Preview op het weekend: Nederlandse races; EK Ironman Hamburg; Salou, Korea en meer – WTJ 2892

ZATERDAG – Het nu al merkwaardige triathlonweekend nog even doornemen. Behalve dus dat gewraakte NK Nieuwkoop zondag, nu omgezet in Nieuwkoops Kampioenschap halve triathlon zijn er in Nederland nog een aantal wedstrijden.

Zes Nederlandse wedstrijden

Zaterdag is dat enkel de Triathlon van Terneuzen. Zondag komen triatleten behalve in Nieuwkoop ook in actie in Waalwijk, Speedman Groningen, 043 Maastricht/Eijsden en Markelo. In die laatste – de Hof van Twente Triathlon – maakt Freddy Rosink zijn come back. Jarenlang poogde de mede-oprichter van TC Twente terug te keren in de sport, maar even zovele malen viel Freddy terug in fysieke maar ook mentale malheur. Vorig jaar nodigde ik hem uit voor de triathlon Holten en sindsdien bloeit de Tukker weer op met zondag alsnog een doorstart.

Rob Barel eregast in Madrid

Over de grenzen is niet alleen het EK Standard Distance in Madrid een belangrijk evenement, overigens eentje waar Rob Barel eregast is. Hij mocht vrijdag het Europe Triathlon Congres toespreken. Het tweede EK betreft dus het EK Ironman voor mannen in Hamburg, eveneens zondag. Anders dan het WK Ironman kunnen we de erelijst van het EK niet zo maar opdreunen. Daarom verderop alsnog de kampioenen en de beste Nederlanders sinds de eerste editie in 2005.

Voor het eerst geen EK Ironman mannen in Frankfurt

Zeventien keer is het EK gehouden alle keren in Frankfurt. In dat opzicht is 2023 een opzienbarend jaar. Want voor het eerst is het EK mannen dus niet in Frankfurt, maar in die andere Duitse stad Hamburg. Twaalf keer al is het EK gewonnen door een triatleet uit het gastland, slechts onderbroken door twee keer een Spanjaard, een Belg en de laatste jaren een Zweed en een Fransman. Er staan ook drie Duitsers met drie titels: Timo Bracht, Sebastian Kienle en Jan Frodeno.

Niet alle jaren speelden de Nederlanders een prominente rol. Pas bij het negende EK slaagde Bas Diederen erin het podium, ja zelfs de eerste top 10 klassering voor een Nederlander te behalen. Daarna werd Bas nog een keer vierde en achtste hetgeen hem de meest succesvolle Nederlander op het EK Ironman maakt. Ook Evert Scheltinga en Menno Koolhaas en Milan Brons eindigden ooit in de top tien.

Europees kampioenen en beste Nederlanders

2005: Norman Stadler (Dui); 17.Frank Timmermans
2006: Timo Bracht (Dui); 174.Peter Vocking
2007: Timo Bracht (Dui); 30.Mathijm Wassink
2008: Eneko Llanos (Spa); 64.Andries Koers
2009: Timo Bracht (Dui); 97.Michel Besseling
2010: Andreas Raelert (Dui); 61.Gerrit Heusinkveld
2011: Faris Al-Sultan (Dui); 15.Dirk Wijnalda
2012: Marino Vanhoenacker (Bel); 14.Edo van der Meer
2013: Eneko Llanos (Spa); 3.Bas Diederen
2014: Sebastian Kienle (Dui); 14.Mark Oude Bennink
2015: Jan Frodeno (Dui); 4.Bas Diederen
2016: Sebastian Kienle (Dui); 15.Youri Severin
2017: Sebastian Kienle (Dui); 8.Evert Scheltinga
2018: Jan Frodeno (Dui); 21.Tjebbe Venema
2019: Jan Frodeno (Dui); 8.Bas Diederen
2021: Patrik Nilsson (Zwe); 34.Han Peter Lucas
2022: Denis Chevrot (Fra); 7.Menno Koolhaas

Komt Frodo tot vier Europese titels?

Jan Frodeno is de eerste triatleet, die bij winst op vier EK-titels staat. Hij ondervind tegenstand van de Franse titelverdediger Denis Chevrot, de Deen Kristian Høgenhaug, landgenoot Florian Angert, Maurice Clavel en Michael Raelert, de Belgen Pieter Heemeryck en Pamphiel Pareyn en de Zweden Jesper Svensson en Robert Kallin. Verder de sterke Fransen Arnaud Guilloux, Dylan Magnien en William Mennesson, de Sloveen David Plese, de Kroaat Andrej Vistica en de Pool Milosz Sowinski.

Buiten mededinging doen mee de Amerikaan Matt Hanson en de Australiër Josh Amberger. Nederlandse pro’s zijn absent, hetgeen verklaarbaar is uit het gelijktijdig geprogrammeerde (maar nu aangepaste) NK halve triathlon. Eerder werd al bekend dat tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee zich niet in staat acht een goede Hamburg-race te doen.

De vrouwen hebben hun EK over een maandje in Frankfurt.

Eerdere Nederlandse Europees kampioenen op de Ironman onder de AG-ers mannen waren:

2007: Hans van der Linden (M60)
2013: Jan Blokland (M50) is er nu weer bij maar dan M60!
2016: Hans van der Linden (M70)
2018: Ricardo Scholten (M25)

Salou en Korea

Challenge zet overigens twee races tegenover dit EK. Eentje in het Spaanse Salou met favorieten als Pablo Dapena Gonzalez en PTO European Open winnaar Mathis Margirier, David McNamee, Victor Arroyo en onze Milan Brons. Ook een mooi rijtje namen bij de vrouwen: Grace Thek, Rebecca Clarke, Svenja Thoes, Barbara Riveros en Elisabetta Curridori.

De tweede is Challenge Korea, een van de zeldzame Challenge-races over de volledige afstand. Het evenement gaat uit van de Koreaanse stad Gunsan-Saemangeum. Favorieten zijn hier Caleb Noble, Kevin Portmann, Eddie Vining, Ben Hamilton, Joel Wooldrigde, Simon Billeau, Eneke Elosegi, Guy Crawford. Onze persoonlijke favoriet is Per van Vlerken overigens. Bij de vrouwen maakt Magda Nieuwoudt de meeste kans. Amy van Tassel en Kate Bevilaqua zullen er alles aan doen om Magda bij te benen.

Andere races

Het is daarnaast nog Ironman 70.3 Hawaii, IM 70.3 Durban, IM 70.3 Virginia Blue Ridge, de Alpsman in Frankrijk, een Franse GP run-bike-run, een hele in Hannover en de Spaanse XTerra aan de Costa Brava.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.