Preview Holten 2023; Terug naar WCTS Montreal en Europe Cup Wels – WTJ 2944

VRIJDAG – Waar we vorige week totaal niet aan toekwamen, waren de World Triathlon wedstrijden. De nationale kalender puilde uit en dan had je nog de twee grote hele triathlons: Challenge Roth en Ironman Nice. Maar nu, terwijl in Holten de Europe Junior Cup op het punt van beginnen staat, komen we toch niet onderuit. Eerst trouwens maar even naar het Overijsselse triathlonmekka. Holten behoeft eigenlijk geen nadere introductie, het is op de korte afstand nog altijd ’s lands topwedstrijd en qua sfeer en betrokkenheid van de dorpsbewoners ongeëvenaard.

Junioren vanavond

Sinds twee jaar zijn de European juniorwedstrijden op vrijdagavond. Een goede zet, want zo krijgt de toekomst van onze sport alle aandacht. Vorig jaar was het al een hele mooie openingsavond met de winst van Luna de Bruin in het sterke internationale juniorenveld.

Sterk veld

Sterk is het veld vanavond ook weer. Altijd moeilijk te zeggen wie de uitgesproken favoriet is. Het laagste nummer is vergeven aan de Australiër Jack Crone. Het rijtje Nederlanders is in eigen land altijd flink groter dan bij de buitenlandse European Cup races. Bij de jongens doen mee: nationaal kampioen Joran Stobbe, Julian Broodman, Lars van Zessen, Bjorn Engel, Jesper Boets, Moshe Iseger, Siwar Kool, Rick van der Knaap, Noel Sterk en Wybe Vermeulen. Uit 16 landen komen de deelnemers. Naast Nederland is België, Italië en Noorwegen goed vertegenwoordigd. Voor het eerst doet in Holten een triatleet uit Costa Rica mee.

De Australische Rhianna Hepburn draagt startnummer 1 bij de juniores. De groep meisjes is minder groot dan voorgaande jaren: 20 in totaal tegenover 55 jongens. De meisjes zijn afkomstig uit negen landen. Thuisfavorieten zijn nationaal kampioene Aniek Mars (in eigen provincie nota bene!), Sonja de Koning, Merel Veltman, Femke Schepers, Meike Regeling en Yke Spelde.

Aniek kan ver komen 

Met name van Aniek Mars zijn de verwachten hoog gespannen, zeker na haar puike prestatie op het NK en de Europe Cup in Polen. De juniores beginnen vanavond aan de Domelaar om 19.30 uur, de jongens gaan een uur later te water, allebei voor sprint triathlons. Voor wie in de buurt is: gaat dat zien!

Morgen natuurlijk de grote dag voor Holten met Richard Murray onder startnummer 1. Hij neemt het op tegen onder meer de Nieuw-Zeelanders Janus Staufenberg en Trent Thorpe alsmede Australier Luke Schofield en de Fransmannen Luis Vitiello en Nathan Grayel. Behalve Richard staat een flinke Nederlandse delegatie te trappelen om zich internationaal in de picture te sporten: Jorik van Egdom (hopelijk hersteld), Niels van Lanen (terug uit Oostenrijk), Victor en Lucas Goene, Gjalt Panjer, Hugo Jan en Olaf Jan Bosscher, Joey van ’t Verlaat, Jesse Cuijpers, Stijn Jansen en Simon den Braber. Er doen liefst 73 atleten uit 15 landen mee.

Rachel Klamer op voor haar zevende?

Bij de vrouwen rekent iedereen op een zevende (!) zege voor Rachel Klamer in Holten. Richard en Rachel komen beiden van hoogtestage Frankrijk en het is vooral afwachten in welke vorm ze nu (hopelijk allebei minder blessuregevoelig) verkeren. Jolien Vermeylen is een geducht tegenstandster na haar bronzen plak eerder deze week in Krakow op de European Games. Oppassen ook voor Anouk Sterkers uit Frankrijk, de Australische Ellie Hoitink en de Zuidafrikaanse Bridget Theunissen.

Rachel heeft een aantal prima landgenotes om zich heen: Eva Cornelisse, Kim van ’t Verlaat, de eerder genoemde Luna de Bruin, nationaal kampioene Silke de Wolde, Maaike Vooren, Romy Spoelder en de op het NK verrassende Babette Rosman. De laatste maakt haar internationale debuut. Er doen 39 atletes uit 14 landen mee.

