Belgen heersen als vanouds in Reusel, maar Annelies vd Zwart wint wel; IM 70.3 Los Cabos voor West/Findlay – WTJ 3146

ZONDAG – Dat Reusel – een van de acht Brabantse Zaligheden – tegen de Belgische grens aan ligt, draagt er uiteraard aan bij dat zoveel zuiderburen de weg naar de AVR Crossduathlon weten te vinden. Ook dit jaar – vandaag – werd de wedstrijd gedomineerd door de Belgen. Zozeer zelfs dat we bij de mannen de eerste Nederlander pas op een 20e plaats terug vinden: Steff Overmars, toch ook niet de eerste de beste.

Brouwers: van wielrenner naar duatleet

Wellicht zijn het de lange afstanden 14-60-7 km. die onze landgenoten weerhouden van deelname. Al zou dat impliceren dat Nederlanders geen liefhebbers zijn van het langere werk en dat is ook weer niet zo. Hoe dan ook. De wedstrijd onder herfstachtige omstandigheden werd vandaag gewonnen door Arno Brouwers uit het Belgische Olmen. In de duathlonsport is hij een nieuwe naam, maar als wielrenner/veldrijder heeft hij zijn sporen wel verdiend.

Ooit brons op het Belgisch kampioenschap voor nieuwelingen, een rit in de Ronde van Spanje voor nieuwelingen en ga zo maar door. Zoals bij meer sporters het geval is, stokte zijn carrière in de coronaperiode. Daarna kon hij zich niet bij een grote wielerploeg verder ontwikkelen en kreeg Brouwers vrij snel een aanstelling is docent lichamelijke opvoeding.

Mooi debuut

Brouwers debuteerde dus met winst in 3.49.12 uur. Zelfs het lopen ging het goed af, want achter topfavoriet Timothy van Houtem stond hij als tweede bij zijn fiets. Bij het mountainbiken kon alleen Yves Coolen uit Lichtaart hem enigszins volgen. Aan de finish was het verschil tussen Brouwers en Coolen bijna drie minuten. Ironman-specialist Van Houtem uit Roosdaal verloor te veel tijd bij het fietsen (8 minuten op de winnaar b.v.) en finishte derde in 3.55.01. Daarna volgden Ward van Laer uit Herentals en Jens van Bylen uit Geel. Pieter Ooms uit Ramsel was als zesde de laatste onder de vier uur: 3.59.28 uur.

Stef Overmars als 20e beste Nederlander

Stef kwam rustig uit de startblokken, begon als 32e aan het mountainbiken. Daarop noteerde hij de dertiende fietstijd en vervolgens consolideerde de Hilversummer zijn twintigste positie met een 22e looptijd. Eindtijd 4.18.47 uur. Ook achter Stef wemelde het van de Belgen, tweede Nederlander was Michael Krijnen uit Spanbroek op de 25e plaats in 4.24.54 uur. Martijn van Gemerden uit Vlaardingen kwam tot een 34e plaats in 4.35.18 uur. Thijs Hendriks uit Ewijk was als 36e onze vierde landgenoot. Geloof het of niet. Van de 77 mannen waren er slechts 6 Nederlander.

Steff Overmars

Annelies van der Zwart redt de eer

Gelukkig werd bij de vrouwen de vaderlandse eer gered door Annelies van der Zwart uit Eindhoven. Haar 5.03.55 uur was een kwartier sneller dan Katrien Bruyninckx uit Dessel. Elke Poorters uit Halen was de nummer drie in 5.49 uur. Grote verschillen dus. Het snelste duo was Vincent Meyvis met zijn compagnon namens Rijwielen Hermans uit Zoersel. Eindtijd: 3.54.42 dus feitelijk derde overall.

