Preview op WTCS Sunderland met Rachel, Richard, Donald, Mitch en Aniek; Andere races/nieuwtjes – WTJ 2994

VRIJDAG – Het is pas eind juli, maar de wereldtoppers op de korte afstand zijn morgen, zaterdag, al toe aan de voorlaatste wedstrijd van de World Triathlon Championship Series. De ‘Grand Final’ is dan pas eind september in het Spaanse Pontevedra, daartussen gaapt dus een groot gat wat wel wordt ingevuld met een aantal World Cups.

Beetje ongelukkige wedstrijdspreiding, zou je zeggen. Hoe dan ook morgen is het wereldcircus te gast in Sunderland, Groot Brittannië. Gloednieuw in het circuit, niemand van het deelnemersveld deed er ooit eerder een triathlon. Sunderland ligt aan de noordoostkust van Engeland, zwemmen is in de Noordzee. De NTB zag Sunderland aan de westkust liggen, maar dan zou het wel een heel eind fietsen en lopen zijn vanaf de Noordzee.

Leeds valt weg als WTCS, Sunderland is de nieuwkomer met een sprint triathlon. Voor Nederland komen Rachel Klamer, Richard Murray en Donald Hillebregt in actie. Zondag wordt Donald vervangen door Mitch Kolkman en voegt zich ook de revelatie van het seizoen Aniek Mars bij het Oranje-kwartet voor de Mixed Relay.

Helaas geen Maya Kingma. Uitgerekend in het land waar ze haar grootste zege ooit boekte: de WTCS Leeds. Het is voor de triatlete uit Deventer goed geweest dat ze in Yokohama meteen een zesde plaats pakte op de WTCS, waarmee het Olympisch ticket al een stuk dichterbij kwam. Daarna reisde ze door naar Cagliari, waar ze een eerste astma-aanval kreeg en dat herhaalde zich een week later in Madrid. Maya besloot meteen gas terug te nemen en geen wedstrijden te doen. ,,Een paar weken echt herstel van de longen was nodig, dus nauwelijks trainen en daarnaast erachter zien te komen hoe dit kon gebeuren. Ik heb vervolgens weer een paar weken kunnen trainen, met een eerste interval een week voor Hamburg. Dat ging goed, maar het was voor die wedstrijd te laat.”

Dat ze nu ook Sunderland moet laten vallen, is wel een domper. ,,Het is een behoorlijk slechte timing, zowel voor de teamrelay en natuurlijk voor mijn eigen WK-stand. Ik baal heel erg want ik keek er erg naar uit om weer te racen.” Maar ziek is ziek. Dan kun je nog zo’n topsportvrouw zijn, zo’n race met pap in de benen leidt nergens toe. Uiteraard hoopt ze er over een paar weken wel bij te zijn op het Olympische test event in Parijs.

Voor de wereldtitels komen de Nederlandse triatleten dit jaar niet in aanmerking. In zo’n pre-Olympisch jaar is dat ook niet het hoofddoel. Dan gaat het vooral om punten vergaren voor die Spelen. Maya staat 29e, Rachel steeg na een geslaagde Hamburg-race naar een 36e plek en Richard doet voorlopig op een 55e plaats mee. Voor Donald is het zaak meer punten te halen om zich te verzekeren van het WK in Pontevedra.

Voor de mannen begint de race zaterdag om 15 uur, de vrouwen om 16.35 uur en de mixed relay zondag om 14.15 uur.

Nog wat andere berichten. Een dopingkwestie rondom de Oostenrijker Thomas Steger houdt de gemoederen nogal bezig. Hadden we het net al ove astma, Steger gebruikte een astmaspray en die schijnt op de verboden lijst te staan. Gevolg: schoring van een jaar. Steger zelf en zijn Pewag Racing team – hetzelfde als van Lotte Wilms – ontkennen in alle toonaarden ‘naast het potje te hebben gepist’. Steger kwam er zelf vrij laat mee naar buiten. De schorsing ging immers al in op 7 oktober 2022 en loopt op 6 oktober dit jaar af.

Een van de grootste triathlons ter wereld was kennelijk nog niet groot genoeg. Dus voegt Londen een halve triathlon aan haar programma toe en mag Challenge de wedstrijd in haar portefeuille opnemen. Zondag 6 augustus krijgt de Britse hoofdstad atleten als Fenella Langridge, Renee Kiley, Susan Cheetham, Magda Nieuwoudt en onze eigen Els Visser doen mee. Bij de mannen zijn Sam Laidlow, Matt Trautman en Caleb Noble de te kloppen atleten. Zondag eerst nog Challenge Turku met vooral veel Finnen en een enkele Duitser en Portugees aan de start.

Ook wij hebben voormalig wereldkampioene Sarissa de Vries en haar partner Maarten Strijbosch van harte gefeliciteerd met de geboorte van baby Imke Strijbosch. We wensen het gezinnetje veel geluk en – Sarissa kennende – zien we haar weer snel genoeg in competitie. Maar voorlopig is het vooral genieten.

Kruimels

Nog wat kruimels, waar we nog niet bij stil stonden: Sean Conway had weer even wat tijd over en legde 105 dagen achtereen een hele triathlon af in de hoop daarmee in het Guiness Book of Records terecht te komen. Er was wat met overgebleven shirts op de Ironman 70.3 Swansea en de Seine wordt schoon gemaakt voor het open water zwemmen en de triathlon. Maar dat hebben we bij nader inzien al op 12 april gemeld.

Preview Sunderland

Dan de focus maar op het weekend. In Sunderland ontbreekt bij de mannen Alex Yee. Hayden Wilde, Vasco Vilaca, Leo Bergere. Richard draagt nummer 34, Donald 58. Bij de vrouwen wordt het veld aangevoerd door de kersverse sprint-wereldkampioene Cassandre Beaugrand. Haar landgenote Emma Lombardi is ook van de partij en ook Nicole van der Kaay en Solveig Lovseth. Rachel heeft startnummer 20. Van Belgische zijde zijn Claire Michel, Jolien Vermeylen en Valerie Bartelemy van de partij. Voor de samenstelling van de Belgian Hammers wordt het nog een spannende strijd tussen dit drietal. Bij de mannen geen Marten en Jelle, wel Noah Servais en Arnaud Mengal.

Zondag de Mixed Relay met twintig landen en Nederland als startnummer 16. Verder dit weekend de Ironmans 70.3 in Maine en Calgary, de XTerra Frankrijk, de Snowman Wales, de Outlaw Nottingham en wederom een Poolse Garmin Iron Tri. In de Benelux kwamen alleen de triathlon van het Belgische Jabbeke tegen.

Veel plezier op de wedstrijden en/of trainingen!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.