De 22e editie van de Triathlon Londen kleurt rood-wit van Challenge met toevoeging halve – WTJ 2876

WOENSDAG – Het is voor de grote triatlonlabels Ironman en Challenge altijd zaak om zo veel mogelijk grote triathlons naar zich toe te trekken. Ironman is daar al iets langer mee bezig dan Challenge, vandaar dat IM zo’n 180 races in haar pakket heeft zitten en Challenge een stuk of veertig.

Streven lijkt ook om zoveel mogelijk verschillende landen op te zoeken. En ook: zorgen dat er tegenover een goede Ironman een stevige Challenge staat en omgekeerd. Het is geen oorlog, verklaren beide labels regelmatig, maar dat er een fikse rivaliteit bestaat, kunnen ze toch ook niet ontkennen.

Het was de afgelopen winter met name de vanuit het Nederlandse Almere (het viermanschap Jort Vlam, Richard Belderok, Jefry Visser en Tim Moria) opererende Challenge Family, die diverse nieuwe triathlons naar zich toe trok. Er komt er weer eentje bij, want op 6 augustus staat de Challenge Londen op de kalender.

Stadstriathlon

Het is met Hamburg en Chicago samen ’s werelds grootste stadstriathlon (7000 deelnemers!), die wordt ingelijfd. Het gaat om races over de Midden afstand, de Olympische, de sprint en de supersprint. Het evenement in de Olympische stad van 2012 staat geprogrammeerd op 6 augustus. De London Triathlon bestaat uiteraard al langer toe aan de 22e editie, de toevoeging is nu de halve afstand en dankzij Challenge kleurt de Britse hoofdstad die dag rood-wit.

De organisatie blijft overigens dezelfde: de Limelight Sports Club. Het parcours trekt langs de Big Ben, de London Eye en de House of Parliaments onder meer.

Het is al weer enige tijd geleden dat Challenge in het Verenigd Koninkrijk wedstrijden had. De Challenge Henley-on-Thames hield het maar drie jaar vol: 2011, 2012 en 2013. De Challenge Weymouth stapte na twee jaar (2014 en 2015) over op het Ironman-label. De Weymouth-race groeide van ca. 500 deelnemers onder Challenge naar nu 2500.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.