Nederlands rondje: Tri Wommels; Swimrun Lauwersoog; DTS Bosbaan, Rutbeek, Ameland – WTJ 3059

ZONDAG – We maken het rondje Nederlandse wedstrijden nog even af. In het noorden waren twee races van belang. De triathlon van Wommels en de Swimrun Lauwersoog.

In Wommels grepen ze dit jaar weer terug naar de kwart afstand, na eenmalig een halve triathlon. Wellicht kunt u zich nog herinneren dat Wouter Visch vorig jaar ten val kwam in die wedstrijd, die hij beschouwde als laatste test voor Ironman Hawaii. Spijtig genoeg kon hij daardoor niet naar het WK Ironman.

Dit jaar dus de kwart terug, maar toch met dezelfde winnaar: Sjirk Bijma. De man uit Joure deed 1.55.12 over de drie afstanden. Daarmee was het Friese talent liefst zes minuten sneller dan de toch ook sterke Tsjomme Ozinga uit Heerenveen. De derde plaats ging naar Matthijs Koopman uit Leeuwarden, waarna de atleten wat korter achter elkaar finishten: Jort van Zutphen (wel Hawaii vorig jaar en dit jaar Norseman), Rinse van den Ouweelen, Arjen Bos en Wiebe Terwisscha van Scheltinga.

Snelste vrouw was Liesbeth Hiddema uit Jirnsum. Zij versloeg topatlete/master Mireille Baart uit Wageningen, liefhebber van Friese wedstrijden. Wieteke Cramer zette Lemmer weer op de triathlonkaart met een derde plaats. De sprint afstand werd gewonnen door Daniel Nagel uit Gauw, net binnen het uur, Jasper Tinga (zoon van) werd tweede en Lammert van der Veen bleef Tinga senior (Tiedo dus) voor. Snelste vrouw: Theresia Offringa uit Nijland. Hedwig Bolt en Anja van Zutphen (vrouw Jort) namen de plaatsen twee en drie in beslag.

Mooie leus trouwens, daar in Wommels: Don’t worry….Tri Happy.

Swimrun Lauwersoog

Lauwersoog dan. De Swimrun in en door Werelderfgoed. Paul van den Heuvel won de langste afstand: 15 mijlen in 4.09.44 uur. Jan Pieter Klaver en swimrun-promotor Bart van der Wal waren de nummers twee en drie. Het podium bij de vrouwen bestond uit Annemieke Buijs met een scherpe eindtijd van 4.25.19, daarna Femke Bos en Liesbeth Kleisen. Beste duo noemde zich Buja Mukekes met Frida en Hilbert in 4.44.59. De 10 mijlen ging naar Gert-Jan de Haas en Marieke Smidt en snelste duo de Buddy’s met Jeroen en Ewa. De 12 km. naar de bekende tiratleet Peter van Grootheest en naar meervoudig swimrun-winnares Lizet Wolters.

Bosbaan voor Jasper en Rowan

De DTS Series in de Amsterdamse Bosbaan moesten vanwege de blauwalg niet in, maar rond de Bosbaan sport bedrijven. Geen triathlon dus, wel een run-bike-run waar toch nog altijd ruim 500 deelnemers en tientallen trio’s aan mee deden.

De winst ging naar Jasper Keijzer in 1.00.26 uur, want het ging om een sprint afstand dit keer. Jesse van Hulst en Ruurd-Jan Zwarts vulden de plekken twee en drie in. Daarna was het master Frank de Graaf, trouwe klant bij de DTS-races als vierde. Aart Goede en Melvin Welsink draaiden ook lekker aan de top mee en dat zou met een triathlon niet veel anders geweest zijn.

Dat de Amsterdamse triathlons altijd veel internationale atleten trekt wisten we al langer. Rowan Hayes was snelste vrouw in 1.11.59 uur. Georgia Forster en Bronwyn Humphrys waren de nummers twee en drie en daarna volgde Erin Gilchrist en Ilse Meyrick Cole. Allen woonachtig in Amsterdam, maar hun namen verraden al hun internationale komaf. In een metropool als Amsterdam is dat ook niet meer dan logisch. Beste trio noemde zich Dokter Mamil.

De sprint afstand werd gewonnen door Freek van Oyen en Judith Weeda en ook daar een winnend trio (ook al moest de zwemmer dan lopen) namelijk: plonzen, trappen en rennen maar! Hopelijk kan er volgend jaar weer geplonsd worden. Maar zelfs met een run-bike-run is de sfeer en entourage bij elke DTS-wedstrijd erg bijzonder. Geen toppers per se aan de start, wel ongelofelijk veel ‘instappers’, die voor het eerst een tri- of duathlon doen.

Triathlon Roermond waren we al compleet mee, van Ameland zetten we nog de nationaal kampioenen op een rijtje en ook Rutbeek komt nog even terug.

