Pierre le Corre eMathilde Gautier wereldkampioenen bij militairen; BK ploegen Viersel; Buschhutten – WTJ 2848

DINSDAG – Wie zich afvroeg waarom Pierre le Corre zijn wereldtitel lange afstand niet verdedigde, moest naar het Franse Brive la Guillarde. Daar werden de 24e wereldkampioenschappen triathlon voor militairen gehouden en dat is voor Fransen onder de wapenen zo’n beetje het hoogst haalbare. Le Corre kwam, zag en overwon.

Vierde wereldtitel

Het was zijn vierde militaire wereldtitel. Landgenoot Nathan Lessmann haalde zilver, de Belgische international Noah Servais brons. Daarna volgden nog veel sterke triatleten waar onze Nederlandse jongens tegen op moesten boksen. Pascal Timmermans is uiteindelijk de snelste op een 30e plaats. Henk Ruijssenaars volgt als 38e en Thijs van der Zee is 41e geworden.

De Franse hegemonie was bij de vrouwen nog groter. Mathilde Gautier greep een eerste wereldtitel, Audrey Merle haalde zilver, Sandra Dodet brons. Dat de dit jaar sterk opererende Zsanett Bragmayer uit Hongarije vierde werd is veelzeggend over het hoge niveau van zo’n WK. Ook hier namen de Nederlandse officieren genoegen met een plaats in de middenmoot. Wenda Zuiddam finishte 28e, Marieke Jacobs 29e en Marloes Voorhout 36e. Belgische winst bij de masters vrouwen met Mandy Dammekes. De Mixed Relay ging – uiteraard zou ik zeggen – naar Frankrijk met de zusjes Audrey en Celia Merle en Lessmann en Le Corre. De Hongaren haalden zilver, brons ging naar de Zwitsers met o.m. Fabian Meesen in de gelederen. De Nederlanders leverden een achterhoedegevecht. Henk Ruijssenaars, Wenda Zuiddam, Thijs van der Zee en Marieke Jacobs eindigden dertiende met alleen Sri Lanka nog achter hen.

Veurne wordt duathlon

Een druk weekend was het ook bij onze zuiderburen, waar het sowieso lijkt of het triathlonseizoen met al die binnenbad-races al weken bezig is. In Veurne was het open water echter nog te koud, dus werd het een duathlon. De winst ging naar Nicolas Christiaens voor Devlin Derudder en Loewis Kinget. Bij de vrouwen bestond de top drie uit Maaike Ryngaert – daags ervoor net als Christiaens nog op het BK ploegentriathlon in Viersel – uit Silke Baumer en de als derde gefinishte Floor Martens. Slechts 1 Nederlander aan de start: Wouter Peperkamp finishte als 61e.

Ook in Denderleeuw een duathlon, maar dat was zo gepland. Guust de Smul won hem voor Lander van Droogenbroeck en Joren Jans. Bij de vrouwen Friedel Cuypers de sterkste voor Camille Watteyne en Sandy Janssen.

Viersel met tal van toppers: Mitch in tweede team

Viersel had iets warmere watertemperaturen, zodat het immens populaire Belgisch kampioenschap ploegentriathlon wel de drie onderdelen bevatte. Het was op de sprint afstand het team van SP&O dat de Belgische titel opeiste. In hun midden: Tom van Capellen/Dieter Boeye/Joran Driesen/Thijs Balte/Seppe de Graef/Emiel Torfs/Jonas de Wachter. In het tweede team KTT Zamaro leverde Mitch Kolkman duidelijk zijn aandeel, in het als derde eindigende SMO-Scott maakten Donald Hillebregt en Manno Koolhaas zich verdienstelijk. Bij LT Hoeks, dat elfde werd, zat Roani Schrijvers.

Het vrouwenklassement (1e Divisie) werd gewonnen door 3MD WCup Veldeman met in haar gelederen Katrien Verstuyft/Lotte Vandekerckhove/Hannelore Willen-de Vet/Rhune Vansteenkiste/Jonie Vanhoutte. Ook Nederlandse inbreng in het tweede team: KTT. Hiervoor kwamen Robin Dreyling en Femke Scheepers uit. Het derde team TDL-Niels Albert Bikes bestond uit louter Belgische atletes.

Anna Witteveen elfde in Duitse toprace

Dan naar de 34e editie van de ook al zo populaire EJOT triathlon in Busschhutten. Zo’n 300 elite mannen trapten het Duitse seizoen af. Tim Hellwig won. Hij was 40 seconden sneller dan Maximilian Sperl en 1.50 minuten voor op de nummer drie, de best verrassende Sebastian Kienle. Ook enkele korte races zijn opgenomen in de afscheidstoernee van Kienle, die dus aan snelheid nauwelijks heeft ingeboet.

Geen Nederlandse mannen in deze race. Wel bij de vrouwen, waar Anna Witteveen in het sterke veld elfde werd. De Maastrichtse was precies 13 minuten minder snel op deze kwart dan de winnares Carolien Pohle. De Duitse klopte op haar beurt Laura Zimmermann en Franziska Reng ruimschoots. Anna is van EDO Sports, evenals de Vlaamse Astrid Van Cauwelaert, die een fraaie vierde plaats pakte.

Arubaanse podia op Barbados

Op Barbados was zondag een World Triathlon Development race, die gewonnen werd door Niel Skinner van Barbados en door de Arubaanse Rebecca Jansen. Ze had zo’n 6 minuten voorsprong op twee triatletes uit Barbados zelf: Isis Nala Gaskin en Chara Hinds. Skinner duelleerde met de broer van Rebecca, Christiaan Jansen eveneens van Aruba. De twee maakten er een spannende race van die pas bij het lopen werd beslecht. Derde was eveneens een Barbados-man: Fynn Armstrong.

South Asian Games

In de Cambodjeese hoofdstad Phnom Penh waren de voorbije week de Zuidaziatische Spelen. Een van de afsluitende onderdelen was triathlon. Fernando Jose Casares Tan uit de Filipijnen en de sinds kort voor Cambodja uitkomende Margot Garabedian wonnen de titels.

Malaga it is

Volgend jaar dus voor de WTCS Finales (vroeger Grand Final geheten) naar Malaga, Spanje. De Spaanse organisatoren zijn goed bezig. Ibiza net achter de rug, hoogstaande wedstrijden in Madrid en Pontevedra. In die laatste stad in 2025 opnieuw de WK Multisport, kortom het is al Spanje wat de klok slaat. Jammer dat World Triathlon in haar rijtje Grand Finals nooit meer Rotterdam opneemt, terwijl dat toch een absoluut hoogtepunt voor de Nederlandse triathlonsport is geweest.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.