Preview op NK XTerra Ameland; NK paratriathlon Roermond en Finales Teamcompetitie – WTJ 3051

ZATERDAG – Het is al zaterdag, we verkeerden nog steeds in de euforie van prachtraces in Almere, Nice etc. Vandaar de wat late preview op dit weekend. Eerst de XTerra Ameland, momenteel gaande.

Ameland, met de Waddenzee, bos, duinen en strand, is op 16 en 17 september voor de 21e keer het decor voor een crosstriathlon. Tijdens de XTERRA Netherlands wordt ook, inmiddels voor de achtste keer, gestreden om de nationale titels.  

Wat in 2002 onder de naam Tri-Ambla begon als een try-out met 36 deelnemers, is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een internationaal triathlonevenement met 985 atleten uit 14 landen. Voor de Nederlandse deelnemers bij de elite, beloften, junioren en agegroupers staan er op Ameland zaterdag de nationale titels op het spel. Het is alweer even geleden dat er voor het laatst een NK crosstriathlon werd gehouden. Wouter Dijkshoorn en Diede Diederiks waren in 2019 de laatste kampioenen.

Wouter Dijkshoorn lijkt ook nu weer de grote favoriet in de mannenwedstrijd. Hij won vorig jaar op Ameland afgetekend de wedstrijd over de lange afstand (1500m zwemmen, 36 km mountainbiken en 10 km lopen) en is dit seizoen bij de nationale en internationale wedstrijden vaak de beste Nederlander. Een loopblessure aan de knie die hij bij de short-track race in Tsjechië op 11 augustus opliep, kan alleen roet in het eten gooien. “Ik zal bij de wissel van het fietsen naar het lopen voldoende afstand genomen moeten hebben van mijn concurrenten om kans te maken op de overwinning”, aldus Dijkshoorn.

De uitdagers zaterdag zijn Joep Staps, afgelopen weekend nog zevende op het EK crosstriathlon in Riva del Garda, en Dijkshoorns CROSSTRINL-teamgenoten Lucas Groené, Koen de Leeuw en Ferdinand Oldeman. Een verrassende outsider is misschien wel Dirk Wijnalda, meervoudig Nederlands Kampioen op de lange afstand op de weg, die voor het eerst meedoet op Ameland.

Last-minute inschrijving Romy Spoelder

 Bij de vrouwen gaat het volledige Amelandse podium van 2022 de strijd aan om de titels. Titelverdedigster Romy Spoelder, zondag nog goed voor goud bij de beloften op het EK crosstriathlon, besloot last-minute toch naar Ameland af te reizen. Ze laat daarvoor de finale van de Eredivisie Triathlon in Roermond, die ook op 16 september gepland staat, in overleg met haar team schieten. Ook de nummer twee en drie van vorig jaar, Trudy Veenstra en Anne Zijderveld staan opnieuw aan de start. Bonnie van Wilgenburg en Willemijn Fuite, beide van het CROSSTRINL team, zijn ook kanshebber voor een podiumplek, terwijl ook de Nederlands Kampioene van 2017, Sandra Wassink-Hitzert dit jaar weer meedoet.

De junioren strijden zaterdag op de sprint afstand (500m – 17km – 5km) om de nationale titels. Thuisfavoriete Kyra Brouwer en Noël Sterk, zondag nog achtste op het EK crosstriathlon in Italië, zijn de grootste kanshebber voor de titels. Zij wonnen beiden in 2022 de sprintafstand op Ameland, maar kunnen dit jaar op het NK meer tegenstand verwachten.

De start van het NK crosstriathlon is in de haven van Nes. Na het zwemonderdeel in de Waddenzee voert het fiets- en loopparkoers voert de deelnemers door bos, duinen en over het strand. De finish is voor het tweede jaar op het kampeerterrein van Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren.

Dan het NK paratriathlon in Roermond, waar ook de Teamcompetities worden afgesloten.

De paratriatleten strijden zondag voor het derde achtereenvolgende jaar om de nationale titels tijdens de Roermond City Triathlon. Vrijwel alle Nederlandse toppers staan op de deelnemerslijst.

Dat Roermond de parasporters een warm hart toedraagt, blijkt niet alleen uit het feit dat het NK alweer voor het derde achtereenvolgende jaar in Limburg plaatsvindt, maar de organisatie nam ook nog eens het NK tijdrijden voor para-wielrenners over dat vorige week vanwege de hitte niet door kon gaan in Amersfoort.

