaagde triathlon. Vorig jaar was hij nog vijfde, nu steeg hij met stip naar de eerste positie: Lars Heijnsdijk. Vorig jaar nog de nummer zes in de Gelreman, kan de Schiedammer ook het korte werk aan. Hij won in 1.58.49 uur en liet topfietser Maarten de Vries en snelste zwemmer van de dag Reiny Brown achter zich. Daarna volgden Rick van der Klugt, Anton Hanemaaijer en Joury Kuiper aan de finishlijn.

Zwemmen en fietsen ver achter, lopen subliem bij Moniek

Snelste vrouw was Moniek van Lieshout, die bij het lopen in 1 klap goedmaakte wat ze bij zwemmen en fietsen verloor. Geen wonder trouwens, want Moniek dook al eens onder de 3 uur op een marathon. De achtste zwemtijd, de twaalfde fietstijd maar veruit de snelste looptijd van 40.54 minuten. Op dat laatste onderdeel liep ze Jan en alleman voorbij. Pas op het allerlaatste moment ook Leontine Groeneveldt. Het verschil aan de finishlijn was slechts 10 seconden. Maar Moniek had op haar wel tien minuten goed gemaakt. Derde was Valerie Vogel, waarna Emma Dekker en Sharon Verstegen volgden. Snelste team was Team Straathof. De sprint afstand ging naar Sander Fischer en Linde van Langen. De korte afstand was voor Hans Verheijde en Laura Scheffer. De jeugdseries gingen naar Noud Dammer, Sophia Marmarinos, Vincent Meulmeester en Stella Satink.

Nederhorst voor derde keer voor Stef

Dan Nederhorst den Berg, het jaarlijkse Zomerspektakel met als onderdeel de sprint triathlon. Voor de derde keer winst voor Stefan Overmars, man uit de streek. Klaar na 56.30 minuten en komende zaterdag een van de favorieten in Oud Gastel. De tweede plaats was voor Jippe van Drogenbroek en Omar Brons is op de goede weg terug. Vele pondjes lichter, begint de vorm langzaam weer te komen. Omar scoorde brons, waarna Frank Janssen en Tim Christen ook nog de top vijf haalden.

De winst bij de vrouwen ging naar Laura Kuiper. Zij versloeg Emma den Besten en Paula van der Pouw-Kuiper. Ook hier de nummers drie zaterdag in actie in Gastel. De zussen Amber en Mila Jonkvorst eindigden vierde en vijfde.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.