043 Tri Maastricht; Alpsman met Michel; Berber Kramer 2e IM 70.3 Virginia; Hawaii; Durban; Czechman – WTJ 2902

DINSDAG – Jardy van den Heuvel leek in navolging van zijn zege op de (laatste?) Ironman Maastricht vorig jaar ook op de eindzege van de Huub-043 triathlon in hetzelfde Maastricht af te stevenen. De in Limburg studerende Brabander was al anderhalve minuut sneller uit het water dan Michael Krijnen, nota bene M50. De Belgen hadden in het water nog het nakijken.

Dat veranderde bij het fietsen, waar hardfietser Maarten van Kooij de snelste fietstijd noteerde, maar toch niet vooraan meedeed omdat hij bij zwemmen veel tijd verloor. Jardy bouwde intussen aan een comfortabele voorsprong, die hij achteraf hard nodig had. Want de ruim zes minuten op Joep Bisschoff en de Belg Iensen van Belleghem bleken toch niet voldoende. Jardy liep 1.15, tegenover Joep 1.07 en Iensen een onwaarschijnlijk snelle 1.03.32. Niet slecht voor een fritesbakker uit Gent, die het friteskot wat hij samen met z’n broer draait Chasse Patat heeft genoemd.

Belgen, Belgen en nog eens Belgen

Joep wordt dus tweede en Jardy weet na een moeizame 18 km. nog wel het brons te behouden. Daarna viel er een gat van acht minuten richting de Noordhollandse topmaster Michael Krijnen. Vervolgens drie Belgen, die in tegenstelling tot Michael bij de M40 uitkomen: Jurgen Vierstraete, Jan Kindt en Vincent Nardozza. Vierde Nederlander is Coen von Berg op een achtste plaats. Zes Belgen in de top tien. Maarten van Kooij wordt dertiende.

Ook een Vlaamse zege bij de vrouwen: Lauranne Pauwels is liefst 14 minuten sterker dan Lois Caubo van Ferro Mosae. De atlete uit Vaalse nestelde zich als enige tussen liefst vier Belgische vrouwen. Derde, vierde en vijfde waren Nathalie Snoeks (snelste F40), Femke Schoeters en Isaline Soenen. Namen, die we niet vaak aantreffen in Nederlandse wedstrijden.

Sven Bams sterkste op de kwart

De kwart afstand trok wel een bekende winnaar: Sven Bams was in 1.56 uur de snelste. Bij de vrouwen opnieuw een Belgisch feestje met Stephanie Ortman in 2.20 uur. De sprintafstand ging naar Berry Moonen en Evelien Ruijters.  Snelste trio was van eigen – Raymondse – bodem: Bearsports Crew.

Tot slot alle Ironkids winnaars: Daan Vanspauwen (Bel), Stella Heyart (Lux), Quinn van Wissen, Sina Cuenen (Bel), Tijl Jammaer (Bel), Isabel Scalandi, Otis van Wissen, Louise van Eygen (Bel) en Sol Roses. De ouder-kind race ging naar Kim van Brabant-Anna Bee van Brabant (Bel).

Alpsman

We gaan de grens weer over en komen in de altijd pittige Alpsman terecht. In het rondom het Meer van Annecy. De zevende editie van een van de favoriete wedstrijden van Michel Besseling. Hij was er in het verleden zesde, vierde en  negende. Dit keer bleef de Amersfoorter wel buiten de top tien, maar won hij nog altijd het M45-klassement.

De Alpsman werd net als vorig jaar gewonnen door de Fransman Thomas Lemaitre. Hij was nu tien minuten sneller; voor het eerst een deelnemers onder de 11 uur: 10.56.30 uur. Ook de nummer twee bleef gelijk: Gabin Mantulet, eveneens twaalf minuten rapper. Brons ging naar Simon Henry in 11.16 uur.

Ruim een half uur sneller dan vorig jaar was titelverdedigster Elodie Davy uit Frankrijk, wederom winnares. Zij klokte nu 12.47.03 uur. De Britse Flora Colledge deed er 33 minuten langer over en op brons was het ook even wachten totdat de Duitse Melanie Muller-Reichert de top bereikte in 14.24 uur. In totaal haalden 303 atleten de finish, 1 Nederlander.

3 JUNI: ALPSMAN, LAC D’ANNECY (FRA)
13.Michel Besseling 12.47.59 (1e M45)

IM 70.3 Kohala Coast

Behalve de zo dramatisch verlopen Ironman Hamburg had het merk nog een drietal races op het programma staan. Zaterdag was dat eerst op de bakermat van de sport: Kohala Coast, Hawaii. Een AG-only-race met een Paraguyaanse winnaar, dat gebeurt ook niet wekelijks. Het was Alfredo Ramirez Pinho, die boven zichzelf uitsteeg en in 4.19.53 uur de zege pakte. De Amerikanen David Wild (4.26) en Kaiden Lieto (4.30) hadden het nakijken.

