Crossduathlon Harderwijk; PanAmerican Games; Preview op het weekend: 3 NLraces en IM Florida met Milan – WTJ 3141

VRIJDAG – Het weekend staat weer voor de deur. Een weekend met maar liefst drie wedstrijden in Nederland. Deze zaterdag de wintertriathlon Groningen en de crossduathlon Nunspeet, zondag de altijd zware crossduathlon in het Brabantse Reusel, veelal gedomineerd door Belgen.

Eerst naar Nunspeet voor de tweede wedstrijd in de Veluwse run-bike-run Maxi-Promo competitie. Ik hoor u denken, de tweede? Hebben we iets gelezen van de eerste dan? Dat klopt. Het kleine maar goed opgezette circuit staat buiten de grote (lees: NTB) kalenders. In tegenstelling tot andere jaren hadden we het eerlijk gezegd niet in de smiezen dat de competitie in Harderwijk reeds begonnen was.

Nu is het wel zo dat de Harderwijkse wedstrijd van AV Athlos drie jaar niet op de kalender stond, dus dan hou je er geen rekening mee. 66 crossduatleten deden dat gelukkig wel, zodat op 14 oktober en de wedstrijd terugkeerde en het circuit in gang gezet kon worden. Omdat deze zaterdag Nunspeet op de rol staat, pakken we toch nog even die wedstrijd van drie weken terug erbij.

Eerste crossduathlon voor Christen en Brouwer

Het was het weekend van Youri Keulen op Mallorca, van Lucy Charles-Barclay op Hawaii enzovoorts. Maar dus ook van Johan Christen en Kyra Brouwer. Zij wonnen namelijk die Harderwijkse crossRBR en zijn daarmee leiders in het klassement. Johan Christen van TV Arnhem was niet als eerste bij zijn fiets. Dat waren snelle atleten van de regionale atletiekclubs. Op de fiets schoven de favorieten naar voren.

Christen nam de leiding over, Nout Anneveld kwam als tweede van de fiets, maar moest op de tweede run Mark van der Peet uit Amersfoort nog voorbij laten gaan. Johan Christen dus winnaar in 1.21.16 op 2.24 minuut Van der Peet en op bijna 3 minuten Anneveld. Daarachter volgden bekende namen als Eric Platte, Frank Janssen en Jeffrey van Noortwijk.

Amelandse Kyra Brouwer had weinig moeite met haar tegenstandsters. Ruim vijf minuten later volgde Julia Besselsen uit Barneveld. Zij plaatste zich verrassend tussen twee internationale crossduatletes in, want Willemijn Fuite klasseerde zich als derde. Karin Neutel en Ilse de Windt maakten de top vijf vol. Snelste duo was het team van VIS Interieur en Stijl. Winnende tijd van Kyra 1.28.34 uur.

PanAmerican Games voor Rueda en Hidalgo

De voorbije twee weken waren in de Chileense hoofdstad Santiago de PanAmerikaanse Spelen. Voor Europa een ver-van-mijn-bed-show, maar voor de Amerikaanse landen is het een van de grootste sportevenementen, die om de vier jaar gehouden worden. Het was behoorlijk fris tijdens de wedstrijden, 12 graden buitentemperatuur, 14 in het water. De vrouwenrace werd gedomineerd door de Mexicaanse vrouwen. De overwinning ging toch verrassend naar Lizeth Rueda Santos in 1.57.07 uur. Zilver was er voor de Colombiaanse Maria Carolina Velasquez Soto en brons voor de op papier sterkste Mexicaanse Rosa Maria Tapia Vidal. Elk land mocht twee atletes afvaarden. De Canadese en Amerikaanse vrouwen hadden het nakijken.

Bij de mannen won de Braziliaan Miguel Hidalgo. De Amerikaan Matthew McElroy finishte als tweede en de Mexicaan Crisanto Grajales als derde.

Winter in Groningen

Het verdere weekend. Wintertriathlon Groningen vandaag. Een kleine 200 wintertriatleten binden vandaag de schaatsen onder. Onder hen Maarten Beute, Martin Veenhuizen en Guido Gosselink, maar ongetwijfeld zien we grote namen over het hoofd. De lange afstand begint zaterdag om 13.15 uur. De kwart afstand begint om 14 uur en daarna volgen nog de halve en de kinderafstanden. Lopen en fietsen in natuurgebied Kardinge en schaatsen op het ovaal van sportcentrum Kardinge.

Crossduathlon Reusel

Zondag is het de beurt aan de Hermans Assurantien duathlon van AVR’69 in Reusel. De club houdt het evenement al voor de 22e keer. In de meeste gevallen wint een Belg. Driehonderd duatleten doen mee aan de uitdaging van 14 km. crossloop, 60 km. ATB en 7 km. crossloop. Een goede opwarmer voor degenen, die in december mee doen aan de Hel van Kasterlee.

Ironman Florida en Noosa

De belangrijkste wedstrijd wereldwijd zijn dit weekend de Ironman Florida in Panama City en de Australische seizoensopener in Noosa.

In Florida staan 2000 triatleten te popelen bij de 25e jubileumuitgave van deze wedstrijd. Daarmee is het de langst lopende Ironman op het Noord-Amerikaanse continent. Zwemen is in de Golf van Mexico, fietsen langs Pine Long State Forest (alwaar oud-Tourrenner Rini Wagtmans tegenwoordig vaak verblijft) en de marathon langs Beach’s Pier Park.

Prijzengeld 100.000 dollar. Daar komen de toppers wel even voor naar Florida. We noemen Magnus Ditlev, Rudy von Berg (p.s.: in het welles-nietes spelletje met de Franse wereldkampioen Ironman houden wij ons afzijdig tot er feiten boven tafel komen), Denis Chevrot, Arthur Horseau, Matt Hanson, Kristian Hogenhaug, Andy Dreitz, Cameron Wurf, Ruben Zepuntke. En onder startnummer 22 onze eigen Milan Brons. Nog niet zo vaak in wedstrijden in de USA geweest, maar we duimen voor een mooie race van de Almeerder/Gironaan. De Belgen hebben Quinten de Vos. In totaal 54 mannelijke pro’s en 34 vrouwelijke. Favorieten zijn: Skye Moench, Jen Annett. Jocelyn McCauley, Giorgia Priarone, Lauren Brandon en India Lee.

Dan ook Noosa nog noemen. Kleine 4000 triatleten hele weekend actief daar op OD en sprint-races. Lotte Wilms is weer thuis en schakelt om van Ironman Hawaii naar het korte werk. Dat doet ook Ashleigh Gentle en ze krijgen te maken met Amelia Waktinson, Sarah Crowley en many more. Het mannenveld mag er ook wezen: Hayden Wilde, Henri Schoeman, Jake Birtwhistle en Matthew Hauser onder meer.

Al met al toch weer een mooi weekendje sport voor de boeg.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.