Antwoord op de vraag: is Jetze Plat de meest succesvolle paratriatleet aller tijden? Holten bedankt! – WTJ 2078

ZATERDAG – Nog wat feitjes op een rijtje. Overigens nooit klakkeloos overnemen, want ook wij hebben niet alle wijsheid in pacht. Dat bleek maar weer toen Enrique Quesada (Director Sports Results van World Triathlon) bij ons aanklopte met de vraag hoeveel wereldtitels Jetze Plat inmiddels in bezit had. Spontaan noemden we het cijfer vijf, dus mocht Abu Dhabi lukken dan was het voor Jetze de zesde keer dat hij zich als regenboog-kampioen mocht laten huldigen.  Bijgevolg stond in alle persberichten van zowel World Triathlon als NTB dat Jetze voor zijn zesde wereldtitel op ging. Het bleken er echter ‘pas vijf’ te zijn.

We zetten de medaille-winnaars van het WK Abu Dhabi nog even op een rijtje, plus alle Nederlanders:

PTWC: 1.Jetze Plat (Ned); 2.Geert Schipper (Ned); 3.Florian Brungraber (Oos)
PTS2: 1.Jules Ribstein (Fra); 2.Lionel Morales (Spa); 3.Wim de Paepe (Bel); 5.Maurits Morsink
PTS3: 1.Victor Chebotarev (Rus); 2.Daniel Molina (Spa); 3.Nico van der Burgt (Ned)
PTS4: 1.Alexis Hanquinquant (Fra); 2.Hideki Uda (Jap); 3.Alejandro Sanchez Palomero (Spa)
PTS5: 1.Chris Hammer (Vst); 2.Aleksandr Konyshev (Rus); 3.Ronan Cordeiro (Bra)
PTVI: 1.Dave Ellis (Gbr); 2.Hector Catala Laparra (Spa); 3.Lazar Filipovic (Ser); 10.Sander Koomen
PTWC: 1.Lauren Parker (Aus); 2.Mona Francis (Fra); 3.Jessica Ferreira (Bra); 5.Margret Ijdema
PTS2: 1.Hailey Danz (Vst); 2.Fran Brown (Gbr); 3.Liisa Lilja (Fin)
PTS3: 1.Andrea Miguelez Ranz (Spa); 2.Elise Marc (Fra); 3.Evgeniya Koroleva (Rus)
PTS4: 1.Kelly Elmlinger (Vst); 2.Marta Frances Gomez (Spa); 3.Elke van Engelen (Dui)
PTS5: 1.Claire Cashmore (Gbr); 2.Grace Norman (Vst); 3.Alisa Kolpakchy (Oek)
PTVI: 1.Alison Peasgood (Gbr); 2.Susana Rodriguez (Spa); 3.Elizabeth Baker (Vst)

Maar toen was het voor veel nieuwsbronnen al te laat. Die zesde wereldtitel ging een eigen leven leiden. Zozeer zelfs dat we er zelf ook in gingen geloven. Terugkijken in de archieven, want de twijfel sloeg toe. Maar nee. Het waren er echt 5 plus een bronzen plak. Hieronder het rijtje:

2015: Chicago 3e
2016: Rotterdam 1e
2017: Rotterdam 1e
2018: Gold Coast 1e
2019: Lausanne 1e
2021: Abu Dhabi 1e

 

Jetze is samen met Martin Schulz en Alyssa Seely de enige paratriatleet, die op beide Spelen goud haalde. Schluz heeft daarnaast op wereldkampioenschappen 3 keer goud en 4 keer zilver behaald. Alyssa Seely haalde 3 keer goud, 2 keer zilver en 1 keer brons.

Nemen we de kampioenen van afgelopen vrijdag door dan hebben ze tot dusverre het volgende palmares op WK’s:

Jetze Plat (Ned) 5-0-1
Jules Ribstein (Fra) 2-0-1
Victor Chebotarev (Rus) 1-0-1
Alexis Hanquinquant (Fra) 4-0-0
Chris Hammer (Vst) 1-0-2
Dave Ellis (Gbr) 3-1-0
Lauren Parker (Aus) 2-0-1
Hailey Danz (Vst) 2-3-2
Andrea Miguelez Ranz (Spa) 1-0-0
Kelly Elmlinger (Vst) 1-1-0
Claire Cashmore (Gbr) 2-1-0
Alison Peasgood (Gbr) 3-2-0

Hamvraag was/is natuurlijk: is Jetze Plat de beste paratriatleet aller tijden? Als we Olympische Spelen en WK’s optellen (7-0-1) is de Nederlander dat beslist. Op het WK zou hij nog net 1 titeltje bij moeten krijgen de komende jaren, want zijn illustere voorganger de Australier Bill Chaffey staat ook op 5 keer goud, maar daarbij 1 keer zilver terwijl Jetze ooit brons haalde. Het palmares van Bill Chaffey ziet er zo uit op WK’s:

2009: Gold Coast 1e
2010: Budapest 2e
2011: Beijing 1e
2012: Auckland 1e
2013: Londen 1e
2015: Chicago 1e

Zo, dat waren weer genoeg feitjes voor vandaag. Op naar de volgende WK’s dit weekend.

Afscheid Martin, Hendri en Anja

Even iets heel anders. Want afgelopen donderdag nam zo’n beetje heel Holten afscheid van drie belangrijke organisatorische krachten van de Stichting Triathlon Holten. Martin Pieters, Hendri Markvoort en AnjaWansink hebben het Sallandse evenement naar een hoog niveau getild. Opgeteld heeft het drietal zich haast tachtig jaar sterk gemaakt voor het topevenement in Overijssel.

Jammer genoeg kon het trio de voorbije jaren geen afscheid nemen tijdens ‘hun triathlon’. Daarom was speciaal voor Martin, Hendrik en Anja op 4 november een afscheidsreceptie belegd. Daar werden mooie woorden gesproken, werden ze benoemd tot erebestuurslid van de organisatie en waren er ook veel complimenten voor hun inzet door onder meer NTB-voorzitter Wim van Oijen.

Vanwege wederom aangescherpte coronamaatregelen moesten wij van Trikipedia helaas verstek laten gaan. Met een videoboodschap hebben we de drie natuurlijk nog hartelijk bedankt voor hun geweldige bijdrage aan de triathlonsport van Nederland. In de hoop dat volgend jaar in het eerste weekend van juli de triathlon wel doorgaat (want anders moet ondergetekende nog langer door als speaker….), doen we het tegen die tijd nog eens dunnetjes over.

Nogmaals bedankt Martin, Hendri en Anja!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.