Geen NK Tegenwindfietsen; Snelste mens op twee wielen Jeffrey Hoogland en meer nieuwtjes – WTJ 3140

DONDERDAG – ‘Bureaucratisch gezeik’, zoals één van deelnemers het noemt, of een verstandige beslissing? Hoe dan ook: het NK Tegenwindfietsen in Zeeland is vandaag afgeblazen. Oorzaak: het waait te hard. Dus dat kan ook nog.

Jaarlijks zoekt de organisatie het meest winderige moment in de laatste drie maanden van het jaar. Een goede zuidwester herfststorm bij minstens windkracht zeven, daar kijken de tegenwindfietsers naar uit. Maar dit keer was het dus iets te extreem en werd de start eerst twee uur uitgesteld en toen uiteindelijk afgeblazen (…)

Startblokken

Vooral de fietsers, die al in de startblokken stonden, baalden daar enorm van. Even later toonden ze toch wel begrip. ,,Het was te heftig. De windstoten met pieken van orkaansterkte waren zo krachtig dat we van de fiets geblazen zouden worden.”

Op de socials van de organisatie:

We hebben de ontwikkeling van storm Ciarán nauwlettend in de gaten gehouden en helaas is de wind naarmate de dag zo hard geworden dat we niet kunnen starten. Veiligheid van een ieder heeft onze grootste prioriteit.
We hadden er ontzettend veel zin in, maar hebben in samenspraak met verschillende partijen en met pijn in ons hart dit besluit moeten nemen

Wat in triathlon niet altijd mogelijk is door reeds gemaakte kosten, lukt bij het NK Tegenwindfietsen wel. De deelnemers krijgen hun inschrijfgeld terug en voorrang bij een volgende editie van het kampioenschap. Mits het dan niet te hard waait natuurlijk….

De eerste editie van het NK Tegenwindfietsen werd gewonnen door Olympisch mountainbike-kampioen Bart Brentjens. Later won ook wintertriathlonkampioen Teun Sweere dit ludieke evenement en viel triatlete Tineke van den Berg in de prijzen. Wel jammer, want uitgerekend deze editie stonden kopstukken als Laurens ten Dam en Thomas Dekker in de startblokken. Maar laten we ons er maar niet te veel over….opwinden.

Neeltje Jans, Provincie Zeeland, zondag 9 februari 2020, NK Tegenwind Fietsen, Land in Zee, foto: Bart van der Putten

 

Jeffrey the record-man uit Haarle (bij Holten)

Misschien moet Jeffrey Hoogland in de toekomst maar eens mee doen. Hij leed veel pijn gedurende die 55,433 seconden van zijn wereldrecord 1 kilometer op de baan. Maar daar was dan ook elke vorm van wrijving of tegenwind vanaf gehaald. Recordraces fietsen vinden meestal plaats op de hooglandbaan in Mexico City. De snelste mens op twee wielen komt sinds deze week uit Haarle, een gehucht aan de voet van de Holterberg. Afgelopen jaar stond hij nog als toeschouwer langs de kant bij de fameuze triathlon van Holten. Of hij daar ook ooit aan mee zal doen…..dan moet het wel een ultrakorte vorm van zwemmen, fietsen en lopen zijn.

Iedereen was onder de indruk van deze vliegende coureur. Nou ja, bijna iedereen. Femke Bol reageerde als volgt: Leuk record van Jeffrey Hoogland, maar kan hij het ook met horden?’

Challenge trekt noordwaarts

In Zweden, Finland en IJsland had Challenge in het verleden al wedstrijden, in Noorwegen nog niet. Dat verandert op  24 augustus volgend jaar, want dan haalt Sandefjord het internationale label in huis. Het toeristisch stadje staat bekend om haar walvisvaart, scheepvaart, chemische industrie en…toerisme. Van alles wat dus.

De halve afstand begint met het zwemonderdeel in – heel toepasselijk – de Sandefjordfjord. Daarna is het fietsen met als scherprechter de Døla Hill en langs een replica van een van de oudste Vikingschepen. Kristian Blummenfelt is alvast enthousiast om drie weken na de Olympische Spelen voor eigen publiek in actie te komen.

