Antonio Benito Lopez van zilver naar goud in IM 70.3 Swansea; Emma Pallant wint ook – WTJ 2979

ZONDAG – Eerstejaars pro en meteen een podiumplaats op een Ironman 70.3. Dat overkwam Dieter Comhair. De Belg eindigde op deze vroege zondag als tweede in de Ironman 70.3 van Swansea. Daags na de World Cup paratriathlon in dezelfde Britse stad, was het nu de beurt aan Ironman om het rood-zwarte finishtapijt uit te rollen.

Sterke Belgisch debutant

De winst ging naar de Spanjaard Antonio Benito Lopez in 4.00.29 uur. Dieter Comhair volgde op zo’n drie minuten als tweede en Nieuw-Zeelander Jack Moody kwam kort na de Belg als derde over de meet.

Beste vrouw was voor eigen publiek Emma Pallant-Browne, die de tweede editie van deze IM 70.3 op haar naam schreef. Ze deed dat in 4.27.33 uur. Zeven minuten was de marge ten opzichte van de nummer twee, landgenote Nikki Bartlett. De Deense Sif Bendix Madsen eindigde op een derde plaats.

Geen Nieschlag

Topfavoriet Justus Nieschlag, eerder dit jaar winnaar van de Ironman 70.3 Lanzarote, kwam aan de leiding uit het water, maar stapte bij het fietsen uit. Daarmee schoof iedereen een plaatsje op. Antonio Benito Lopez was toch al van plan een plaatsje op te schuiven. Vorig jaar finishte hij als tweede achter Alistair Brownlee in deze wedstrijd. De tweevoudig Olympisch kampioen is vooralsnog niet terug in competitie en dus was het Lopez, die toesloeg. Niet per se verrassend dus, getuige zijn tweede plek vorig jaar. Swansea ligt hem goed.

Na het fietsen had de Britse topzwemmer Andrew Horsfall-Turner nog steeds een dikke voorsprong van zo’n 5,5 minuut. Maar Andrew moet het niet van hardlopen hebben. Hij werd gepasseerd. Eerst door Moody en Lopez en later ook door de naar zilver sprintende Comhair.

Dubbel Brits succes

Brits succes wel bij de vrouwen dus al was het bij het fietsen aanvankelijk de pas 21-jarige Sif Bendix Madsen, die vooruit bleef. Nog wel enige jeugdige overmoed, want op de halve marathon gingen Pallant-Browne en Bartlett haar uiteindelijk toch weer voorbij. Emma bouwde daarna haar voorsprong flink uit. Geen Nederlandse triatleten bij de pro’s, wel bij de agegroupers, waarvan Dirk Akkermans de eerst aankomende was. Hawaii-ganger Huib van Engelen was daarnaast snelste M60. Hieronder de negen Nederlandse finishers in Swansea. In totaal deden 1449 triatleten mee.

ZONDAG 16 JULI: IRONMAN 70.3 SWANSEA (GBR)
M:
129.Dirk Akkermans 5.18.49 (32e M30)
367Huib van Engelen 5.48.51 (1e M6o)
738.Jacco Arninetzah 6.27.53 (28e M18)
777.Juan van de Wal 6.33.01 (31e M18)
851.Rutger Quist 6.41.16 (33e M18)
960.Menno van der Houwen 6.56.12 (35e M18)
1029.Sebastiaan Slagter 7.11.28 (36e M18)
1075.Luuk Verweij 7.19.53 (38e M18)
V:
127.Enid Osendarp 6.54.32 (7e F18)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.