Lotte Wilms en Eric van der Linden allebei derde in Ironman 70.3 races Melbourne en Puerto Princesa – WTJ 3152

ZONDAG – Een gehalveerd zwemonderdeel was in de beginjaren van haar triathlon carrière nog flink balen. Tegenwoordig kan voormalig topzwemster Lotte Wilms ook met de besten mee als niet 1990 maar 850 meter gezwommen mag worden.

Dat was het afgelopen nacht het geval op de Ironman 70.3 van Melbourne. In de hoofdstad van Victoria eindigde de Nederlandse, die al jaren Down Under woont, als derde. Een herhaling van haar prestatie vorig jaar. De wedstrijd werd gewonnen door Amelia Watkinson, die vorig jaar ook al net voor Lotte als tweede finishte. Titelverdedigster Ellie Salthouse ontbrak. Tussen Watkinson en Wilms in, was de op deze afstand minder ervaren Natalie van Coevorden (Nederlandse grootouders) goed voor een tweede plaats. De onderlinge verschillen waren aan de meet niet groot.

Supersnelle Hayden

Hayden Wilde was de sterke winnaar bij de mannen. In pas zijn tweede halve triathlon ooit, deed hij er 3.19.29 uur over. Het was interessant geweest als de Nieuw-Zeelander wel 1900 meter had mogen zwemmen, dan was waarschijnlijk een van de snelste tijden ooit op een halve afstand neergezet. Zijn 1.56.37 bij het fietsen en megasnelle halve marathon van 1.08.01 uur smaken naar meer op dat gebied. De Australiërs Nick Thompson en Steven McKenna (winnaar vorig jaar) deelden met Hayden het podium, maar konden niet tippen aan zijn snelheid. Op 7.58 minuten en 8.24 minuten kwamen zij binnen.

Eerst terug naar de vrouwenrace. Iets meer dan 12 minuten deed Wilms over het zwemonderdeel, waarvan de organisatie meende dat het door de woelige baren onverantwoord was om het hele zwemnummer af te werken. De korte afstand specialisten Van Coevorden en Hanne de Vet volgden kort daarna. Aleisha Wesley sloot ook aan bij het drietal.

Dat kwartet bleef bijeen tot aan het lopen. Knap was de gestage inhaalrace van Watkinson wel. Ze moest het in haar eentje klaren en het duurde wel even voor ze tijdwinst boekte op het groepje Wilms-De Vet. Met 37 seconden achterstand mocht Watkinson nog steeds als vijfde aan het lopen beginnen. De rest was gezien, Laura Armstrong volgde als zesde op ruim 9 minuten.

Vijf kanshebbers nog

Vijf kandidaten nog voor de eindzege. Van Coevorden begon sterk en bouwde snel een voorsprong van een benieuwd op het duo uit de Lage Landen: Hanne/Lotte. Wesley viel terug en Watksinson naderde snel. Op 15 kilometer was er voor Natalie van Coevorden (haar grootouders emigreerden in de jaren vijftig vanuit Drenthe naar Australie) geen vuiltje aan de lucht, al was Watkinson nog niet kansloos. Haar achterstand daar 51 seconden. Lotte volgde op 2 minuten en Hanne op 2.50 minuten. Op het 18 kilometer punt was het echter gedaan met de voorsprong van Natalie, Watkinson denderde voorbij op weg naar de einzege in 3.53.30 uur.

Op 21 seconden volgde de dappere Van Coevorden, Lotte Wilms had een snellere tweede helft van haar halve marathon en keerde terug tot op 1.39 minuten. Het bewijs dat de Nederlandse op dat langere werk goed uit de voeten kan en zij t.o.v. de concurrentes al meerdere Ironmans heeft gedaan. Hanne de Vet verloor in haar debuutrace nog veel tijd: op 5 minuten werd ze wel vierde. Daarna grote verschillen met Aleisha Wesley vijfde op bijna 11 minuten en Deborah Fuller zesde op 11.41 minuten. Emily Donker, van Nederlandse komaf, werd elfde in 4.20.14 uur.

Hayden Wilde kan het ook zonder stayeren

Hayden Wilde – vriend van Hanne de Vet – mag dan zelden non-drafting races doen, hij had geen moeite om deze wedstrijd naar zijn hand te zetten. Wilde had na het zwemmen 8 seconden voorsprong op Joe Beghnie en titelverdediger Steven McKenna. Na 24 km. fietsen was het ruim 1 minuut op Thompson/McKenna en na 57 km. was dat al ruim 2 minuten op Thompson en was het Matt Burton op een derde plaats.

In de tweede wissel mocht Hayden Wilde met een comfortabele 3.39 aan zijn favoriete onderdeel beginnen. Thompson volgde als tweede, Matt Burton daar nog derde op 4 minuten en McKenna liefst 6 minuten later. De nummer drie van de Spelen van Tokyo besloot zich niet te sparen op de 21 km. met als resultaat die hoge snelheden en 3.19 uur als eindtijd. Na Thompson (op 7.58) en McKenna (op 8.24) volgde Matt Burton op 9.25, Sam Osborne op 10.51 en Nicholas Free op 12.42 minuten.

Adelaar van Schagen fladdert naar derde plek op de Filipijnen

Net als Lotte Wilms eindigde Eric van der Linden afgelopen nacht op de Filipijnen op een derde plaats. De Adelaar van Schagen moest op de Ironman 70.3 Puerto Princesa de Filipino Satar Salem en Chinees Junyo Cao voor late gaan. Eric deed 4.24.41 uur over de drie afstanden en kwam daarmee 2.16 minuten te kort voor de eindzege.

Eerder won hij wel de IM 70.3 Cebu eveneens op de Filipijnen. De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door Leyann Ramo in 5.02.56. De Filipijnse klopte haar landgenote Lylian Grace Banzon met maar liefst 26.27 minuten. De Amerikaanse Cathrerine Wood werd 33 minuten na de winnares derde, zodat van echte spanning in die race geen sprake was.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.