Challenge Salou; Challenge Gunsan; Yvonne voetbalt; Wasserstadt Tri; Franse GP RBR en Tri – WTJ 2903

WOENSDAG – Twee Challenge races waren er afgelopen weekend. Over de race in Salou hebben we het al deels gehad. Het was opnieuw ‘Vive La France’ met de PTO Europe-winnaar Mathis Margirier zegevierend. Voor de Fransman kan het seizoen al niet meer stuk. David McNamee bood lang partij, maar moest toch buigen en de Australische verrassing kwam van Charlie Quin op een derde plaats.

Milan Brons deed het in het sterke veld niet slecht met een zesde plaats al had hij zelf op meer gehoopt. Een andere Nederlander bleef, ten onrechte, onderbelicht. Het betreft Wouter Wippert, die eerst via duathlons maar inmiddels ook triathlons lekker aan de weg timmert. In de Challenge Salou was hij tweede Nederlander en dertiende in totaal in een tijd nog royaal onder de vier uur.

Bij de vrouwen bestond het podium uit niet-Europese triatletes: Grace Thek won, Rebecca Clarke tweede en Barbara Riveros haalde brons. Een Australische, Nieuw-Zeelandse en Chileense dus, die de zomermaanden trainend en racend in Europa doorbrengen. De in Frankrijk woonachtige Margareth van den Boogert (meervoudig deelneemster Ironman Hawaii) eindigde op een 21e plaats en snelste F55.

Wellicht door het grote wedstrijdaanbod in Europa lag het deelnemersaantal in Salou beduidend lager dan voorgaande jaren: 335 triatleten stonden aan de start. Onder hen vijf Nederlanders.

ZONDAG 4 JUNI: CHALLENGE SALOU (SPA)
M:
6.Milan Brons 3.39.38
13.Wouter Wippert 3.52.27 (2e M30)
100.Thomas Dekker 4.46.36 (17e M45)
225.Freek Verbeek 5.46.13 (47e M35)
234.Jonathan van Berchum 5.53.29 (30e M30)
V:
21.Margareth van den Boogert 4.58.49 (1e F55)

Challenge Gunsan met Per als vierde

En dan was er die Challenge-race ver van huis, waar we eigenlijk helemaal niks van vernomen langs de bekende Challenge-kanalen. Maar Trikipedia zou Trikipedia niet zijn als ook van de Koreaanse Challenge in Gunsan-Saemangeum geen melding gemaakt werd. Het is immers een van de vier (oorspronkelijk vijf, maar Montpellier is afgevallen. De afwikkeling hiervan loopt nog steeds) hele triathlons op de Challenge-kalender. De race is na de laatste editie in 2018 weer hervat. Toen was het overigens wel een halve afstand, nu dus de klassieke 3,8/180/42.

Yvonne aan de bal

De winnaar was de Australiër Caleb Noble in een snelle 8.01.12 uur. Hij moest er de vaart wel inhouden, want Kevin Portmann uit Frankrijk zat hem aardig op de hielen. Zijn race zat er op na 8.02.56 uur. De derde plaats ging naar de Nieuw-Zeelander Ben Hamilton in 8.15.51 uur. Een kwartier later volgde onze Duitse vriend Per van Vlerken. Terwijl aan de andere kant van de wereld echtgenote Yvonne haar voetbalcarrière in gang zette, werd Per vierde in 8.30.24 uur.

Een eenvoudige overwinning boekte de Zuidafrikaanse Magda Nieuwoudt. Ze voltooide de klassieke afstand net boven de 9 uur: 9.00.51 uur. De tweede plaats bij de pro’s was voor de Nieuw-Zeelandse Kate Bevilaqua in 9.47.41 en de Koreaanse Ji Ho Hwang was de nummer drie in 10.36.42 uur. In totaal deden 13 pro’s en 498 atleten in de open serie mee. De open serie werd gewonnen door Oh Sangwan in 9.00.33 uur en Oh Sunjung in 10.52.48 met de Australische Deanna Fuller in 10.58 op een tweede plaats.