Vrijwel de gehele selectie van bondscoach Bas de Bruin komt in actie in het Limburgse. Alleen Jetze Plat heeft andere verplichtingen en is niet aanwezig in Roermond. Geert Schipper, Maurits Morsink, Nico van der Burgt, Margret IJdema, Sanne Koopman en Sander Koomen (met guide Daaf Plomp) zijn de favorieten voor de titels in hun categorieën. Schipper en Kaj van Diemen doen in Roermond de dubbel: het NK tijdrijden op zaterdag en het NK triathlon op zondag.

Ook komt er weer een aantal nieuwkomers aan de start in Roermond. “Dat is het mooie van dit evenement. De wereldtop staat aan de start, maar ook absolute beginners”, vertelt Bas de Bruin. “Iedereen kan meedoen. Het is pure promotie van de sport en het is dan ook supermooi dat bijna alle boegbeelden hier weer zijn.”

Nederland is een van de toonaangevende landen in de paratriatlon, maar de sport kan hier in Nederland nog wel wat promotie gebruiken. “We winnen regelmatig medailles, maar achter onze toppers valt toch wel een groot gat. Het NK is een evenement waar mensen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de sport. Hopelijk levert dat wat nieuwe aanwas op, want onze toppers zijn ook niet meer de allerjongsten.”

De Teamcompetitie 2023 dus, volop aan de gang in Roermond:

De Eredivisie Triathlon 2023 komt zaterdag tot een einde met de finalewedstrijd in Roermond. Samen met de andere divisies wordt het seizoen afgesloten met een team-relay en ’s avonds vindt de prijsuitreiking plaats tijdens de Teamcompetities BBQ. In het eredivisieklassement staan Kijani en Trimates met voorsprong bovenaan, maar daarachter ligt alles dicht bij elkaar. Een spannende dag dus voor veel teams!

Kijani bovenaan bij de vrouwen

Met drie keer winst (van de vier wedstrijden) is Kijani dit seizoen het best presterende team geweest. Met drie punten voorsprong op de nummer twee (Hellas) en drie (TV Almere) zouden ze deze koppositie – zonder pech op de wedstrijddag – niet meer uit handen hoeven geven. Met het gelijke puntenaantal van Hellas en TV Almere wordt dit weekend de volgorde op het podium bepaald. Op plek vier staat TVS’90, op de hielen gezeten door EDOsports op de vijfde plek.

Trimates kan opnieuw landstitel pakken in Roermond

Twee jaar geleden wisten de mannen van Trimates de landstitel te winnen in Roermond. Dit jaar kunnen ze dat opnieuw gaan doen. Met vier punten voorsprong op VZC Veenendaal, de nummer twee in het klassement, lijkt het team uit Utrecht stevig in de schoenen te staan. 050media Triteam Groningen staat ook met ruime voorsprong op de nummer vier op het podium. Kan Triteam Groningen nog voor een verrassing zorgen en het VZC Veenendaal moeilijk maken? Voor de nummers vijf tot en met acht is de wedstrijd in Roermond belangrijk vanwege de vrijwel gelijke puntenaantallen. Het kan nog alle kanten op!

Het belooft een feestelijke afsluiting te worden in Roermond met de eerste Teamcompetities BBQ op het programma.

Andere wedstrijden

Verder de wedstrijden waar wat minder op het spel staat, maar niet minder belangrijk en/of sfeervol: Wommels, DUtch Triathlon Series Bosbaan, Swimrun Lauwersmeer en morgen dag twee Roermond, XTerra Junior Ameland en Rutbeek. Tegen onze grens aan wordt badplaats Knokke-Heist ingenomen door honderden triatleten voor de allereerste Ironman 70.3 aldaar. Een rustig dagje strand zal het voor de doorsnee badgasten niet worden, maar de exploitanten hebben gelukkig andere inkomsten uit de internationale belangstelling van al die triatleten. Anders dan Hoorn – dat overigens deze week een bericht postte op socials – doen er in Knokke wel pro’s mee.

Ironman heeft ook de race in het Italiaanse Emilia Romagna, waar veel Nederlanders aan mee doen en ook de Ironman Maryland staat op het menu evenals de IM 70.3 Weymouth. Bij World Triathlon is het rustig, stilte voor de storm met de Grand Final Pontevedra in zicht. Challenge ontdekt Oezbekistan met een race in Samarkand.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.