Erik van den Haak en Joyce Caro winnen Ter Aar; Zeges Christiaan Solleveld en Lisette Wennekers in Westland – WTJ 2872

ZONDAG – Komen we toe aan de twee Nederlandse wedstrijden, allebei in Zuid-Holland. Eentje die nog maar aan de derde editie toe is en eentje die al 33 jaar bestaat. Om bij de laatste te beginnen.

Ter Aar. Een paar keer hing het evenement – ook wel het kleine broertje van Nieuwkoop genoemd – aan een zijden draadje. Gelukkig pakt er elke keer weer een nieuwe groep mensen de draad op, zodat Ter Aar inmiddels al ruim 3 decennia lang een zwembadtriathlon heeft.

Weer een Erik als winnaar, nu ‘Van den Haak’

Voor de derde keer op rij won ‘een Erik’ de wedstrijd. Na twee keer Erik Doornbosch was het nu echter Erik van den Haak, die de zege naar zich toe trok. Na eerder Leiderdorp te hebben gewonnen was dit voor de man uit Zoeterwoude zijn tweede nationale zege. Thuisfavoriet Pascal Valentijn werd ruim 2 minuten later de nummer twee. De ervaren TC Alphenaar werd er ook snelste master mee. Eindtijden 1.48.22 en 1.50.50 uur.

De derde plaats ging naar Oceanus-man Remco Verboekend uit Alphen ad Rijn. Snelste zwemmer Koen Hijman (13.43 over de kilometer) werd vierde en snelste loper Marco Versluijs uit Ter Aar (33.03 over de 10 km.) vijfde. Arno Stolk uit Kudelstaart was vervolgens de zesde man en tweede master.

Joyce Caro wint

Op de twaalfde plaats in het zonnige, doch nog frisse Ter Aar kwam Joyce Caro binnen. De Almeerse uit de Kijani-formatie had wienig moeite met de tegenstanders. Kort na Koen Hijman kwam ze al als tweede uit zwembad Aarweide. Daar had de kleine maar oersterke atlete al een voorsprong van vijf minuten op Liane van Egmond, partner van Pascal Valentijn. Liane was graag ook tweede geworden, maar uiteindelijk bleek Leone de Voogd net even harder te lopen. Liane dus derde, maar wel snelste master. Dus toch een Ter Aars familiefeestje. Het was voor Erik en Joyce de eerste keer dat ze Ter Aar wonnen.

De sprint afstand ging naar specialist Rens van Beek uit Elst. Hij versloeg Paul Langelaan en Andre de Geus royaal. Amsterdamse Judith Kooistra had 27 seconden minder nodig voor de sprint dan Mandy Beukers uit Woerden. Brons ging naar Esther van Vliet uit Gouda.

Sem en Lisanne winnen J&J-Circuit Ter Aar

Dankzij opname in het NTB Jeugd- en Juniorencircuit was er een opvallend sterke bezetting van de juniorenwedstrijd, die gewonnen werd door Gastelaar Sem Lazaroms. Hij was 21 seconden sneller dan ‘mede-international’ Rick van der Knaap. Justin Steenkamp finishte derde. Bij de meisjes won Lisanne de Jong uit het verre Drachten. Ze klopte Yke Spelde, die vanuit het Groningse Wildervank nog verder moest rijden. Brons ging naar Rebekka Kool uit Rhenen.

Bij de jeugd won Xander Boets uit Stadskanaal voor Jetze van Popta uit Hilversum en Davide Zanirato uit Nieuwegein. Bij de meisjes was het Loesha Loos uit Maasmechelen, Zoey de Vries uit Drachten en Anne Freij uit Hellevoetsluis.

Westland: hattrick voor Christiaan Solleveld

Dan trekken we iets verder naar de kust, waar de zon altijd schijnt maar het ook meestal waait. Beschut tussen de kassen van de het Westland valt dat misschien bij de Westland Triathlon nog enigszins mee. Toch een pittige opgave met zwemmen in de Strijp tussen de vele veiliggebouwen door en dan door naar recreatiegebied De Wollebrand. Na 1.50.24 uur sporten wist Christiaan Solleveld zijn abonnement op de overwinning weer met een jaartje te verlengen. De Hoek van Hollander was zowaar sneller dan Tom Oosterdijk, die langzaam weer terugkeert in de wedstrijden.

 

Na de Tilburgse zwemmer Martijn Groeneveld kwamen Tom en Christiaan kort achter elkaar uit het water. Bij het fietsen lieten ze Groeneveld snel achter zich en was het pro-triatleet Tom Oosterdijk, die een dikke minuut voorsprong nam op zijn voornaamste tegenstander en titelverdediger. Maar bij het lopen waren de rollen weer omgekeerd, liep Christiaan drie minuten harder en dat was voldoende om de overwinning op te eisen. Tom volgde als tweede – hij herstelt van een blessure – en Schiedammer Lars Heijndijk volgde op een derde plaats. Matige zwemmers, maar snoeiharde fietsers Maarten de Vries en Marco Kuijvenhoven volgden op een vierde en vijfde plaats. Routinier Carlo van den Bergh maakte als tweede master de top zes compleet. Achtste was de snelste fietser van de dag Marvin van Spronsen.

Lisette Wennekers op herhaling

Ook Lisette Wennekers-Berkman uit Maasdijk prolongeerde haar overwinning van een paar jaar geleden. In andere wedstrijden komen we haar nauwelijks tegen, maar deze triathlon ligt haar goed. Ze was sneller dan Jantine Marmarinos uit Vlaardingen – snelste master – en Maxime Lubbers uit Amsterdam. Ongeveer gedrieen kwamen ze het Strijpwater uit, maar op de fiets was Lisette sterker dan wie dan ook. De vierde plaats ging trouwens naar Joekie de Hoog, moeder van Diede Diederiks. En vijfde de Gatels/Rotterdamse Nicole Akkermans.

Trio en sprint Westland

Snelste trio – hoewel je dat niet zou verwachten – was het team De Slungels. Op de 1/8e afstand won Hagenaar Sander Fischer voor Rotterdammer Wouter Jansen en Guus Reurink uit Duivendrecht. Het podium bij de vrouwen bestond uit Solange Rotelo uit Den Haag, die Manon Spruit uit Zevenhuizen en Simone Lankhuijzen uit De Lier ver achter zich liet.

De Sollevelden waren trouwens goed vertegenwoordigd, want ook Martin en Devin deden mee. Ergens zal het ook allemaal wel familie zijn van de legendarische Gerrit Solleveld, tomatenkweker in De Lier en vooral bekend van z’n rood hoofd waar ie in een Tour de France ook nog eens de rode trui tot in Parijs bracht.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.