Wel ‘America first’ bij de vrouwen met Kelly Barton in 4.46.50 uur, acht minuten later gevolgd door de Braziliaanse Fernanda Bau. Brons ging 18 minuten na Barton naar haar landgenote Carolyn Olsen. Bijna duizend deelnemers en ondanks zo ver van huis waren er toch enkele Nederlanders onder meer uit Haarlem.

3 JUNI: IRONMAN 70.3 KOHALA COAST, HAWAII (USA)
M:
125.Jarno Lekkerkerker 5.37.07 (14e M45)
306.John Vermeulen 6.27.58 (29e M55)
381.Paul Koster 6.46.09 (49e M50)
V:
198.Marion te Winkel 7.30.00 (35e F50)

IM 70.3 Durban

Je zou eerder verwachten dat er in het Zuidafrikaanse Durban wel Nederlandse deelnemers waren, maar op de zondag gehouden Ironman 70.3 waren ze onder de 940 triatleten niet te bekennen. Ook speaker Paul Kaye niet overigens, die is aan zijn Europese toer begonnen en stond dus zondag in Hamburg. Hij was gelukkig wel zo alert om vroeg in de middag zijn medeleven te betuigen aan de nabestaanden van de 70-jarige motard, die in botsing kwam met een 26-jarige Brit en aan zijn verwondingen overleed.

Durban was verder een compleet Zuidafrikaans feestje. Matthew Ralphs in 4.02.24 en Nicky Smith in 4.54.32 uur waren de sterksten. Rudolf Naude en James Stuart Gerber waren de mannelijke runners-up, Eulali Gouws en Melissa Fay Abbey de vrouwelijke.

Berber Kramer weer op podium IM 70.3

De vierde en laatste Ironman 70.3 was die in het Amerikaanse Virginia Blue Ridge. Hier wel weer Nederlandse succes, want Berber Kramer – Friezin, die eerst in Eastvale USA, daarna in Nairobi, Kenia woont – werd prachtig tweede in de AG-only race. Ze hoefde enkel de Britse Kylie Acford voor zich te dulden. Brons ging naar Aimee Phillippi-Taylor uit Amerika. De zege bij de mannen ging naar Michael Chronert, tweede Logan Pollander, derde Andy Kruth.

Wedstrijdverloop: Berber is Queen of the Mountain

Berber kwam pas als 34e op 5.43 minuten van de Amerikaanse Katie Yoder uit het water. Het zwemonderdeel is ook niet haar vertrekpunt, de race begint voor haar pas goed op de twee resterende onderdelen.Na 15 kilometer schoof ze al door de top tien in en op de steile Claw of The Bear Klim (met Wahoo-prijs) stoof ze haast iedereen voorbij en kwam de Nederlandse reeds als derde voorbij. Na het fietsen lag ze fier op kop met 5,5 minuut voorsprong op Bridget Foote en Acford keek daar nog tegen een achterstand van 6,5 minuut aan. Na twaalf kilometer lopen op de halve marathon was het gedaan met de koppositie van Berber en nam Acford langzaam maar zeker meer voorsprong. Wel was Berber ook tweede in F35, want daar hoorde de Britse ook toe. In totaal 882 gefinishte atleten. Eerder won Berber ook al eens de IM 70.3 Rwanda.

Berber vertelt hoe de race verliep:

,,Ik was onnodig zenuwachtig, had moeite mezelf op te peppen voor een snelle start, maar het zwemmen ging best goed. Ik was tevreden met mijn tijd van 33.58. Het fietsen was geweldig, vooral de 8 km. klim met 6 procent stijgingspercentage. Ze kroonden me na afloop Queen of the Mountain. De afdaling in de mist was wel bijzonder. Je zag niks. Het lopen onder prima omstandigheden: koel, bewolkt en vlak. Mijn nieuwe schoenen waren wellicht een maatje te groot, dus ik heb nu een blauwe teennagel. Maar erg blij met mijn 1.32.20 uur na heuvelachtige fietskilometers. De wissels gingen beroerd, gelukkig heb ik voor het WK nog een paar races te gaan. Zilveren feestje gevierd met enkele cocktails en een dineetje.”

ZONDAG 4 JUNI: IRONMAN 70.3 VIRGINIA BLUE RIDGE (USA)
V:
2.Berber Kramer 4.49.28 (2e F35)

Czechman

Komen we bij de Czechman terecht. In en rond Lake Hadrek. Populaire wedstrijd daar in Tsjechie want er deden liefst 584 triatleten mee. De winst ging naar Pavel Wohl in 3.49.24, vorig jaar was hij nog derde. Petr Soukup eindigde tweede, Tomas Renc derde. Randje top tien ook nog triatlomnivoor Petr Vabrousek. Drie min of meer nieuwe namen bij de vrouwen: Barbora Besperat won in 4.27.56 uur, Jana Dubcova tweede en Veronika Andrlova daar vlak achter.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.