Andrew Messick doet een stapje terug: van CEO/President naar directielid Ironman Group – WTJ 2960

VRIJDAG – Het is niet altijd de meest benijdenswaardige functie: CEO zijn van de Ironman Group. Andrew Messick was het twaalf jaar lang. Maar hij doet nu een stapje terug. De Amerikaan blijft betrokken als aandeelhouder en directielid, maar als president en Chief Executive Officer (zeg maar directeur) moet Ironman op zoek naar een opvolger.

In de twaalf jaar bouwde Messick de organisatie uit tot de grootste op het gebied van multisports. Aan de ruim 170 races wereldwijd doen duizenden en duizenden mensen mee. Naast triathlons, wieler- en mountainbike-wedstrijden en hardloop-events ontstonden onder zijn hoede ook digitale training platforms.

Het was Messick een grote eer om ruim een decennium professioneel leiding te geven aan The Ironman Group. In zijn aankondiging spreekt hij dank uit aan zijn teamleden, partners en atleten. ,,Mijn leven is verrijkt. Ik mocht geweldige evenementen neerzetten, een enthousiast team leiden en mondiaal vele atleten ontmoeten.”

Ironman heeft wedstrijden in meer dan 50 landen, waaronder in Nederland alleen nog Ironman 70.3 Westfriesland. Verder ook UTMB World Series, Rock ‘n’ Roll Running Series, Epic Series, Absa Cape Epic, Singapore Marathon en FulGaz digitaal fietsplatform.

Voordat hij in 2011 werd aangesteld was Andrew Messick al in de sportwereld actief onder meer in het basketbal. Als CEO moest hij dealen met meerdere eigenaren, die Ironman grotendeels opkochten: eerst Providence Equity, daarna de Wanda Group en uiteindelijk Advance en Orkila Capital. Nu wordt hij zelf aandeelhouder.

Kritiek was er uiteraard ook. Op het feit dat Ironman alleen maar naar dollartekens zou kijken in plaats van het belang van de atleten. En op het feit dat Hawaii eerst naar twee dagen ging en vervolgens de mannen- en vrouwenwedstrijd uit elkaar haalde. Het werd haast als heiligschennis beschouwd.

Recent had hij nog een akkefietje met de Nederlandse website 3athlon.nl waar nogal stellig beweerd werd dat Messick aan de finish stond bij de dramatisch verlopen Ironman Hamburg. De man zat echter gewoon thuis in Florida. Dit flauwe gekissebis verbloemde feitelijk waar het echt om ging namelijk een chaotische wedstrijd, waar een vrijwilliger om het leven kwam.

Ironman Group hoopt nog deze zomer zijn opvolger bekend te maken.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.