Atleten steunen triathlonorganisatie Nieuwkoop: toppers blijven niet weg – WTJ 2891

VRIJDAG – Gezondheid gaat boven alles, daarover geen misverstand. Dus als mensen/sporters door het deelnemen aan evenementen vanwege slechte waterkwaliteit of misschien wel vreemde stoffen in de lucht ziek worden, heb je alleen maar verliezers.

Risico’s moeten in een landje waarin alles steeds strakker gereguleerd wordt, tot het minimum worden beperkt. Het is voor veel organisaties – met name die op vrijwillige basis werken – haast ondoenlijk geworden om nog een evenement op touw te zetten. En triathlon is dan ook nog eens zeer complex, namelijk drie sporten bijeen op veelal openbaar gebied. Ga d’r maar aan staan. Uit eigen ervaring weet ik hoeveel uren er in zo’n organisatie gestopt moeten worden en dat is sinds 1985 (eerste jaar Oud Gastel) en nu alleen maar meer geworden. Alleen al ons calamiteitenplan beslaat 80 pagina’s.

Twaalf keer eerder NK in zelfde zwemwater

In Nieuwkoop is dat niet minder. Een organisatie, die trouwens nog meer ervaring heeft want het evenement is zondag al toe aan haar 39e editie sinds 1984. En twaalf keer mocht Nieuwkoop gastheer zijn van het NK halve afstand. Eenmalig waren zelfs de Beneluxkampioenschappen in het Groene Hart. Allemaal in hetzelfde zwemwater…

Behalve de eerste jaren toen nog in het zwembad gezwommen werd, heeft de Stichting Triathlon Nieuwkoop alle jaren gebruik gemaakt van de Nieuwkoopse Plassen, in de 16e eeuw ontstaan door vervening van het gebied. Veenplassen dus, voedselrijk doch zuiver water en niet al te diep. Tussen eind jaren tachtig en 2019 is het altijd goed gegaan met de ca. 2 kilometer, die de atleten zwemmend afleggen in deze voorjaarsklassieker.

Hoge waarden

Omdat Nieuwkoop altijd in mei c.q. begin juni gehouden wordt, leek blauwalg nooit een boosdoener. Daar is kennelijk sinds vorig jaar verandering in gekomen. Klimaatverandering. Het speelt de wereld langs alle kanten parten en nu dus ook voor de tweede maal het NK halve triathlon. De blauwalg vertoont te hoge waarden. NTB zegt 20x hoger, de organisatie spreekt dat tegen: dat is op plaatsen waar we niet zwemmen.

De wedstrijd is NK af, de NTB-officials hebben een vrije zondag, de wedstrijd gaat ‘min of meer’ wild door. Gelukkig krijgt de organisatie veel positieve reacties en steunbetuigingen. Joost Somsen, de winnaar vorig jaar toen het dus ook geen NK was, was de eerste die toezegde aan de start te verschijnen. Hij was het levende bewijs dat hij Nieuwkoop vorig jaar ongeschonden kon uitlopen. Daarop kwamen al meer atleten, die de organisatie een hart onder de riem staken. Zo goed als zeker is dat Menno Koolhaas, Daan Schouten, Stef Overmars, Marlene de Boer, Janien Lubben en Maaike Vooren ‘gewoon’ aan de start zullen staan. Titel of niet.

Nog langer dezelfde kampioenen

Het betekent wel weer dat Sven Strijk en Yvonne van Vlerken nog een jaar langer Nederlands kampioen halve afstand zijn of er moet dit jaar nog een andere organisatie opstaan. Maar de halves zijn dun gezaaid en met deze grillige ontwikkelingen zal men niet bepaald in de rij staan voor een NK. Sven doet het tegenwoordig rustiger aan en Yvonne beperkt zich tot hardlopen (en veel coachen natuurlijk).

We kunnen ons de enorme teleurstelling voorstellen van de Stichting Triathlon Nieuwkoop. Vorig jaar werd het etiket er pas op zaterdag afgehaald, nu een dag eerder.

,,Terwijl we woensdag nog een GO kregen”, zegt mede-organisator Rick Sinnige, ,,In de tussentijd is er aan de waterkwaliteit niets veranderd.” Een paar uur na het telefoontje vanuit het bondsburo vrijdagochtend is hij nog sprakeloos. ,,Het is gewoon heel zuur. Organisatie, vrijwilligers en atleten stonden in de startblokken voor een heel mooi kampioenschap en dan komt op het laatste moment toch weer dat veto. Terwijl we vorig jaar in de evaluatie juist hadden afgesproken de communicatie veel beter te doen.”

Niet het zwemparcours

Volgens Rick is de 20x te hoge waarden gebaseerd op een meting elders op de Plassen, maar niet op het zwemparcours. ,,Er is in de hele omgeving gemeten met de uitschieter naar 20x te hoog. Maar net als vorig jaar leggen we daar niet het parcours uit. De waardes blauwalg zijn overigens hetzelfde als vorig jaar. De entorococcen en E.Coli zijn nu bijna 0.”

De bond wijst op het negatieve zwemadvies dat al lange tijd geldt voor de Nieuwkoopse plassen en de laatste testen, waarvan de uitslag pas begin deze week binnen kwam. De organisatoren concentreren zich verder op het neerzetten van een zo goed mogelijke wedstrijd. Of daar de NTB in de toekomst nog een rol in speelt, is zeer de vraag. Sinnige: ,,Voorlopig hebben we wel even onze buik vol van dat getouwtrek om een NK. We gaan door, maar dan wel met een ander NK, het Nieuwkoops Kampioenschap.”

Tot slot nog een praktische mededeling van de organisatie:

Zoals bekend is de Triathlon van Nieuwkoop op zondag geen NK. De Triathlon van Nieuwkoop zelf gaat wel gewoon door. Hierbij blijven de oorspronkelijke startseries en starttijden gehandhaafd. Ook gaat de strijd om de Gees Veenboer Bokaal gewoon door. 

De starttijden zijn en blijven als volgt, maar dan als Nieuwkoops Kampioenschap in plaats van Nederlands Kampioenschap:

NK Dames: 10:30 uur
NK Heren: 11:04:30 uur.
Open Serie/Trio’s: 11:07 uur.

De organisatoren Bas, Fred en Rick in betere tijden. Ambassadeur Rik van Trigt in het midden, afscheidsrace Wim Holten.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.