De triathlon in Rutbeek is voor veel triatleten ook de perfecte afsluiter van het nationaal seizoen. Dit jaar stond er een kwart, een sprint en nog 2e Divisie Noord op het programma.

We noemden als Luc Henderik, die in 1.58.46 winnaar was van de kwart en daarmee Rimko Winter, Emiel Sanders, Johan van Zanten en Tristan Vlogman versloeg. We hadden het ook al over de sterke Esther Eksterkate, die routinier Carla van Rooijen en Olga Elling de baas bleef. Esther finishte in 2.16.33 uur. We hadden ook de winnaars van de 1/8e al in de smiezen, ook al moesten er nog een paar series komen. Het waren Koen Wiggers en Jasmin Siersema die aan het langste eind trokken. Een perfect weekend voor Jasmin trouwens.

Nog niet compleet hadden we de 2e Divisie Noord. Het betrof een 1/8e triathlon, waarvan de tijdsnelsten per team de teamuitslag bepaalden. Wij brengen komende dagen de eindstanden van de Teamcompetitie en beperken ons hier nu tot de dagzege.

Die ging bij de mannen naar Daan Jacobs namens Aquapoldro en wel in 1.02.30 uur. Tweede was Sibrand Rinzema voor TV Hilversum en derde Maarten Borsten van dezelfde vereniging, die uiteindelijk 4e werd in de teamstand van deze dag. De nummer vier, David Scheffer, zat wel in de winnende formatie namelijk Triteam Groningen 3.

Snelste bij de vrouwen was Serina Schouwenaar in 1.12.58 uur. Zij komt uit voor DTC. Renate Post van De Boks volgde als tweede en Michelle Simons namens Hellas 3 was derde. Haar team won wel de dagzege.

Komen we tenslotte nog uit bij de landskampioenen van het NK crosstriathlon Ameland. Meest opvallende naam: Dirk Wijnalda. Debuterend op de crosstriathlon, maar wel mooi de titel te pakken. Zijn zoveelste en dan inmiddels ook al op kwart, halve, hele, duathlon en nu dus crosstriathlon. Een fenomeen.

M:
1.Wouter Dijkshoorn 2.26.30
2.Joep Staps
3.Timo Feenstra
V:
1.Romy Spoelder 2.48.18
2.Trudy Veenstra
3.Bonnie van Willigenburg
H18:
1.Noel Sterk 1.16.52
2.Jesper Boets
3.Wybe Vermeulen
U23:
1.Timo Feenstra 2.33.51
2.Lucas Goene
3.Jeroen Hasselaar
H25:
.Tom Brohm 2.55.41
2.Tijn Grevink
3.Jelemr Klumperbeek
H30:
1.Wouter Dijkshoorn 2.26.30
2.Joep Staps
3.Gerrit Pijpker
H35:
1.Jeroen Gijzen 2.52.57
2.Tjebbe Venema
3.Ard Nijkamp
H40:
1.Ferdinand Oldeman 2.38.08
2.Joost Christiaans
3.Erik Wolsing
H45:
1.Martijn Schutteman 2.57.56
2.Michael Raaijmakers
3.Ton van Tunen
H50:
1.Dirk Wijnalda 2.43.12
2.Mathijm Wassink
3.Zeger Zeilemaker
H55:
1.Peter Mensinga 3.06.44
2.Mark Rietveld
3.Thomas Cordier
H60:
1.Mark Waaijenberg 2.57.47
2.Jasper Mooij
3.Erwin den Hoed
H65:
1.Leo van Egmond 3.19.21
2.Rob van Zanten
3.Pieter Boumeester
D18:
1.Rebecca Janssen 1.38.11
2.Yke Spelde
3.Rebekka Kool
U23:
1.Romy Spoelder 2.48.18
2.Willemijn Fuite
3.Joelle de Ruiter
D25:
1.Dieske Kruisselbrink 3.00.48
2.Evi van den Elzen
3.Hilma Buiten
D30:
1.Trudy Veenstra 2.53.01
2.Iris van Heeringen
3.Kiki Verhagen
D35:
1.Bonnie van Willigenburg 2.56.58
2.Suzan Nieman
3.Laura van den Heuvel
D40:
1.Anne Zijderveld 3.03.59
2.Hanneke Rus
3.Esther Strijker
D45:
1.Sandra Wassink 3.09.33
2.Liset de Groot
3.Alma Burema
D50:
1.Ingrid van Lubek 3.24.00
2.Suzanne Kok
3.Marjan van Galen
D55:
1.Audrey Breur 3.39.33
2.Gerda Kloet-Huybers
3.Manon Vaal

Verder: het snelste trio op de lange afstand was Team Tri-4-Two, de sprint afstand overall ging naar Noel Sterk en Janneke van der Meulen. Snelste trio daar was Team De Bakfietsen. De jeugdwedstrijden XTerra Junior zijn gewonnen door Xander Boets, Lotte Kooij, Tim Fritsch en Ninthe Bonthuis.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.