Recreanten en duo’s

Ook Belgische suprematie bij de recreanten, die de halve afstand aflegden. Winnaar was Simon Pauwels uit Lembeke voor Tim Kragten uit Steensel en Hans Hoskens uit Mol. Bart Damen uit het eigen Reusel eindigde vierde, beste Nederlander. Als enige finishte Pauwels onder de twee uur: 1.59.38 uur. Snelste vrouw Valerie Bakelants uit Geel in 2.31.01 uur. Sanne van der Weijst uit Hooge Mierde kwam als tweede binnen in 2.32.02 en derde was Lieze Ceyssens uit het Belgisch Limburgse Maaseik. Conclusie: 2 van de 6 podiumplaatsen bleven in Nederland. Ida en Jan van Korven wonnen bij de duo’s, zij komen uit Reusel. Wendy en Mieke Blankers uit Hapert wonnen het damesduo en Twan en Carin van Gorp eveneens uit Reusel het mixed duo. Zo maakten de Nederlandse duo’s het nog enigszins goed.

Overigens vindt de organisatie het prima al die Belgen aan de start. Het verklaart waarom AVR’69 al aan haar 22e editie toe was.

Hel van Beringen: Jacco Langerak 26e

En dan te bedenken dat de Belgen ook een eigen crossduathlon hadden vandaag, die zeker zo zwaar is als in Reusel. Temeer daar het ook daar nog flink plensde. De Hel van Beringen is al evenzeer een mooi opwarmertje voor die andere Hel (Kasterlee). Wel meer bekende namen aldaar, want de overwinning ging voor het derde jaar op rij naar wereldkampioen Sebastien Carabin, Tim van Hemel werd tweede en Bart van Looveren derde. Op de beste Nederlander was het ook hier even wachten: Jacco Langerak, de man uit Utrecht, finishte als 26e in 5.02.42 uur. Carabin was al na 3.55.31 uur klaar, bijna 14 minuten rapper dan Van Hemel, ruim 19 minuten sneller dan Van Looveren.

Snelste vrouw was de Vlaamse Emma van der Stockt in 5.30.54 uur, immer hard stampend op de pedalen. Tweede Karen Annendijck in 5.43.39, derde lang lange tijd de Nederlandse Majke Jansen, maar zij stapte na het fietsen en een stukje run 2 lopen uit.

Ironman 70.3 Los Cabos voor West en Findlay

Op naar zonniger oorden. Los Cabos, Mexico bijvoorbeeld. Daar stond vandaag de Ironman 70.3 op het menu. De pro-race werd gewonnen door de Amerikaan Jason West in 3.43.04 uur. Zijn landgenoot en snelste zwemmer Marc Dubrick greep de tweede plaats in 3.47.51 uur en Canadees Jackson Laundry – snelste fietser van de dag – vond dat ie ook niet mocht ontbreken op het podium: dere in 3.51.06 uur. De vierde Amerikaan was Eric Lagerstrom met de Braziliaan Fernando Toldi op een vijfde plek. Na Dubrick was het Laundry die de leiding overnam bij het fietsen en met 1,5 minuut voorsprong aan de halve marathon begon. Jason West zette een lekker 21 km-tijd neer: 1.09.31 uur.

Snelste vrouw was Paula Findlay uit Canada, sterk fietsend als vanouds. Eindtijd 4.09.50 uur. Zilver ging naar de Oostenrijkse Lisa Perterer op bijna vier minuten achterstand en brons was voor de Spaanse Sara Perez Sala, die elf minuten te kort kwam maar uiteraard het zwemmen snel volbracht. De Amerikaanse vrouwen Jacky Hering en Amy Cymerman schoten te kort voor een podiumplek.

Sara Perez Sala mocht even van de koppositie genieten bij het fietsen, maar al snel denderde Findlay voorbij. De rossige Canadese in T2 al 3,5 minuut op de Spaanse, die in gezelschap vertoefde van Lisa Perterer. Op de halve marathon liep Paula zelfs nog iets uit, zodat het verschil bijna vier minuten was op Perterer en 11 op Perez Sala.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.