Terug naar Europa waar nog meer races waren. Waar de Koreanen de afstand verlengden viel in Hannover de hele afstand af. De Wasserstadt-triathlon schakelde terug naar de halve en kortere afstanden. Op de halve deden 370 atleten mee. De overwinning ging naar de Duitser Christian Haupt in 3.56.36 uur voor Julius Domnick en Soren-Frerich Otten. Twee Nederlanders deden deze afstand. Snelste vrouw was Christina Paulus in 4.46.10 uur. Tweede was Elida Calabar en derde Josephine Betche.

ZONDAG 4 JUNI: WASSERSTADT TRIATHLON HANNOVER (DUI)
M:
15.Gerrit Jacobs 4.13.34 (2e M45)
276.Harm Tietje 5.54.36 (32e M50)

De sprint-afstand werd gewonnen door de Duitsers Markus Hein en Charlotte Engelbrecht. Deze race was door de Gastelse triathlonclub TOGA uitgekozen als jaarlijkse trip naar het buitenland. Tussen de honderden deelnemers was Koen Hussaart beste TOGA-man en ook beste Nederlander op een 149e plaats.

Nog tegoed: Franse GP duathlons en triathlons

Even terug in de tijd en meer specifiek naar Frankrijk. Daar komen lang niet alle uitslagen van door, terwijl er soms toch enkele mooie Nederlandse resultaten bij zitten. Zo was in het tweede weekend van mei niet alleen de Challenge Frejus, maar in dezelfde stad op zaterdag ook de eerste GP Triathlon, een prestigieus circuit waar tal van internationale toppers aan mee doen. Zeker op momenten waarop het bij World Triathlon wat rustiger is.

De overwinning op deze sprint afstand ging naar drievoudig wereldkampioen Mario Mola. Op het hoogste niveau komt de Spanjaard tegenwoordig bij het zwemmen flink te kort, maar in deze race liep het weer als vanouds. De tweede plaats was voor oud-Europees kampioen Pierre le Corre, derde was nog een Spanjaard Genis Grau. Sandra Dodet verdedigde met succes haar GP-overwinning van vorig jaar. De Portugese Maria Tome eindigde tweede en Lea Coninx uit Frankrijk ontving brons. We vermelden deze race vooral ook omdat er drie Nederlanders mee deden: Menno Koolhaas was in de aanloop naar Nieuwkoop zijn snelheid niet kwijt: hij finishte als negende. Mitch Kolkman arriveerde op een 21e plaats en bij de vrouwen snelde Marit van den Berg naar een 39e plaats. Uiteraard ook alles ten dienste van hun Franse tri-clubs.

Dat geldt in de duathlonsport ook voor Karin Nieuwenhuijsen, die dit seizoen uitkomt voor Lys Calais Triclub. In de tweede GP-duathlon van Calais – thuiswedstrijdje dus – werd ze met haar teamgenoten tweede. De format was een soort aflossing als team. De winst ging zowel bij de mannen als vrouwen naar Les Tritons Meldois, waarin o.a. Andre Valentin, Leo Starck, Thomas Gillodts, Aymeric Dury en bij de vrouwen Maurine Ricour, Marion Legrand en Marion Gay Pageon. Karin had als teamgenotes Brooke Gillies, Sophie Caron en Jade Bathelemy.

Een week later was de GP duathlon van Mont Saint Aignan. Deze race werd gewonnen door de sterke Belg Arnaud Dely. Hij versloeg in het Hol van de Leeuw de Fransen Valentin Andre en Maxime Bargetto. Bij de vrouwen was Marion Legrand duidelijk de sterkste. Achter haar kwamen landgenotes Marion le Goff en Camille Laurent over de finish. De Nederlands kampioene Karin Nieuwenhuijsen volgden op een sterke vijfde plaats van de in totaal 40 topduatletes.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.