Run Bike Run Series terug van weg geweest: vijf wedstrijden, twee NK’s, Hulsbeek keert terug, Bathmen is nieuw en Utrecht krijgt de finale! – WTJ 3211

MAANDAG – Goed nieuws voor de run-bike-runners of duatleten zo u wilt. De Run Bike Run Series keren dit seizoen terug. Vorig najaar introduceerden de duatleten zelf een nieuwe wedstrijd in Utrecht. Toen al werd gespeculeerd over het heropstarten van een aantal duathlons in circuitverband. Dat is in de wintermaanden gelukt: vijf organisatoren hebben elkaar gevonden en zo zijn ook de RBR Series terug. Een uitstekende ontwikkeling. Pim Postel is behalve organisator van een nieuwe duathlon in Bathmen ook coördinator van de Run Bike Run Series. Hij stuurde ons bijgaand persbericht:

Vanaf 2024 is de Run Bike Run Series weer terug van weggeweest. Vijf organisatoren hebben de krachten gebundeld om deze wedstrijdserie weer op de kalender te zetten. In een serie van vijf
duathlons wordt er gestreden om de eindprijzen in het Run Bike Run Series klassement.

In stroomversnelling

Pim Postel, coördinator van de Run Bike Run Series, is blij dat de serie weer terug is van weggeweest. Halverwege december raakte het idee voor de Run Bike Run Series in een stroomversnelling, toen
het contact ontstond met organisatoren van de andere deelnemende wedstrijden. Die haast was ook geboden, omdat de eerste wedstrijd van de serie al op 30 maart wordt verreden. Razendsnel zijn een
website, het reglement en de kalender opgesteld. ,,Met het terugkeren van de serie hopen we een kwaliteitsimpuls te geven aan de duathlonsport.”

Dit gemeenschappelijke doel delen de huidige vijf organisatoren met elkaar. In de Run Bike Run Series 2024 worden de uitslagen van vijf duathlons in Nederland gecombineerd in één klassement. De beste drie resultaten in deze wedstrijden tellen mee voor het klassement. Er zijn bonuspunten voor de atleten die alle wedstrijden finishen. De serie heeft een mooi gevarieerd aanbod op de kalender staan. De wedstrijden zijn geschikt voor zowel elite als recreanten. Twee van de vijf wedstrijden vinden plaats op openbaar terrein, bij de andere drie wedstrijden wordt er gestreden voor de winst op afgesloten wielerparcoursen.

De serie bevat ook twee Nederlandse Kampioenschappen Duathlon; in Sittard vindt het NK Duathlon Sprint plaats, in Borne het NK Duathlon standaard afstand. De wedstrijd in Oldenzaal keert terug op de kalender en maakt onderdeel uit van de serie. In Bathmen wordt een geheel nieuw evenement georganiseerd, dat direct onderdeel uitmaakt van de serie. De finalewedstrijd van de serie wordt georganiseerd in Utrecht.

De wedstrijden:
1. Sittard
De Nederlandse Triathlon Bond organiseert op 30 maart de eerste wedstrijd van de Run Bike Run Series 2024. De wedstrijd vindt plaats op het (afgesloten) Tom Dumoulin Bikepark. In 2023 organiseerde de NTB hier voor het eerst het nationaal kampioenschap sprintduathlon. Ook in 2024 zal er in Sittard weer gestreden worden voor het ‘overall’ kampioenschap, en het kampioenschap voor de junioren. Ook blijft de wedstrijd deel uitmaken van het jeugd- en juniorencircuit. Nieuw is de recreatenserie en de startserie voor “Ironkids” (6 t/m 12 jaar).

