Na 28 jaar afwezigheid keert triathlon Zierikzee op 30 september terug op sportkalender – WTJ 2906

De sportkranten afgelopen maandag. In Trouw een stukkie dat de Nederlanders niet mee kunnen op het EK in Madrid, in Telegraaf, AD en Volkskrant een een-kolommer over het tragische ongeval tijdens Ironman Hamburg. De winnaar wordt in het laatste zinnetje nog vermeld.

Is het dan allemaal kommer en kwel in triathlonland? Nee hoor, negentig procent van de dingen verlopen goed. Alleen daar heeft dat rare volkje dat zich journalist noemt (wij dus ook) vaak geen boodschap aan, geen oog voor. Op Schiphol landen dagelijks honderden toestellen veilig, staat niks van in de krant. De ene die crasht haalt de voorpagina….

Triathlon-revival in Zuid-West Nederland

Goed nieuws komt bijvoorbeeld uit Zeeland of Zuid-West Nederland waar triathlon aan een revival bezig is. Meer wedstrijden, die terugkeren. Terneuzen, Wilhelminadorp, Hengstdijk en op Goeree natuurlijk Brouwersdam en Herkingen. Een NK aquathlon in Heinkenszand en nu het mooie bericht dat Zierikzee terugkeert.

Derde wedstrijd van GO-triathlon

Niet op de NTB-kalender, want het is de GO-triathlon (bekend van Brouwersdam en Herkingen) die er een derde wedstrijd aan toevoegt. Driehonderd gelukkigen kunnen die dag voor de laatste keer in 2023 een driekamp op Nederlandse bodem afleggen. Latere wedstrijden staan niet op de kalender. Het wordt een 1/8e triathlon. Eerst 500 meter zwemmen in de oude en nieuwe haven van het stadje op Schouwen-Duiveland. Fietsen gebeurt op 2 rondes van 10 kilometer door de polders rondom Zierikzee en lopen is binnen de stadsmuren van deze historisch belangrijke stad, die reeds in de 10e eeuw ontstond.

Inmiddels loopt het aantal inschrijvingen al aardig richting de limiet (202 aanmeldingen) en dat terwijl er pas sinds maandag kan worden ingeschreven. De behoefte aan wedstrijden in deze regio is dus groot, temeer ook daar 80 procent van de ingeschreven atleten van Zeeuwse afkomst is. GO Triathlon (de groep van Erik Peeman) en Delta Sport tekenen samen voor de organisatie.

Herinneringen

Voor de Trikipedia-redactie is het ook een wedstrijd met herinneringen. Ruud de er zelfs een keer mee. Wim daarentegen was er nooit. Op het moment dat ze in de namiddag in Zierikzee te water gingen stond ondergetekende in eigen dorp aan de barbecue. Zeven edities Zierikzee zijn er gehouden en zeven keer vielen ze samen met Oud Gastel. Omdat de 1/3e wedstrijd daar in de ochtenduren plaats had, besloot Nick Marijnissen na zijn Gastels overwinning snel nieuwe sportspullen te pakken en de rit naar Zierikzee (55 kilometer westelijk) te ondernemen. Dat hij daar ook nog de allereerste editie wist te winnen, was een stunt die in de maandagkrant de voorpagina’s van Brabants Nieuwsblad en de PZC haalde.  Maar Nick zou het geen tweede keer doen, hij herstelde daarna maar langzaam van deze opmerkelijke dubbel. Hoofdsponsor was trouwens de Zierikzeesche Bode.

Dat de Kooles er succes boekte was logisch. Floris-Jan en Niels regeerden in het Zeeuwse land over de vele wedstrijden, die er toen waren. De foto van Niels toont een beetje de sfeer van de race destijds in de bomvolle straten van Zierikzee op weg naar de finish in 1992, het jaar waarin broer Floris-Jan lek reed.

 

Adrie Gerards

Tot en met 1995 kwamen de Zeeuwen maar mondjesmaat naar de Gastelse wedstrijd. Na dat jaar legde Adrie Gerards het voorzitterschap neer. Hij kreeg het te druk bij de politie, zijn werk. Opvolgers waren er niet zodat ruim een kwart eeuw geleden de triathlon Zierikzee een stille dood stierf. Gelukkig pakken de mensen van GO Triathlon en Delta Sport nu de draad weer op.

We brengen nog wel de erelijst van de eerste zeven edities met – heel opmerkelijk – een zeer sterke Zuidafrikaan ertussen. Uiteraard deed Erik Peeman in die tijd ook regelmatig mee en vaak in de top tien (6e in de laatste editie van 1995, zie onder).

1989: Nick Marijnissen – Marianne Wagemakers
1990: Floris-Jan Koole – Irma Heeren
1991: Floris-Jan Koole – Nicole Spruit
1992: Niels Koole – Monique Hullenaar
1993: Raynard Tissing (RSA) – Irma Heeren
1994: Jan van der Marel – Monique Hullenaar
1995: Miquel van Tongeren – Annet Wevers
2023: ? – ?

Meer informatie op de website van GO Triathlon. www.triathlongo.nl

Noteer dus allen in je agenda: 30 september. Een excuus is er niet, want de Nederlandse – ja zelfs de internationale – kalender is leeg. Zelfs de barbecue van Gastel staat niet op die datum….

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.