Kan er wel of niet gezwommen worden op NK triathlon Rotterdam? Er rust geen zegen op de NK’s – WTJ 2930

DINSDAG – Er lijkt geen zegen te rusten op de wedstrijden, die de NTB aanwijst als Nederlands kampioenschap. Nadat vorig jaar het NK sprint op een te gevaarlijk parcours in Nijmegen werd afgeblazen en dit jaar de bond voor de tweede keer het NK halve afstand van de organisatoren in Nieuwkoop afnam, staat nu ook het zwemwater van het NK Rotterdam ter discussie. Ook daar is het overigens niet de eerste keer dat het zwemonderdeel moest worden omgezet in een run-bike-run.

Je kunt je afvragen of de bond bij de toewijzing van grote kampioenschappen en/of Teamcompetities wel voldoende afweging maakt of de parcoursen wel geschikt c.q. veilig zijn. Anderzijds is de spoeling dun en zijn er maar weinig organisaties, die zich aanmelden voor een NK. In de beginjaren kon je daar bij sponsoren ook mooie sier mee maken, dan was de wedstrijd immers in samenvatting te zien bij Studio Sport. Maar de NOS is voor het laatst te zien geweest bij het WK Rotterdam 2017 met rechtstreekse uitzendingen. De EK’s en zelfs WK’s daarna in Weert en Almere werden niet eens meer bezocht door het grootste sportkanaal en helaas blijft ook de landelijke media nogal eens weg. De laatste keer dat het wel lukte was door extra inspanning van Maya Kingma, die in de aanloop naar de Spelen in Tokyo meedeed aan het NK.

Roeibaan Rotterdam

Goed, Rotterdam dus. Zwemmen is in de Willem-Alexanderbaan. Normaliter gebruikt voor de roeiers en roeiwedstrijden, dus OP het water, niet ERIN. Triatleten die maandag het parcours aan het verkennen waren, hebben de organisatie laten weten huidklachten te hebben als gevolg van zwemmersjeuk. Op zwemwater.nl wordt gewaarschuwd dat op de Willem-Alexanderbaan het gevaar bestaat huidklachten zoals jeuk en bultjes, op te doen. Die waarschuwing is maandag ingegaan. Het warme weer houdt dezer dagen aan – met mogelijk ook noodweer tussendoor, maar dat kan weer bijdragen aan andere omstandigheden.

In en rondom de Willem-Alexanderbaan staat zaterdag onder meer het NK triathlon over de standaardafstand – gecombineerd met de derde wedstrijd in de Eredivisie triathlon – op de kalender. Maar ook 2e en 3eDivisiewedstrijden en op zondag een groot aantal recreatieve series staan gepland bij TriRotterdam, onderdeel van Tri Hard Series wat weer deel uitmaakt van Challenge Almere.

De organisatie meldt: vooralsnog zijn alle door ons gemeten waardes in orde en uiteraard blijven we ook de komende dagen metingen verrichten om daarmee de waterkwaliteit te checken. Daarnaast wordt er vandaag en morgen preventief gemaaid. Dat doet dezelfde organisatie ook in Almere op het Weerwater ieder jaar. Het gaat om het weghalen van waterplanten, zodat de kans op zwemmersjeuk verminderd.

De Willem Alexanderbaan is geen stromend water. Dat werkt niet bevorderlijk voor b.v. de blauwalg, die daar graag in vertoeft. In het verleden moest de wedstrijd in hetzelfde zwemwater ook een keer worden omgezet in een run-bike-run vanwege deze gevaarlijke vijand voor de triathlonsport. Afgelopen weekend moest daardoor de Tilburgse triathlon al omgezet worden in een run-bike-run.

Een triatleet wil zwemmen

Andere triathlonorganisaties zoals Zeewolde, Oud Gastel, Wijchen en Gendt waar zwemzekerheid is, kregen deze week veel vragen over het zwemwater. Daar waar groen licht is gegeven voor het zwemonderdeel, nam het aantal inschrijvingen plots enorm toe. Een triatleet wil immers niets liever dan alle drie de onderdelen afleggen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.