Na het internationale geweld komen de vele nationale series, eerst nog vanuit De Domelaar later ook vanaf zwembad Twenhaarsveld. Ten opzichte van vorig jaar is de apotheose weer het Holtens kampioenschap, dat waren toen de toch wel legendarische Wim van den Broek-reünie series. Dat bijzondere concept rollen we ooit nog wel eens uit…..

Holten is er klaar voor, de weersverwachtingen zijn perfect. Tijd voor een grote triathlonshow, die alle maandagkranten moet halen!

Montreal: Beth Potter wint; Rani Skrabanja 50e

Niet in Holten aan de start staan de meeste deelnemers van de World Championship Triathlon Series te Montreal. Die race was vorige week en om dan weer helemaal hierheen te vliegen, gaat ook de meest reislustige triatleten ietwat ver. We missen dus ook Rani Skrabanja. De Limburgse was er in de Olympische stad in Canada wel bij, maar speelde helaas geen grote rol van betekenis. Rani eindigde als 50e op vijf minuten van winnares Beth Potter, die een topseizoen draait.

De Britse klopte Leonie Periault uit Frankrijk en de Amerikaanse Summer Rappaport-Cook. Jeanne Lehair, uitkomend voor Luxemburg werd vierde en vervolgens weer twee Amerikaanse triatletes: Katie Zaferes en Taylor Knibb. De tweede Britse was voormalig wereldkampioene Georgia Taylor-Brown op plaats zeven. De Hongaarse Zsanett Bragmayer kwam goed mee op een 8e plek en de vierde Amerikaanse vrouw in de top tien was Taylor Spivey. Zeldzamer is een Colombiaanse bij de bovenste tien, maar hier presteerde Maria Carolina Velasquez Soto dat wel.

Het zwemonderdeel werd gedomineerd door de Braziliaanse Vittoria Lopes. Dat Rani daar pas als 42e uit het water kwam, was een teken aan de wand. Normaliter zwemt ze met de besten mee. Op de run waren Potter en Periault zeer aan elkaar gewaagd. Rani liep eigenlijk zo slecht nog niet, nadat ze bij het fietsen in achtervolgende groepjes terecht was gekomen. Jammer, maar geen nood: die sterke uitslag komt vast weldra.

Matthew Hauser te sterk; Jelle Geens altijd op dreef in Montreal

Bij de mannen won Matthew Hauser uit Australie. De juniorenwereldkampioen van Rotterdam 2017 was te sterk voor de Braziliaan Manoel Messias. Brons ging naar de Belg Jelle Geens, die Montreal absoluut zijn favoriete race vindt. Hij won hier immers in 2019 en nu dus derde. De Duitser Tim Hellwig vindt aansluiting met de wereldtop door vierde te worden, waarna Kristian Blummenfelt zijn kandidatuur voor Parijs met een vijfde plaats bezegelde. Hongaar Bence Bicsak, thuisfavoriet Charles Paquet en de Spanjaard Roberto Sanchez Mantecon waren de volgende finishers. Marten van Riel komt langzaam terug in vorm. Negende en daarmee wel twee Belgen in de top tien. Knap. Japanner Kenji Nener is dan de tiende. Nederlandse mannen waren er niet. Door noodweer ging de Mixed Relay niet door. Voor Nederland niet erg, zij waren immers niet met vier mensen afgereisd. Vroeg of laat moet kwalificatie voor Parijs wel ergens afgedwongen worden uiteraard.

Wels met Merel op 33e en Niels op 26e plaats

Naar Oostenrijk, Wels om precies te zijn. Daar een European Cup race en eentje voor Junioren. Vergelijkbaar met Holten dus. De Fransman Thomas Hansmaennel won de juniorenrace voor Zalan Hobor uit Hongarije en de Roemeen Carol Popa. Bij de meisjes was het toptalent Margareta Vrablova uit Slowakije alweer toe aan haar vierde Europe-zege. de twee Franse meisjes Ambre Grasset en Anouk Rigaud haalden zilver en brons. Merel Veltman was enige Nederlandse vertegenwoordigster: ze finishte op een 33e plaats.

Bij de elites kwam Niels van Lanen tot een 26e plaats. De Duitser Simon Henseleit won deze sprint serie in 53.02 minuten. De Oostenrijker Jan Bader eindigde tweede, Hugo Milner van TeamGB derde. De vrouwen elite dan. Een verrassende zege voor Ekaterina Shabalina uit Kazachstan, die topfavorietes Jele Behrens uit Duitsland en Kristelle Congi uit Frankrijk haar hielen liet zien.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.