Races: Greek Hero met René Verheij; IM California; ICAN Gandia; Great Floridian – WTJ 3132

DINSDAG – Er waren buiten de Franse Challenge, de Portugese Ironman, de Arabische SLT, de Koreaanse World Triathlon en Turkse Europe triathlon nog veel meer wedstrijden afgelopen weekend, die onze aandacht verdienen en waar Nederlanders goed presteerden.

René Verheij Verheij is de ‘Griekse Held’

Te beginnen met de Greek Hero Xtreme op Corfu. Het was René Verheij die deze zware wedstrijd naar zijn hand zette. Specialist op dit gebied, want hij deed ook onder andere de Celtman, Slovak XTreme, Bearman en Double Brutal al eens. Nu dus de sterkste in deze Griekse wedstrijd na 10.31.00 uur. Aan secondes doen ze niet in deze wedstrijd. De man van TV Dordrecht was er 33 minuten sneller mee dan de Brit David Jones. Brons ging naar de Duitser Nikolai Presl in 11.13 uur, zodat de Grieken zelf naast de prijzen pakten. De tijd van René betekent ook een nieuw parcoursrecord.

 

Er deden in het selecte gezelschap van 29 triatleten drie Nederlanders mee. Aan Amersfoorter Michel Besseling zijn zulke uitdagingen ook welbesteed. Michel finishte als zesde in 11.48.00 uur. Beide mannen waren al eens Triple Dutcher in de jaren dat er nog drie heles in ons land waren. Bijzonder deelneemster is Marcella van Hemert. Zij heeft alle drie de edities Greek Hero mee gedaan. Over de eerste editie deed ze 18,5 uur, de tweede won ze in 16.42 uur en nu was de Britse Claire Campbell haar wel te vlug af (13.33 uur), maar ging Marcella zelf ok weer veel sneller: tweede in 14.26 uur.

Tot slot de lijfspreuk van dit bijzondere ras sporters: ‘Als triatleet kan het altijd beter, extremer, sneller, gekker.’

Ironman California voor Dan Plews

Komen we bij de andere heles van afgelopen weekend uit. Te beginnen in Sacramento California waar de Ironman California vorig jaar weer nieuw leven in geblazen is. Toen met die prachtige derde plaats voor Jaap Koetsier (we zullen trouwens zien dat in veel races uit afgelopen weekend vorig jaar Nederlandse podiumwinnaars kwamen). De Ironman werd gewonnen door semi-pro Dan Plews uit Nieuw-Zeeland. Hij deed dat in een sub-8 uur tijd: 7.56.56 uur. De Mexicaan Raynard Picard bleef daar een eindje vandaan: 8.19.28, wel tweede daarmee. De Canadees Jamie Woodbury finishte als derde in 8.21 uur.

Weer Ironmanzege voor Alexandra; Rob beste Nederlander

Bij de vrouwen won Kristen Yax, die iets verder van de 9 uur-grens vandaan bleef. De Amerikaanse greep de zege in 9.17.29 uur. Kerry Girona (leuke achternaam) uit Amerika werd tweede in 9.25.37 en brons was er voor nog een Amerikaanse: Rebekah Walker in 9.39.15 uur. In totaal 2280 atleten, waarvan vier Nederlanders. De beste was Rob Pouw, tegenwoordig wonend/werkend in Sorrento, USA en eerder dit seizoen al lekker op dreef in de Escape From Alcatraz (15e). Op deze Ironman finishte Rob als 31e nog net binnen de negen uur.

En er was een Nederlandse overwinning. Alexandra Dronkers, nestore onder de Nederlandse triatletes won het F70-klassement en kan – als ze dat wil – volgend jaar weer naar het WK Ironman, voor haar in Nice. De geboren Limburgse woont sinds jaar en dag in Benicia, USA. Het was overigens ’s ochtends door een wolkbreuk haast onmogelijk om de wisselzone te bereiken (zie filmpje).

ZATERDAG 21 OKTOBER: IRONMAN SACRAMENTO CALIFORNIA (USA)
M:
31.Rob Pouw 8.58.24 (9e M35)
121.Jarno Lekkerkerker 9.44.37 (15e M45)
798.Koen Deurloo 12.15.20 (121e M45)
V:
252.Alexandra Dronkers 13.57.46 (1e F70)

ICAN Gandia voor Belgisch/Kroatische Sonja

Terug naar Europa met de laatst overgebleven ICAN-race in het Spaanse Gandia, vlakbij Valencia. Vorig jaar nog gewonnen door Tessa Kortekaas, die zich dit jaar helemaal toelegt op het mountainbiken en momenteel een etappewedstrijd doet in snikheet Brazilië. De hele van Gandia trok 196 triatleten, vooral Spanjaarden. De zege was voor Kristian Quintans Dominguez in 8.23.34 uur. Elf minuten later volgde Gonzalo Garvey in de Fin Otto Loukkalahti – voormalig steeple-chaser – eindigde als derde in 8.38 uur.

Bij de vrouwen een winnares, die vooral bij onze zuiderburen bekend is: Sonja Skevin heeft de Kroatische nationaliteit maar studeert aan de Universiteit van Gent. Dus doet en wint ze ook veel Belgische wedstrijden. Nu deed ze ICAN Gandia en was ze klaar in 9.44.24 uur, Dat was liefst 35 minuten sneller dan de Spaanse Helena Herrero Gomez, die er 10.20.22 over deed. Brons liet nog wat langer op zich wachten: Cristina Moya Contreras in 11.44.26.

Vaste deelnemer in Gandia en meerdere kleine heles in Spanje is Limburger Henri Bijnen. Hij werd vierde bij de M60 in inmiddels al weer zijn 51e hele. We spraken Henri kort na de race nog: ,,Het was een zware editie deze keer met meer wind bij het fietsen als ik in 10 keer Almere heb meegemaakt. Pas bij het lopen werd het minder. Inmiddels mijn 51e finish op de hele, waarvan 8 in Gandia. Kleine hele triatlons in Spanje maar toch ook Ironman Lanzarote in 2004, Challenge Barcelona in 2014 en Ironman Mallorca in 2016. Ik hoop er nog enkele aan toe te voegen.”

ZATERDAG 21 OKTOBER: ICAN GANDIA (SPA)
M:
150.Henri Bijnen 13.30.47

The Great Floridian

Terug van weg geweest. The Great Floridian. Tussen 2019 en 2022 stond deze hele niet meer op het menu, wel nog de halve. Ooit gewonnen door Dirk Wijnalda overigens. Dit keer geen Nederlandse inbreng en ook maar 31 deelnemers in Clermont, Florida. De winst ging naar J.P. Dowd. De Amerikaan klokte 10.58.11 uur. Norbert Vakhal was in 11.19 tweede, Jake Graham in 11.39  derde. Ook een vol podium bij de vrouwen met Andrea Gardner als winnares in 12.41.41 uur. Tien minuten later Sarina Sigel en in 12.54 werd Melinda Smith derde. Alle podiumwinnaars hebben de Amerikaanse nationaliteit.

We hebben nog een aantal halve triathlons uit het weekend, maar die bewaren we voor een volgende WTJ.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.