EK clubs La Baule met Hellas en Impala; Spirig deed 5 Spelen, Rachel voor 4; Turnhout en andere races – WTJ 3086

DONDERDAG – Alsof twee wereldkampioenschappen in hetzelfde weekend al niet genoeg is, was afgelopen zaterdag ook nog het Europees kampioenschap Mixed Relay voor clubs/teams. Dit keer niet in Portugal of Spanje waar dit EK tot dusverre steeds werd gehouden, maar in het Franse La Baule.

Nederland was met twee teams vertegenwoordigd op dit EK, de senioren/elite van Hellas uit Utrecht en de junioren van AV Impala uit Drachten. Beide ploegen hebben ervaring met dit EK. Hellas deed al voor de vijfde keer mee, de junioren van Impala waren vorig jaar in Banyoles zelfs met twee teams vertegenwoordigd.

Hellas achtste, Impala tiende

In de strijd om de overwinning deden de Nederlandse ploegen niet mee. Anderzijds kunnen we wel stellen dat Hellas nooit eerder een top tien klassering haalde en dat nu met een achtste plaats wel lukte. Anderzijds waren er dit jaar ook maar 10 teams, dus die opgave was minder zwaar. Qua eindtijd staat er trouwens een Spaans team boven Hellas, terwijl de eindtijd van de Spanjaarden langzamer lijkt. Het Utrechtse team bestond uit Joost Friderichs, Jony Heerink (alle keren mee gedaan op dit EK), Roel Kwaaitaal en Babette Rosman. De laatste maakte nog heel wat goed met de vijfde tijd, maar vooraan waren de Franse teams op alle fronten te sterk.

De Europese titel ging voor de zesde keer naar het Franse Poissy Triathlon team, toevallig ook de club waar Rachel Klamer voor uit komt. Maar die was uiteraard op weg naar een daverende prestatie op het WK, waarmee ze haar vierde Olympische Spelen tegemoet kan zien.

Nicola Spirig is koningin van de Spelen

Even een zijsprongetje, want zeiden we deze week nog dat Rachel hiermee Anja Dittmer evenaart, die ook vier Spelen als triatlete meemaakte. Dan moeten we toch ook vermelden dat er altijd een baas-boven-baas is bazin-boven-bazin want Nicola Spirig was maar liefst vijf keer op de Spelen aanwezig. Haar zeer indrukwekkende rijtje zetten we hier nog eens. De absolute koningin van de Olympische triathlon is daarmee de Zwitserse.

2004 Athene 19e
2008 Beijing 6e
2012 Londen 1e
2016 Rio 2e
2020 Tokyo 6e

Of Rachel ook nog tot en met de Olympische Spelen van Los Angeles 2028 doorgaat……

Franse teams regeren

Afijn terug naar La Baule met het EK Mixed Relay teams. Poissy won met de Marokkaan Jawad Abdelmoula, Candice Denizot, Antoine Duval en Kristelle Congi. Tweede was Issy Triathlon met Hugo Celerier, Celia Merle, Maxime Poras en Audrey Merle en derde Metz Triathlon met Thomas Hansmaennel, Margot Garabedian, Theotime Lawson en Pauline Landron. Acht minuten na Poissy kwamen de Hellenen over de finish. Hetzelfde Hellas zag deze week hun topsprintster, tweevoudig wereldkampioene 200 meter Daphne Schippers definitief de handdoek in de ring gooien. Prachtloopbaan gehad tot die rugklachten maar niet weg gingen.

De top drie bij de junioren Mixed Relay was eveneens compleet Frans. Poissy werd hier wel verslagen door La Rochelle Triathlon. Het winnende team bestond uit Dimitri Reynouard, Manon Pomme, Pao Millo en Lea Houart. De Friezen van AV Impala eindigden op een tiende plaats op elf minuten van de winnaars. De drie Ierse teams liet Impala achter zich. Het kwartet bestond uit Lars van Zessen, Lisanne de Jong, Kieran Schra en Zoey de Vries.

WK aquabike

Het klinkt oneerbiedig, maar het WK aquabike hangt er altijd maar een beetje bij. De medailles hebben we een paar WTJ’s geleden wel opgenomen in de WK medaillespiegel, maar verder bleef deze zwem-fietswedstrijd beetje anoniem. Ook al omdat er geen Nederlanders mee deden en de elites hier ook nooit aan mee mogen doen. Toch even melden dat de Brit Robin Hughes (M20) de snelste van alle aquabikers was in 1.21.28. Na hem kwamen trouwens twee M50ers. Snelste vrouw was de Nieuw-Zeelandse Sarah McClure in 1.31.22 uur. Beide ‘winnaars’ kwamen uit in de 20-24 AG.

Beste agegroupers

Over de Agegroupers gesproken. De meest succesvolle agegrouper is na Pontevedra de Brit Donald Brooks, hij haalde er zijn zesde wereldtitel sinds 2017. Maar ook Udo van Stevendaal heeft er zes als je sprint/standard distance combineert. Een van de meest succesvolle AGers is de Canadese Suzanne Chandler met vijf gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles.

Brooks, Van Stevendaal, Chandler, maar ook Inge Stettner, Miroslav Ozorak en Denis Pierrat haalden dubbel goud in Pontevedra, dus zowel de Super Sprint op vrijdag als de Standard Distance op zondag. De Fransman Denis Pierrat is wel een heel bijzondere. Hij won nu dus twee wereldtitels, won eerder dit jaar ook de Europese titels in Madrid en op de halve afstand in Menen. Hij had al een wereldtitel Olympic distance op zak, maar die dateerde wel van…1999 Montreal. Toen wereldkampioen M40, nu wereldkampioen M65.

Hever, Kerrville en Dirty Mitten

Nog een paar kleinere wedstrijden uit het vorige weekend. De Britse Hever Castle is gewonnen door Andrew Shaw in 5.02.26 uur, snelste vrouw was Annabelle Davis in 5.38.53 uur. Totaal 152 deelnemers.

Iets meer deelnemers (155) in het Amerikaanse Kerrville Texas. Het triathlonfestival op de halve afstand werd gewonnen door Sebastian Linke in 4.26.01 uur en door Sarah Hartford in 4.56.32 uur. Twee Amerikaanse triatleten.

Gravel triathlons komen misschien in Europa nog niet zo van de grond, in Amerika is er al een heel circuit ontstaan. Zondag was in Lake Barlow de Dirty Mitten Gravel triathlon. Een zware race, waar nog geen vrouwen aan mee deden werd gewonnen door de Amerikaan Ronaldo Serpa Ferreira in 4.46.42 uur.

Marleen en Ingrid aan de top in Turnhout

De laatste uit het blokje wedstrijden van 23/24 september was de HB Triathlon in Turnhout. De kwart afstand werd gewonnen door de Belg Jeroen Vandael in 2.00.48 uur. Hij was sterker dan ervaren mannen als Ruben Geys en Lars Baeyens. Bij de vrouwen kwamen de Nederlandse triatletes goed voor de dag. Marleen van Roessel won dankzij snoeihard lopen en Ingrid Eelkema – de betere fietster – was de nummer twee. Birgit Massagé, partner van Ruben Geys, behaalde de derde plaats.

Er deden een tiental Nederlanders aan deze race vlak over de grens mee, minder dan in voorgaande jaren. Beste bij de mannen was Roland de Haan op een 37e plaats, even later volgde Eddy Pronk als 46e. Bij de vrouwen nog Patricia van Dun als achtste en Wendy Kroesen als vijftiende.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.