Wereldbesttijden op het altijd snelle parcours in Challenge Roth: Ditlev en Ryf doen ’t – WTJ 2936

ZONDAG – Weer ging het harder dan ooit in Challenge Roth, want winnaars Magnus Ditlev (titelverdediger) en Daniela Ryf zetten nieuwe wereldbesttijden neer. Altijd ‘voor wat het waard is natuurlijk’; want tijden in triathlons zeggen niet alles.

Maar goed, laten we uitgaan van het scenario dat er 3,8 km. gezwommen, 180 km. gefietst en 42 km. gelopen is. De Deen Magnus Ditlev deed daar vandaag 7.24.40 uur over. En Angry Bird uit Zwitserland verpulverde het oude record van Chrissie Wellington met zo’n tien minuten: 8.08.

Volgens de organisatoren was er nog een record namelijk 300.000 toeschouwers langs de route. Bij de Nederlandse wedstrijden was het aantal toeschouwers toch wel wat lager als gevolg van de hitte. En begrijpelijk.

 

Dat er snelle tijden uit zouden rollen was na het fietsen van Ditlev wel duidelijk. Na en sterke marathon ging hij met zes minuten voorsprong op Patrick Lange over de finish. De derde plaats was voor de Amerikaan Ben Kanutee. De 25-jarige verbrak zijn eigen fietsrecord en dook flink onder de vier uur: 3.57.45 uur. In T2 ging de Fransman Sam Laidlow hem nog voor trouwens. Maar Laidlow kreeg problemen met de kuit.

Ditlev zei na afloop niet voor een snelle eindtijd te zijn gegaan. Het ging hem om de winst. ,,Ik ben moe maar gelukkig.” Patrick Lange ging na 24 km. Sam Laidlow voorbij. ,,Maar ik wist in T2 al dat ik hem niet kon bijhalen. Het was een geweldige dag. Jammer dat ik net niet onder de 2,5 uur kon gaan op de marathon: 2.30.27 uur.

Snelste zwemmer Kanute bleef bij het fietsen bin Lange en pakte de derde plaats. Een tweede Deen Daniel Baekkegard eindigde vierde. Joe Skipper deed eindelijk weer eens een goede race en werd vijfde. De Zuidafrikaan Bradley Weiss, de Canadees Jason Pohl en de teruggevallen Sam Laidlow waren de volgende finishers. Andy Dreitz en Europees kampioen Kieran Lindars waren de laatste twee in de top tien. Sebastian Kienle eindigde 14e, maar genoot enorm.

Nog harder ging het bij de vrouwen toen bleek dat Daniela Ryf aan de finish het record van Chrissie Wellington aan diggelen zwom/fietste/liep. Van 8.18.13 naar 8.08.21 uur. Het was Chrissie trouwens die zelf de medaille bij Ryf omhing. Ze had er vrede mee. ,,Ik heb het record lang genoeg gehad. Ik ben blij dat ik er vandaag getuige van was.” De Zwitserse vond het haar beste prestatie ooit. Na een goede start in het seizoen, werd ze door een virus terug geworpen. ,,De laatste twee weken ging het weer goed, dus ik had vertrouwen. Na het fietsen bouwde ik een grote voorsprong op.”

Het Duitse topduo Anne Haug en Laura Philipp had hier geen pasklaar antwoord op. In die volgorde werden ze twee en drie. Fenella Langridge, snelste zwemster van de dag, eindigde vierde, waarna de nummer twee van de Zomerspelen in Londen, Lisa Norden, de vijfde plaats innam. Zeven vrouwen onder de 9 uur. De vele toeschouwers stonden vooral bij het Main-Danube Kanaal en uiteraard de Solarer berg. Aan Challenge Roth 2023 deden/doen 3500 individuele en 650 trio teams mee.

Tristan Olij elfde en dik onder de 8 uur

Beste Nederlander was, zoals verwacht, Tristan Olij. Hij eindigde net op een elfde plaats in 7.53.28 uur. Daarmee kwam Tristan vervaarlijk dicht in de buurt van het Nederlands record van Evert Scheltinga. Zijn 49.55 was de 17e zwemtijd, daarna ook de 17e fietstijd in een duizelingwekkende 4.12.00 en tenslotte perste Tristan er de 12e marathontijd uit: 2.48.20 uur. Pure klasse!

Pim van Diemen eindigde op een 29e plaats. Jaap Koetsier was 76e en Peter-Johan Dillo 79e en wederom de sterkste M50. Frank Timmermans was ook snelste maar dan M60. Kortstondig NTB-voorzitter Alexander Vandevelde zat ook bij de bovenste vijfhonderd. Snelste Nederlandse vrouw was Annelies van der Zwart op een 64e plaats.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.