Mooi hoe we via de vooraankondigingen ook volop toeristische informatie meekrijgen. Daar is het de lokale organisaties natuurlijk ook om te doen. Veel buitenlandse deelnemers trekken, wat ook weer aantrekkingskracht uitoefent op extra toeristen. Heel verklaarbaar allemaal.

Tri Amsterdam heeft bijzonder toeristisch parcours: knap staaltje werk

Over toeristische informatie gesproken. Tri Hard Series plaatst op haar socials de highlights waar je als deelnemer bij Tri Amsterdam langs komt. ,,Het kasteel Loenersloot is een goed voorbeeld van Middeleeuwse kasteelarchitectuur en een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het kasteel ligt in een schilderachtige omgeving aan de Vecht, die bekendstaat om zijn mooie landschap en historische buitenhuizen.” En ook: ,,De Oukoper Molen is een wipmolen en staat ongeveer een kilometer ten noorden van de dorpskern van Nieuwer Ter Aa. De Molen is rond 1644 gebouwd en is sinds 1971 officieel een rijksmonument. Tijdens het fietsen kun je ‘m eigenlijk niet missen!”

We stelden ons al helemaal voor dat de wedstrijd bij Studio Sport komt en dat Herbert Dijkstra dan alles over de kastelen langs het parcours weet te vertellen, zoals hij dat altijd tijdens de Tour de France doet.

Alle gekheid op een stokje. Lars Vreugdenhil, in het verleden ook organisator van wedstrijden in en rond de hoofdstad, noemt het erg knap dat Tri Hard Series. ,,Ze hebben het voor elkaar gekregen om de Rijksstraatweg afgesloten te krijgen voor deze triathlon. Da’s echt wel een huzarenstukje. En voor internationale deelnemers toch ook leuk om te zien waar ze langs komen.”

Kika

Kika Extreme heeft de centjes opgeteld van al haar deelnemers aan de drie Ironman (70.3) triathlons waaraan de teams mee deden. Totaal opbrengst: 350.000 euro, flink hoger dan de 152.000 euro van 2022. In Barcelona zwommen, fietsten en liepen de Kika Extremers 166.000 euro, in Duisburg 89.000 euro en West-Friesland 90.000 euro. Frappant dus dat de Spaanse race veel meer opbracht dan de thuiswedstrijd. Volgend jaar komen er ook Challenge wedstrijden bij.

Skipper skipt verdere wedstrijdseizoen

Joe Skipper zien we dit jaar niet meer in actie. Hij had Florida en Cozumel Ironman nog op zijn programma staan, maar bij aanvang van een training vorige week kreeg de Brit plots een black out. Hij neemt nu geen risico’s en richt zich op volgend jaar.

Packbier pakt geen bier maar loopt hard en veel

Tot slot: we hebben de Roosendaalse hardloper Roman Packbier gesproken voor een interview in de Roosendaalse editie van BNDeStem. Bijzondere man. Hij is de nieuwe Nederlands recordhouder Backyard Ultra. Het zijn bijzondere wedstrijden waarin de deelnemers zo lang mogelijk elk uur een afstand van 6,7 kilometer moeten afleggen. Wie snel klaar is, kan lang uitrusten. Tot het volgende uur aanbreekt en we weer opnieuw beginnen.

Dat gaat zo door tot de laatste loper overblijft. Dat was in Bell Buckle waar het WK werd gehouden de Amerikaan Harvey Lewis, goed voor 108 rondjes. Roman kwam bij lange na zo ver niet, maar de 43 rondes op zijn naam zijn toch nog nooit

724.25 kilometer: de Amerikaan Harvey Lewis had er zin in tijdens het WK Backyard Ultra dat in het Amerikaanse Bell Buckle (Tennessee) werd gehouden en verbrak het wereldrecord bij deze extreme race. Ook goed nieuws voor de Nederlander Roman Packbier; hij won de wedstrijd niet, maar verbeterde wel het Nederlands  record toen hij tot 288 kilometer kwam. Binnenkort meer over deze man. (mag pas na publicatie in de krant van mijn werkgever….)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.