Tweede Kamerverkiezingen; sportievelingen op de lijsten; wat staat er aan sport in de verkiezingsprogramma’s – WTJ 3157

WOENSDAG – Soms lijkt het erop alsof we hier ook wel eens politiek bedrijven, maar dat valt in het niet bij hetgeen op het Binnenhof in Den Haag gebeurt. Volgende week wisselen de blauwe zetels weer van persoon, want eerder dan verwacht zijn er weer verkiezingen. Geen Rutte, Kaag, Hoekstra, de Jonge, Kuiken, Segers, Van der Staaij, Azarkan of Simons meer aan het hoofd van partijen uit het parlement.

Nee, veel nieuwkomers. Aan de top, maar ook daaronder. In totaal dingen 1036 kandidaten mee naar de 150 zetels. Zij vertegenwoordigen 26 partijen. De bovenste 20 partijen nemen deel in alle 20 kieskringen. Een aantal kleinere partijen is op minder kieskring terug te zien. De PartijvdSport bijvoorbeeld op 11 kieskringen.

Triathlon gerelateerd

Het worden ongetwijfeld spannende verkiezingen na zoveel jaren VVD en Rutte aan het roer. Dat wordt allemaal anders. Wij kijken altijd even of er nog wat triathlon gerelateerde kandidaten tussen zitten. En dat is zeker het geval.

Ilona Klerks en Maarten van der Weijden staan bij de VVD op de lijst als resp. 54e en 80e (lijstduwer). Kasja Ollongren heeft al lange tijd geen triathlons meer gedaan (te druk waarschijnlijk), ze is een van de lijstduwers bij D66 op nummer 75. Hardloper (soms duatleet) Michiel van Nispen is al jaren vaste waarde voor de SP, hij staat nu vijfde. Voormalig triatleet Gijs Tuinman (ooit brons op het NK RBR) maakt waarschijnlijk zijn debuut in de Kamer met zijn derde plaats bij de BBB. Tuinman is vooral bekend vanwege de hoge Militaire Willemsorde. Nieuwkomer qua partij is de PartijvdSport. De naam zegt het al, veel sportzaken op de agenda staan. Armand van der Smissen staat tweede op die lijst, Gert-Jan Liefers volgt als vierde.

Goed. Dan op inhoud. Wat melden de verschillende partijen allemaal over sport in hun partijprogramma’s. Een overzicht:

VVD: ,,We willen meer topsportevenementen naar Nederland halen en goed opgeleide trainers en coaches leveren de beste topsporters af. Matchfixing, doping en misbruik pakken we aan.”

D66: ,,Er komt een Sportwet waarin het recht op sport en bewegen is opgenomen voor iedereen. Dat betekent dat we financiële drempels voor huishoudens met een krappe beurs om te kunnen sporten wegnemen met fondsen.”

PvdA/GL: ,,In een nieuwe Sportwet leggen we wettelijk vast dat iedere gemeente voldoende sportverenigingen en faciliteiten moet hebben. Gemeenten vergoeden lidmaatschapskosten voor mensen met een laag inkomen.”

CDA: ,,Iedereen moet de gelegenheid hebben om voldoende te sporten en bewegen. Onze investeringen dragen bij aan vitale verenigingen en toegankelijke sport voor iedereen.”

SP: ,,De sociaaleconomische gezondheidsverschillen gaan we verkleinen met meer preventie en meer investering in sport. We steunen sportverenigingen, waardoor sport bereikbaar en betaalbaar wordt voor iedereen.”

FvD: ,,Nadruk terug op rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde en sport.”

PvdD: ,,Sporten in verenigingsverband moet voor iedereen mogelijk zijn. In elke wijk wordt ruimte gemaakt voor sportvoorzieningen voor jongeren, zoals openbare voetbal- en basketbalveldjes en skateparken.”

ChristenUnie: ,,Zwemles voor ieder kind. Schoolzwemmen wordt een basisvoorziening voor ieder kind. Zwemmen is een basisvaardigheid, en net als gym, een mogelijkheid voor extra beweging.”

VOLT: ,,Volt pleit voor een gelijkwaardige behandeling van vrouwensport (ten opzichte van mannensport) en parasport, onder andere door middel van meer zendtijd en verslaggeving op de publieke omroep.”

JA21: ,,JA21 wil sport en sportief bewegen op alle niveaus stimuleren en laagdrempelig maken door de betaalbaarheid van sport te ondersteunen door verlaging van de btw-tarieven van sportbeoefening.”

SGP: ,,Lichaamsbeweging is goed voor iedereen. Het geld dat de overheid nu besteedt aan topsport, kan daarom beter worden geïnvesteerd in het stimuleren van bewegen en breedtesport.”

DENK: ,,Wij investeren meer in preventieve zorg, zoals gezondheidschecks, voedingsadvies en bewegingsprogramma’s.”

50Plus: ,,Zwemmen wordt toegevoegd aan het bewegingsonderwijs op basisscholen.”

BBB: ,,We stimuleren gemeenten om sportprogramma’s op te zetten waarmee het mogelijk wordt om zoveel mogelijk kinderen aan het sporten te krijgen.”

Piratenpartij: ,,Meer scholen die zich specialiseren in bijvoorbeeld kunst of sport.”

BVNL: ,,Muziekonderwijs en sport moeten meer gestimuleerd worden op scholen, omdat dit bijdraagt aan de leerprestaties van kinderen.”

NSC: ,,Er komt een nationaal programma om sport en bewegen te stimuleren. Onze doelstelling is dat elke jongere en volwassene deelneemt aan sport en in beweging komt, of dat nu door voetbal, hardlopen of judo is.”

Splinter: ,,Splinter wil dat bij de financiële positie van topsporters geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen- en vrouwensport. Op de publieke omroep wordt aandacht voor mannen- en vrouwensport gelijkwaardig verdeeld.”

Samen voor Nederland: ,,Het Nederlandse onderwijs, waar de gemiddelde leerling zo’n 6 uur per dag is, moet helpen bij het zorgdragen voor een gezonde levensstijl. In de klas wordt het voorbeeld gegeven dat kinderen en jongeren levenslang met zich meedragen.”

Nederland met een PLAN: ,,Door praktijklessen, zoals vitaliteits- en weerbaarheid programma’s, gericht op overtuigen van fysieke en mentale kracht kan theorie, praktijk, sport en ontspanning geïntegreerd worden voor een gezondere leefstijl.”

PvdSport: ,,We willen sport gratis toegankelijk maken voor jongeren tot 21 jaar en hen aanmoedigen om naar school te fietsen of te lopen.”

Hopelijk draagt het bij tot het maken van een afgewogen keuze op in elk geval dit thema. Hoe dan ook: laat je stem op 22 november niet verloren gaan.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.