Triathlon Vathorst voor Izak en Rieneke; Marijn en Janien op herhaling in Klazienaveen – WTJ 2962

ZATERDAG – Drie Nederlandse wedstrijden vandaag, waar overigens overal het hitteprotocol werd gehanteerd. Misschien ten overvloede, maar altijd hoed om het eens te lezen. Hieronder staat het hitteprotocol van Triathlon Vathorst/Amersfoort.

Zoals het er nu naar uitziet, zal het zaterdag (flink) warm worden. Dit betekent dat wij als organisatie extra maatregelen nemen, maar ook dat jullie in je voorbereiding goed rekening moeten houden met de verwachte temperatuur.

Drink voldoende, smeer jezelf in, en doe het liefst een pet op tijdens het lopen. Op het loopparcours van 2,5 km hebben we 2 drankposten, afhankelijk van je afstand kom je in totaal dus 4 of 8 keer langs een drankpost. DRINK VOLDOENDE!
Verder zullen wij direct na de finish flesjes water klaar hebben staan en is de EHBO post verplaatst naar het finishgebied.
Luister goed naar je lichaam zaterdag!
Afgelopen week is de watertemperatuur gemeten op 24,9 graden. Wij verwachten dan ook dat de watertemperatuur boven de 22 graden zal zijn zaterdag en het dragen van een wetsuit dus NIET is toegestaan. Op de dag van het evenement zullen wij nog een laatste meting uitvoeren en de temperatuur communiceren bij onze inschrijfbalie.
Verder wellicht nog ten overvloede, maar er kan NIET meer gewisseld worden van startserie. Alle inschrijvingen zijn inmiddels gekoppeld aan startnummers en chips.

In Vathorst Amersfoort was het al in de ochtenduren vrij warm toen de wedstrijden van start gingen. Vorig jaar ging Vathorst niet door vanwege een te gering aantal deelnemers, gelukkig is het sfeervolle evenement met vooral dat bijzondere zwemmen in de stadswijk weer terug.

Izak Hanse pakt vijfde nationale zege

De kwart afstand werd gewonnen door Izak Hanse. De man uit Arnhem was sneller dan junior Siwar Kool uit Gouda en ook Mark Slotboom uit Ede kon hem niet bijhouden. Na Luttenberg, Utrecht, Zaanstad en eerder dus Vathorst was dit de vijfde nationale zege van de Gelderlander.

Op de vierde plaats volgde snelle zwemmer Emile Manni, die eerder dit jaar de Eindhovense triathlon op zijn naam schreef. Na het fietsen lag de Brabander nog tweede achter Hanse. Vijfde was Wagenberger Robbie Kerremans.

Rieneke Terink de sterkste

Een thuiszege voor Rieneke Terink, hoewel ze nu in Wageningen woont. De voormalig topzwemster – nog altijd nationaal recordhoudster 400 meter vrij/400 meter wissel op de kortebaan – had na het eerste onderdeel een comfortabele voorsprong. Na het fietsen was die marge zelfs negen minuten geworden. De tweede plaats ging naar Mariska de Winter uit Utrecht, die na het zwemmen zo’n 6 minuten moest zien goed te maken. Brons ging naar Sylvia de Bood-Zijlstra uit Hilversum, snelste master. Tussen de deelnemers ook wethouder Ben van Koningsveld.

Net als afgelopen woensdag op de Henschotermeer Games was ook vandaag topfotograaf Harry van ’t Veld aanwezig in Amersfoort. We laten alvast drie prachtige foto’s van het evenement zien. Dank je wel wederom Harry.

 

Marijn Markusse en Janien Lubben prolongeren zeges Klazienaveen

Bloedheet was het ook in het Drentse Klazienaveen, waar de halve afstand op voorhand al was terug gebracht tot een 1/3e triathlon. Zo krijgt Nederland in navolging van Oud Gastel steeds meer 1/3e triathlons erbij. Rutbeek en Leiderdorp doen ook mee.

Jammer voor het nijvere team van Thomas van der Wal c.s. was wel dat zo’n dertig procent van de ingeschreven triatleten niet op kwam dagen. De hitte speelt daarin ongetwijfeld parten, maar het is wel heel veel. De startgroepen waren derhalve veel minder groot dan ze in Klazienaveen gewend zijn.

Hoe dan ook, Marijn Markusse en Janien Lubben trokken deze wedstrijd wederom naar zich toe. Vorig jaar wonnen ze de halve, nu de 1/3e. De pro-triatleet uit Brandwijk moest na het uitstappen op Ironman Klagenfurt even gas terug nemen en ook Janien zat even in een ‘dipje’ omdat de wedstrijdresultaten terugliepen. Vandaag herpakten beide triatleten zich en wonnen ze glansrijk de Drentse triathlonklassieker.

De Duitse topmaster Klaus Schluter kwam als eerste uit het befaamde veenkanaal. Op 26 seconden volgde Marijn Markusse en topzwemster Suzanne Brummel was de nummer drie op het droge. Bij het fietsen etaleerde de man van TV Dordrecht zijn klasse. Marijn bouwde een voorsprong op van 8 minuten op Schluter, Suzanne stapte uit, de leiding werd vlot overgenomen door Janien Lubben, oorspronkelijk Emmense en nu woonachtig in het Duitse Furstenau.

Zuidema snelste loper

Achter Klaus volgde Timo van der Weijden als derde na 60 kilometer fietsen. Nick Zuidema wisselde als vierde. De 14 km. lopen moesten vooral voor de tweede plaats de beslissing brengen. Zuidema, triatleet uit Roden, was met 55.40 de snelste loper en eindigde op acht minuten als tweede. Derde was de Fries Stefan de Jong, die eveneens Timo van der Weijden (4e) en Klaus Schluter (5e en snelste master) nog voorbij ging.

Daarna volgde een rijtje routiniers in het vak: Marcel ten Hove was de nummer zes, Jort van Zutphen zeven, Rene Poppe acht en Chris Brands negen. De laatste twee zouden snelste M50 zijn als die categorie apart zou zijn ingedeeld.

Janien en Sarah-Lynn

Janien Lubben volgde reeds als tiende overall. Ze ondervond de meeste tegenstand van Sarah-Lynn Mulder, die we kennen onder haar meisjesnaam Reuver. Vorig jaar moeder geworden van Loek en nu weer in de sport actief. Veertien minuten na Janien kwam SL over de meet. De Groningse Steffi Menzinga eindigde derde. Amber Jonkvorst vierde en Conny Maatjens vijfde tevens snelste master.

De OD-afstand werd gewonnen door Robin Meima uit Heerde voor Richard Schrijver en Andreas van Scherpenzeel. De vrouwen zaten ver vooraan: Renate Post vierde overall en snelste, Jorinde van der Laan zesde overall en tweede en Aukje Jenster tiende overall en derde. De Golden Girls wonnen bij de trio’s.

Morgen nog een dag in Klazienaveen. Dan met Eredivisie, 2e, 3e en 4e divisie. Weer zweten dus.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.