Genieten van eerste outdoor Super League Triathlon Londen; Wilde en Learmonth winnen; Maya negende; Nog iets meer Bled – WTJ 2004

WOENSDAG – En toen waren ze weer allemaal samen: de Olympiers van Tokyo in Londen, de stad, die negen jaar terug aan de beurt was voor de Spelen. Het was immers afgelopen zondag niet alleen een dag van heel veel lange afstandswedstrijden, maar ook het explosieve sprintcircus in allerlei formats – beter bekend als Super League Triathlon – nam weer een aanvang. In Londen dus, maar nu niet in een indoor zwemcentrum, zoals dit voorjaar nog samen met Rotterdam. Nee, dit was weer de eerste SLT in de buitenlucht.

Hayden Wilde bij SLT-debuut meteen winst

Drie korte wedstrijdjes steeds in wisselende volgordes z-f-l, l-f-z en f-s-l. Het was Hayden Wilde, die in het secondenspel concurrent Vincent Luis te vlug af was en daarmee zijn eerste SLT-zege boekte. De tweede plaats ging naar Vincent Luis, die zo stilaan wel SLT-specialist genoemd mag worden en brons was voor Jonathan Brownlee, enige triatleet die op de Spelen tot dusverre goud, zilver en brons haalde. In de eerste stage scoorden de mannen die later het eindklassement zouden bepalen nog dezelfde tijd als winnaars. Hayden Wilde mocht vanuit de kopgroep als eerste wisselen op het lopen en dat leverde hem een korter lusje op het parcours op. Voor Marco van der Stel verliep de eerste manche niet lekker: hij werd twintigste en laatste.

In de tweede manche liet Marco in elk geval 1 triatleet achter zich. Maar zijn 19e plek bracht eliminatie voor de laatste ronde te dichtbij. Marco mocht met zeven collega’s toekijken hoe de rest de finale in ging. Een spannende finale want de tweede serie ging naar Vincent Luis dus het kwam op de slot-triathlon aan. In die finale reden Luis en Brownlee aanvankelijk op kop, maar kwam Wilde snel langszij en was ook Vasco Vilaca niet kansloos. Wederom was het de Nieuw-Zeelandse tacticus, die iets korter mocht lopen dankzij de wisselbonus dan de rest. Daar legde Hayden Wilde de basis voor zijn eindzege. In de uitslagen staat Marco als negentiende vernoemd

Winst voor Learmonth

Was het voor Hayden Wilde zijn eerste SLT-winst, Jessica Learmonth won al eerder een race onder het zwart-gele label en wel in Rotterdam. In de Britse hoofdstad een volledig Brits podium, dat was waar het publiek voor kwam. Het lukte met Georgia Taylor-Brown op een tweede en Vicky Holland op een derde plaats. Voor de podiumplekken deden de Nederlandse vrouwen niet mee, maar met een 9e (Maya Kingam) en 12e plaats (Rachel Klamer) zaten de Oranjes prima in de middenmoot. In de drie stages was het eerst Georgia Taylor-Brown die won. Maya Kingma kwam stroef uit de startblokken bij het zwemmen, maar revancheerde zich gaandeweg de race naar plek zeven, met direct daarachter Rachel Klamer.

In de tweede manche kwam Jessica Learmonth opzetten. Dat korte werk ligt haar wel, op de standaard afstand komt ze soms bij het lopen nog te kort. Maya kwam al dichterbij de top, dankzij een prima vijfde plaats. Voor Rachel Klamer ging het ietsje te hard, ze werd twaalfde. Hoewel? Ging het wel te hard of is Rachel gewoon lekker het seizoen aan het uitbollen? Iets wat meer dan terecht is overigens na die topprestaties in Tokyo. Ze schreef er zelf het volgende over:

To race is one thing, really wanting to win is something else. Giving it all is only possible when you absolutely want it. Last year I told myself I wanted to have my best race in Tokyo, that the the other races didn’t matter. Easier said than done. Every now and then I remind myself of what I said back then.
Yesterdays race was pretty similar to the training I’ve done since Tokyo. Nothing special, certainly no fire, just ticking off the needed miles. Do I feel bad about the fact that I finished, realising I didn’t give it all out there? No and that’s ok. Three more weeks of racing coming up, so there is still time to improve.

Goede sfeer met publiek erbij

De tijdverschillen in de eerste twee stages bepaalden de startvolgorde in de finale. Learmonth mocht na het fietsen bij haar concurrentes ‘wegzwemmen’ en pakte de eindwinst. De Britse clean sweep was toen al duidelijk. Maya kwam in een tweede fietsgroepje terecht, wat maar niet dichterbij de kop geraakte, dan het water in waar de verschillen nog niet direct terugliepen. Uiteindelijk finishte ze als tiende in de laatste manche en negende in de eindrangschikking. Rachel was dertiende in de slotrace en dat leverde haar de twaalfde plaats in het eindklassement op. De Nederlandse atletes genoten overigens met volle teugen van de eerste outdoor Super League Triathlon sinds tijden. Er was publiek de sfeer was goed. En ze hebben nog drie mooie races in het verschiet te beginnen komend weekend in Munchen ook al een voormalige Olympische stad.

O ja, wie in het weekend niet heeft kunnen kijken naar bijvoorbeeld de Livestreams, vrijdag de herkansing met een uur durende reportage van Super League Triathlon Londen van vrijdag van 8:30 tot 9:30 op Eurosport 1. Commentaar komt uiteraard van….afijn, dat wisten jullie al.

Europe Junior Cup met Mitch, Robin maar ook Luna en Gjalt vooraan

Nog even terug naar de Europe Junior Cuprace in Bled, waar onze junioren prachtprestaties leverden. Mitch Kolkman natuurlijk voorop. Aan zijn kwaliteiten kon zaterdag niemand tippen, hij heeft ook echt een winnaarsmentaliteit. Zoals hij er in de sprint Peter Molnar uitliep, was pure klasse. De Tsjech Lukas Juranek was daar de derde man. Iets minder prominent acteerden dit maal Gjalt Panjer en Olaf Jan Bosscher met respectievelijk een 15e en 32e plaats. Maar zij trekken zich ongetwijfeld op aan de successen van trainings- en teammaatje Mitch en ook van Robin Dreyling.

Haar derde plaats was liefst twaalf plaatsen beter dan ze ooit deed op een Europe Triathlon-race. Het brons werd verdiend direct achter het Slovaakse supertalent Margareta Vrablova en de Tsjechische Heidi Jurankova. Maar vlak ook de prestatie van Luna de Bruin niet uit. Nog een jaartje jonger dan Robin, maar nu ook al zesde in dit internationale gezelschap na een heel stabiele race. Sonja de Koning was dit keer niet scherp genoeg op het lopen voor andermaal een topklassering. De nummer twee op het NK (achter Robin) eindigde in Bled als 22e. Ook Willemijn Fuite deed mee en finishte op de veertigste plaats. Haar hadden we graag deze week aan het werk gezien op het WK crosstriathlon in eigen land. Helaas….

 

De Balkan kampioenschappen stonden in het Servische Vlasina Lake op het programma. De nieuwe kampioenen in die streek zijn lokaal favoriet Ognjen Stovanovic en de Sloveense Tjasa Vrtacic. Toch maar goed dat ze daar eigen speakers hebben….

Bijna zijn we door de uitslagen van afgelopen weekend heen en komen we toe aan de previews op komend weekend.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.