Massaveld in Outlaw Half; IM 70.3 Chattanooga, laatste keer IM Tulsa; XTerra Golega – WTJ 2873

MAANDAG – Nog een aantal wedstrijden hebben we niet genoemd. Zondag was bijvoorbeeld ook de Outlaw Nottingham, een van Engelands grootste triathlon met alleen al op de halve afstand zo’n 1600 deelnemers.  Outlaw is een formule die in de UK enorm aanslaat. Er zijn veel weekends waarin de Britse deelnemers uitzwerven over de continenten voor WK’s, EK’s of Ironman/Challenges, maar zodra het Outlaw is blijven veel AG-ers op het eiland.

De snelste van het massaveld was Peter Dyson in 3.57.41 uur. Hij kwam als eerste aan op het oranje tapijt (oranje is de kleur van Outlaw, zoals rood/zwart Ironman, rood Challenge en blauw World Triathlon) Een dikke halve minuut later volgde Jamie Bedwell en nummer drie Matthew Collins zat al boven de vier uur. Wat echtgenoot Jamie net niet lukte, lukte Abi Bedwell wel: de Outlaw Half Nottingham winnen. Ze deed dat in 4.30.07 uur. Rhianne Huges twee minuten later en Chloe Sparrow drie minuten later waren haar voornaamste belagers deze zondag. Een zondag waarop ook drie Nederlanders meededen, die weliswaar wonen/werken in het Verenigd Koninkrijk. Jack Hoogstraten was de beste.

ZONDAG 21 MEI: OUTLAW NOTTINGHAM (GBR)
M:
267.Jack Hoogstraten 5.08.14 (61e M30)
607.Mark Drinkwater 5.44.52 (25e M55)
621.Robin Dijkstra 5.45.56 (103e M40)

Een eveneens Britse, doch veel kleinere halve triathlon is de Roadford Half in het gelijknamige Roadford. Net vijftig deelnemers en als winnaars Josh Allen in 5.00.36 en Katy Bristow in 6.41.49 uur.

IM 70.3 Chattanooga

We steken de grote plas over en komen ook in Amerika nog twee Ironman-races tegen. In Chattanooga was alleen een pro-race voor de vrouwen. Bij de mannen enkel AG-ers. Bijgevolg wel 3042 triatleten over de finish. Chattanooga organiseerde in het verleden ooit het WK IM 70.3, dus men weet er wel van wanten.

De winst was voor Brian Reynolds in 4.04.52, twee minuten daarna volgde Luke Jones en na dit Amerikaanse duo volgde reeds de eerste vrouw: Paula Findlay uit Canada was in 4.09.42 uur klaar en hoefde dus maar twee heren voor zich te dulden. Op haar beurt had de rossige Canadese een ruime marge van zes minuten op de Amerikaanse Danielle Lewis en ietsje meer op de Zuidafrikaanse Jeanni Metzler. Beste van ons Koninkrijk was de Arubaan Lucas Ingwersen.

ZONDAG 21 MEI: IRONMAN 70.3 CHATTANOOGA
M:
63.Lucas Ingwersen (Aru) 4.40.38 (6e M18)
130.Stefan Leijdekkers 4.51.50 (9e M50)
536.Marcel Schneider 5.34.15 (30e M55)

Mark Romano en Flavia Meyer winnen Tulsa IM70.3

Jammer genoeg komt er na drie mooie reaces aan de Ironman Tulsa een eind. De Amerikaanse organisatie krijgt het niet meer voor elkaar gebokst. Moet gezegd dat de deelnemersaantallen ook drastisch terug gelopen waren, aldaar. Anyway, er werd nog een laatste maal geraced. De winst op de halve was voor de Amerikaan Mark Romano in 4.19.58 en voor de Braziliaanse favoriete Flavia Meyer in 4.54.53 uur. Bij de mannen een volledig Amerikaans podium met David Koppel en Zach Aldrich op de plaatsen twee en drie. Flavia had weinig moeite met de concurrentie waarvan de Amerikaanse Kennon Meyer zilver haalde, elf minuten na de winnares. En vervolgens was de marge tussen goud en brons zelfs 18 minuten. Drie bleek Aubrie Yarbrough te zijn. Amerikaanse. Een Nederlander slechts, maar wel eentje die vijfde M50 werd: Barend Wurth.

ZONDAG 21 MEI: IRONMAN 70.3 CHATTANOOGA (USA)
M:
48.Barend Wurth 5.12.32 (5e M50)

Laatste keer Ironman Tulsa

Zoals gezegd, het begon in 2021 – nota bene in coronatijd – zo mooi voor Ironman Tulsa met ruim 2000 deelnemers en prachtwinnaars Patrick Lange en Daniela Ryf. Dat alles lag toch enigszins boven het budget van de lokale organisatie, die een jaar later de zaak terugschroefde tot AG-only race. Dat was het nu ook weer. Topfavoriet Clay Emge maakte de verwachtingen waar en boekte zijn vierde Ironman-zege, steeds in Amerikaanse AG-only-races. Clay bleef als enige onder de 9 uur. De Brit Ross Harper zat dat met 9,07 al ver boven, toch werd hij tweede. De Amerikaan Mark Villwock was goed voor een derde plek in 9.10 uur.

Jessica Jones Lasley eindigde vorig jaar in Tulsa nog als tweede in 10.10 uur. Nu was ze superieur aan de rest in een veel snellere tijd: 9.43.49 uur. Bijna een half uur moest het publiek wachten op de nummer twee: Christine Warren (10.13). Brons ging naar Christina Lauer in 10.16 uur. En wij zeggen: thank you Tulsa!

Dan is er ook nog de Triple T in het Amerikaanse Lore City over de halve afstand. Winst voor Scott Shumate in 4.45.17 (parcoursrecord) en Mindy Fernando in 5.36.13 uur. Honderd atleten deden zondag mee. Leuke wedstrijd. No more, no less.

XTerra Golega voor Portugezen

Stappen we over op de XTerra Portugal. Vaste standplaats is daar Golega. Dit jaar iets minder internationale toppers bijeen, zodat de Portugezen kansrijk waren in eigen huis. Specialist Francois Vie won met een ‘bos-lengte’ voorsprong van 9 minuten op zijn landgenoot Antonio Barata. Brons ging naar de Oostenrijker Dominik Wychera, die overigens ook voor een Portugese ploeg uitkomt. De Belg Tim van Daele finishte als zesde en de enige Nederland Girbaud Bastiaans wilde het gewoon eens ervaren. Hij finishte als 106e.

Bij de vrouwen ook Portugees succes met Beatriz Ferreira op 1. Daarna volgden wel allerlei nationaliteiten: Francaise Emma Ducreux op twee, Italiaanse Matilde Bolzan op drie en vervolgens een Britse, een Spaanse, een Zwitserse, Pauline Vie ertussen (vrouw van Francois) en dan weer een Australische en Amerikaanse.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.