Eenzaam op die rots; Nette uitleg Tri Heerhugowaard; EK AGers; Halves in Europa; Belgische races – WTJ 2908

VRIJDAG – Een turbulente week zit er op. Eentje van blauwalg in zwemwater waar achteraf niemand last van had, eentje met een EK run-bike-run wat triathlon had moeten zijn, eentje van een afschuwelijk ongeval met fatale afloop in de Duitse triathlonstad bij uitstek: Hamburg. Eentje van een zeer gevaarlijke fietsdrempel, die roet in het eten gooide op Noord-Hollands tri-feestje. En eentje waarin het ooit zo gemoedelijke triathlonklimaat geweld werd aangedaan door oeverloos soebatten over ethiek en de vraag: was de CEO-man nu wel of niet in Hamburg? Soms is het beter om af en toe eens toe te geven in plaats van verder te strijden wie er gelijk heeft. Maar ‘sorry, ik heb het zo niet bedoeld’ komt helaas steeds minder vaak over de lippen. Te trots. Daar eenzaam op die rots….

We hebben nog paar berichten/uitslagen uit de afgelopen dagen en dan richten we ons op het nieuwe weekend: nieuwe rondes, nieuwe kansen. Zonder narigheid a.u.b.

Verklaring organisatie Heerhugowaard

Toch nog even terug naar Heerhugowaard, de Stad van de Zon Triathlon. De organisatie heeft het treffend verwoord en we vinden het wel zo fair om ook dat hier te delen:

Wat een mooi feestje had moeten worden, eindigde woensdagavond 7 juni triest. We hebben als organisatie in overleg met jury van de NTB moeten beslissen om tijdens het fietsonderdeel van de heren, de wedstrijd stil te leggen. De reden hiervoor zijn een aantal valpartijen bij de verkeersdrempel ter hoogte van Skeef. We leven mee en hopen dat de gevallen deelnemers snel herstellen. We hebben de prijsuitreiking niet door laten gaan, een klassement is bij de heren niet opgemaakt en we gaan ons beraden of dat we dat bij de andere categorieën wel gaan doen. Communicatie over de uitslagen/tijdenlijst zal spoedig volgen. Voor vragen kan er contact op worden genomen met de voorzitter van DTC (via Contact). De organisatie wil iedereen bedanken voor het begrip voor dit moeilijke besluit. Tevens willen we de NTB jury, alle sponsoren, het publiek en de vrijwilligers bedanken voor hun inzet en steun.

Wedstrijden nog uit dat eerste juniweekend. We hebben de Agegroupers van Nederland op het EK Madrid (uiteindelijk duathlon dus) nog niet vermeld. Zij konden helaas de medaillestand niet verder opvijzelen, wel nog twee top tien klasseringen.

ZONDAG 4 JUNI: EK MADRID (SPA)
M:
25-29: 5.Twan Berlijn; 9.Darren van Maanen; 12.Thijmen Polman
25-29: 7.Vivian Boijens
40-44: 22.Ata Torun

De medaillespiegel zag er na 2 dagen EK als volgt uit. Hoge positie voor de Belgen ditmaal, die ook een enorme afvaardiging naar het EK stuurden. Zulks in navolging van de Britten, die dat altijd doen. In Nederland wil dat maar niet van de grond komen jammergenoeg.

1.GB 29-28-24
2.Spanje 14-9-10
3.Frankrijk 7-5-5
4.Duitsland 4-6-2
5.Belgie 3-2-6
6.Oostenrijk 3-2-2
7.Nederland 2-2-1
8.Ierland 2-0-1
9.Italie 1-3-2
10.Hongarije 1-0-1
11.Luxemburg 1-0-0
12.Zwitserland 0-2-1
13.Polen 0-2-0
14.Malta 0-1-1
15.Oekraine 0-1-0
Portugal 0-1-0
17.Finland 0-0-1

Halve triathlons in D, GB en PL

Dan de overige wedstrijden. De ‘kleine’ Berlin Half is gewonnen door de Duitse triatleten Sebastian Vales in 4.02.50 en Lena Allmendinger in 5,25.20. Totaal 63 deelnemers; op de Berliner marathon zijn het er meer.

Een wat vreemde naam voor een triathlon misschien, maar als je er eentje organiseert in het Britse Grafham dan heet je evenement The Grafman. Voor de eerste keer meteen 270 deelnemers is niet gek. De eerste namen op de erelijst zijn de Britten Will Cowen in 3.58.11 en Lara Franklin in 4.39.50 uur.

Veel drukker was het bij de Cotswold 113-triathlon. Halve afstand dus. Zege voor de Brit Oliver Simon in 4.01.07 en Tina Christmann in 4.27.08 uur. Maar liefst 660 triatleten kwamen over de sfeervolle finishlijn. Mooi Brits feestje.

Het Poolse Garmin Iron-circuit trekt ook van stad naar stad. Zondag was de derde wedstrijd in Slesin met 66 atleten op de halve. De overwinningen kwamen terecht bij de Polen Kacper Adam in 4.07.21 en Paulina Prugar Fukowska in 4.54.45 uur.

Oliver Tri met twee ‘dutchies’

We kwamen niet veel Nederlanders meer tegen, kan ook niet anders als er al zoveel in Nieuwkoop, Hamburg en al die andere races zijn gestart. Toch waren er in Canada nog wel twee op de Oliver Half Tri in het stadje Oliver. De halve werd opnieuw gewonnen door Jeff Symonds en wel in 4.11.02 uur, vijf minuten sneller dan vorig jaar en nieuw parcoursrecord. Op de vierde plaats overall kwam al de eerste vrouw binnen, maar dat was dan ook de internationale topper Jen Annett in 4.29.09. Toch was het best spannend want reeds anderhalve minuut later volgde titelverdedigster Danielle Fauteux. Totaal 201 gefinishten.

4 JUNI: OLIVER HALF TRI (CAN)
M:
95.Willem van den Berg 6.50.10 (2e M65)
V:
9.Wendy Jansen 5.57.29 (2e F45)

Belgische wedstrijden en XTerra

De wedstrijden bij de zuiderburen dan. Oostduinkerke was een prooi voor Devlin Derudder en Femke Reynaert. Triathlon Meer ging naar Alexis Krug en Sarah Verjans, de sprint was daar voor Geert Laureyssen en Lene Theunis. De sprint triathlon van Roeselare tenslotte ging naar Jasper Sabbe en Elise Farrazijn.

Er was een XTerra-race aan de Spaanse Costa Brava. Geen hoog prijzengeld nog en dus niet al te veel toppers. De Spanjaard Joan Wager Pons en Eva Garcia Gonzalez gingen er met de winst vandoor.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.