WK Ultraman met nieuw parcoursrecord voor Cochrane; Michiel de Wilde vijfde in UAE; Wommelgem – WTJ 3170

MAANDAG – Het is een wereldje op zich, dat van de Ultra-triatleten. In Nederland maakte het vooral naam toen Martin Feijen zich aan dubbele, drievoudige, vijfvoudige, tienvoudige en zelfs vijftienvoudige triathlons waagde. Maar dat was jaren negentig vorige eeuw. Ver vervlogen tijden dus.

Ultra triathlons zijn er nog steeds, hoofdzakelijk in Amerika en Oceanië trouwens. Jaarlijks hoogtepunt is het wereldkampioenschap Ultraman op Hawaii, Kailua-Kona om precies te zijn. Veelal in het laatste weekend van november dan wel eerste weekend december. Een traditie, die terug gaat tot 1983 dus al bijna net zo lang als Ironman Hawaii. Dit jaar was de 40e jubileumeditie van de wedstrijd, die maximaal ooit 58 atleten trok en minimaal 11. Dit keer was de animo ook matigjes: 23 atleten verschenen op het appel, vijftien haalden de finish.

Inmiddels zijn er meerdere Ultramans over de wereld en eindigt het seizoen dus met dit WK. De nieuwe wereldkampioen Simon Cochrane bijvoorbeeld deed zijn derde Ultraman van het jaar. Toch slaagde de Nieuw-Zeelander erin het stokoude parcoursrecord van de Duitser Holger Spiegel (21.41.22 uit 1998)  te verbreken en als eerste onder de 21 uur te duiken.

Die Ultraman, wat houdt dat precies in? Op Hawaii gaat het op de eerste dag om 10 km. zwemmen van Kailua Bay naar Keauhou Bay. Aansluitend begint de eerste 145 km. fietsen over Big Island met een klim van 2422 meter eindigend in het Kilauea militaire terrein in The Volcanoes National Park. Op zaterdag wordt nog eens 276 km. fietsend afgelegd, waarna zondag begint met de dubbele marathon oftewel 84,4 km tussen de lavavelden op het bekende IM-parcours.

Grote namen als winnaars

Met name dat laatste deed Cochrane zo sterk dat het parcoursrecord eraan ging. Eerder dit jaar verbeterde de Kiwi ook al het wereldrecord door op de Ultraman Australia in Noosa een tijd van 19.48.47 uur neer te zetten. Op de erelijst staan bekende oud-winnaars als Kurt Madden, Ardis Bow, Scott Molina, Kevin Cutjar, Alexandre Ribeiro en Jonas Colting bij de mannen en Dede Griesbauer en Kave Bevilaqua bij de vrouwen. Ook voormalig ITU-wereldkampioene en Ironman Hawaii-winnares Leanda Cave deed ooit mee (3e werd ze). Nederlanders slechts drie: Jan Nijboer, Rob Kasper en Fiona Siebelink, geen van allen ooit top drie. In Nederland is het aantal ultra-triatleten sowieso niet groot. Koen van Meeuwen en Jacomina Eijkelboom, dan heb je het wel zo’n beetje gehad.

Niet alleen het parcoursrecord was bijzonder, de 39-jarige Simon Cochrane was ook de eerste Nieuw-Zeelander, die dit WK op zijn naam schreef. Zeventien keer won een Amerikaan, zes keer een Braziliaan en drie keer ene Duitser bijvoorbeeld. Bij de vrouwen liefst 23 keer een Amerikaanse, vijf keer een Canadese en drie keer een Japanse.

Cochranes tussen tijden waren 2.38.38 (zwemmen) 12.09.21 (fietsen) en de dubbele marathon in een indrukwekkende 6.09.47 uur. De eerste 42 km. gingen zelfs binnen de drie uur. Voorlopig keert ie de Ultramans de rug toe en gaat de Nieuw-Zeelander zich toe leggen op Ultraruns.

 

Tweede plaats voor winnares Aimy Robitaille

De tweede plaats was zondag meteen voor de eerste vrouw. De Canadese Aimy Robitaille won voor het eerst deze Ultraman. Zij verbeterde het parcoursrecord van Dede Griesbauer (23.22.58) niet. Bijna vijf uur na Cochrane haalde ze de finish in 25.55.15 uur. Daarna volgde haar landgenote Andree-Anne Girard in 27.16.18  uur en vervolgens was de als vierde finishende Amerikaan Fernando Lopez de tweede man in 27.24 uur. De Amerikaan Andrew Mally scoorde brons in 29.25 uur en bij de vrouwen was de derde plak voor Mary Lataza in 30.48.42 uur.

Michiel de Wilde vijfde in UAE

Zoals wel vaker vertoeft Michiel de Wilde in de wintermaanden graag in het Midden-Oosten om er wedstrijdritme op te doen. Zondag deed ie mee aan de vierde editie van de Fujairah triathlon. De Amsterdammer finishte als vijfde in 2.03.27 uur. Dat was acht minuten na de Portugese winnaar Rafael Domingos. De Fransman Etienne Tillon werd bijna 3 minuten later tweede en de Brit Luke Matthews derde. Snelste vrouw was Lottie Lucas van de Verenigde Arabische Emiraten, maar nu weer met een Brits vlaggetje achter haar naam. Ze scoorde een vliegensvlugge 2.02.22 uur, dus vijfde overall nog voor Michiel. De Duitse Lea Lienshoeft eindigde tweede, de Portugese Ana Ramos derde. Verderop in de uitslagen stonden nog twee Nederlanders.

De Amerikaanse duathlonkampioenschappen in Merida, Venezuela zijn gewonnen door Camilo Duarte Escamilla uit Colombia en door Genesis Carolina Ruiz Volcan uit Venezuela.

Crossduathlon Maldegem voor Lauryssen en Steurs

Geen crossduathlons bij ons, wel bij onze zuiderburen. De negende editie van crossduathlon van Wommelgem leverde opnieuw een zege op voor Geert Lauryssen. De routinier in het vak was in 2014, 2017, 2018, 2021 en 2022 ook al de sterkste en pakte nu dus zijn zesde zege. Nabij Fort 2 werd de race gehouden. Tussen de vele duo’s hield Geert zich goed staande en is hij toch weer kansrijk met het oog op de Hel van Kasterlee. Geert (populaire naam ineens in de Lage Landen) liet Quinten Dewaele en veldrijder Vincent Meyvis achter zich.

Karen Steurs volmaakte de hattrick in deze race, oftewel drie zeges op rij. De voormalig toptriatlete uit Sint Job in ’t Goor was sterker dan Nele van Maldeghem en titelverdedigster Caren Commissaris, die ten opzichte van vorig jaar stuivertje wisselden. Nederlandse crossduatleten deden niet mee.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.