Afgelopen weekend: Triathlons De Wijk en Eibergen met Wilco; Wassenaarse Zwemloop – WTJ 3034

WOENSDAG – Er waren afgelopen weekend opvallend veel zwembad triathlons. Apeldoorn was de grootste, Abbekerk de oudste in traditie en ook in het Drentse De Wijk werd gezwommen in zwembad De Slenken. De vierde editie van deze kleine triathlon werd gewonnen door routinier Peter Visscher. Inmiddels 58 lentes jong, maar still going strong.

De Wijk voor plaatselijk favoriet Peter en Lotte

Peter is de plaatselijk favoriet uit De Wijk. Vooral hard fietsen ligt hem goed. Ooit zag ik in een wedstrijd als tweede achter Axel Koenders van de fiets komen. Ook in nationale tijdritten kunnen zijn leeftijdsgenoten hem amper bijhouden. Alle keren deed hij mee aan de lokale triathlon, maar pas bij de vierde editie was het raak. Peter Visscher  legde de drie afstanden af in 1.04.26 uur. De tweede plaats ging drie minuten later naar Harold Engels. Op vier minuten van de winnaar pakte Rob Schrier de derde plaats.

 

Ook Lotte Asberg won niet eerder in De Wijk. Nu deed ze dat wel in 1.22.42 uur. Twee minuten verder en Karina Kremer liep binnen. Daarna volgde Janneke Bakker, waarmee het ereschavotje naast het zwembad voor de uitreiking van de bekers compleet was. Sneller dan de individuele atleten was het eerste trio bestaande uit Jennifer van Elp/Erik Lindenholz/Karlo Knipmeijer, klaar in 1.02.25 uur. De jeugdwedstrijden gingen naar Julian Spraakman en Winie Breman.

Eibergen voor Danny en Nicole

In Eibergen keerde tien jaar geleden de triathlon weer terug. De thuishaven van toppers als Henri Kiens en nu Joost Somsen houdt de race bescheiden met een 1/8e afstand. Aaltenaar Danny Boom moest in voorgaande jaren steeds de eer laten aan thuisfavoriet Joost Somsen. Die was nu actief in Zell am See, zodat Danny zijn kans greep. Hij won met Eibergenaar Antoine van Brummelen in zijn kielzog. De laatste was veruit de snelste fietser, maar verloor veel tijd met zwemmen in de Berkel. Danny had zowel de snelste zwem- als fietstijd. De derde plaats ging naar Thijs Coppelmans uit Wierden. Ruben Nijzink, Mark Staring en Peter Roessingh gingen triathlon-routinier Mathijm Wassink nog vooraf. Hij finishte zevende.

Snelste vrouw was de Wageningse Nicole Voet. Zij was op alle onderdelen de sterkste en daarmee aan de eindstreep drie minuten sneller dan Anne Oltvoort uit Geesteren. Sanneke Maas uit Heelweg nam de derde plaats in beslag, waarna de Holtense oud-Europees kampioene master Monique Kroeze de vierde positie bekleedde. Het snelste trio bestond uit Ati, Noel en Wietse en noemde zich D’Ran. Ze waren wel 40 seconden langzamer dan Danny Boom. Een geslaagd evenement weer met – koffie in de hand – altijd Henri Kiens als supporter in zijn voortuin.

Wilco Giesen

Bijzonder is ieder jaar weer de deelname van Wilco Giesen uit Silvolde. Zestig jaar inmiddels en halfzijdig verlamd na een beroerte negen jaar geleden. Hij was toen al triatleet en is daar na een revalidatietraject mee verder gegaan. Bij slecht weer doet ie niet mee, want vallen kan risico’s inhouden. Maar in Eibergen zag het er allemaal goed uit. Wilco werd aan de finish groots onthaald als 94e in 1.54.16 uur. Fantastisch. Extra speciaal is dan dat zijn revalidatiearts Nicole Voet ook in Eibergen mee deed en ook nog eens won.

 

 

Wassenaarse zwemloop voor Roman en Solange

De derde en – waarschijnlijk? – laatste race uit het Nederlands overzicht eerste weekend september is de Wassenaarse Zwemloop. Zwemmen in de Noordzee, lopen langs strand- en duingebied De Wassenaarse Slag. Best pittig dus. Het evenement heeft een lange traditie, reeds de 28e uitgave. Het Haagse duo Roman Roussel en triatlete Solange Rotelo Agnelli wonnen deze keer. Roman liet Arnaud van Schie en Marcel Kleizen achter zich. Solange rekende af met Suzanne van Wijck en oud-winnares Wendy Sneekes. Snelste duo was Nick Sijmons en Jim van van Vliet.

De halve afstand (500/5) werd gewonnen door Mischa Stassen en Roosmarijn van Velzen. Beste duo was daar Bas van den Nouwelant en Thijs Starink0. Voor de echte zeezwemmers is deze zwemloop een aanrader, temeer daar de zeetriathlons en zeezwemlopen in Zeeland schaars geworden zijn.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.