2. Oldenzaal
Op 28 april 2024 is het zover, de terugkeer van Run Bike Run Hulsbeek! Deze wedstrijd in Oldenzaal werd voor het laatst georganiseerd in 2021 maar staat nu weer terug op de kalender. De wedstrijd op het Hulsbeek is de ultieme voorbereiding op het triathlonseizoen voor zowel de wedstrijdatleten als de recreanten. Het lopen vindt plaats rond de recreatieplas van het Hulsbeek en het fietsen op de naastgelegen afgesloten wielerbaan. Met het format 2.5km lopen, 20 km fietsen, 5km lopen is het een mooie opmars naar de rest van het seizoen. Run Bike Run Hulsbeek zal bestaan uit in totaal drie series: twee elite series
(mannen/vrouwen) en één recreanten serie.

3. Bathmen
De Run Bike Run in Bathmen wordt in 2024 voor het eerst georganiseerd. Op 7 juli start dit evenement midden in het dorp Bathmen, waarna de sporters al lopend en fietsend het mooie buitengebied van Bathmen zullen opzoeken. De afstanden zijn 5,5 km hardlopen, 25 km fietsen (over 2 afgesloten omlopen van 12,5km) en 2,7 km hardlopen. Met het mooie landelijke parcours hoopt de organisatie een vaste waarde op de kalender te worden. Er zijn wedstrijden voor elite, recreanten en teams.

4. Borne
De Run Bike Run Borne kan met recht een klassieker genoemd worden. Op 24 augustus 2024 wordt deze ‘mooiste RBR van Nederland’ al voor de 32 e keer georganiseerd, zoals altijd tijdens de gezellige
‘Melbuulndagen’. Ook dit jaar biedt Borne weer het podium voor NK en AGK Duathlon Standaard, non-stayer. Het parcours slingert door en rond Borne met de volgende afstanden: 6,9 km lopen / 30 km fietsen / 4,9 km lopen.

5. Utrecht
Op 6 oktober 2024 organiseert triathlonvereniging Hellas uit Utrecht de grote finale van de Run Bike Run Series. In 2023 bleek de Duathlon Utrecht al de perfecte seizoensafsluiter waar ervaren duathleten en nieuwe instromers elkaar treffen. De sprintduathlon met de traditionele afstanden van 5 km lopen, 20 km fietsen en 2.5 km lopen gaat namelijk over het afgesloten fietsparcours van de Nedereindseberg. Dit parcours is ideaal voor een harde koers, maar ook een veilige instap voor beginnende atleten. Bij de Duathlon Utrecht zullen in 2024 twee Elite-series zijn (mannen en vrouwen), een Recreanten-
serie, én een jeugdserie!

Toekomstambities
Dit jaar zal de eerste Run Bike Run Series in vernieuwde stijl georganiseerd worden. De organisatie hoopt op een succesvolle pilot in dit jaar. De organisatie heeft de ambitie om de Run Bike Run Series
ook in de komende jaren weer op de kalender te zetten, en dit uit te bouwen tot iets bijzonders. En natuurlijk breidt de organisatie de Run Bike Run Series graag uit met meer deelnemende wedstrijden.
De wedstrijdserie bestaat in 2024 uit één ranking voor mannen en één voor vrouwen. Dit jaar zal uitwijzen of dit voldoende is of dat een verdere opsplitsing op leeftijd of niveau nodig blijkt. Er wordt
nog hard gewerkt aan het samenstellen van de eindprijzen van de serie.

Een verdere professionalisering van de serie is een doel van de komende jaren. Een succesvol pilotjaar met veel enthousiasme onder de deelnemers en organisatoren vormt hiervoor de basis. Om
in de toekomst verdere professionalisering te realiseren is de organisatie nog op zoek naar partners die mee willen helpen.

In dit eerste jaar kan er al gerekend worden op de steun van de Nederlandse Triathlon Bond die aangepaste afdrachten heeft ingesteld voor de wedstrijden in de serie. Ook bieden zij een halvering
van de tarieven van de daglicenties waardoor atleten die op dagbasis mee willen doen ook direct een voordeel ervaren. Meer details hierover zijn te vinden bij inschrijving voor één van de wedstrijden
van de Run Bike Run Series.

Meer informatie op www.runbikerunseries.nl.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.