Ironman Busselton met Els, Lotte en Marion; IM 70.3 Indian Wells/Cartagena; IM 70.3 Knokke zwemt in Nederland – WTJ 3171

VRIJDAG – De decembermaand is begonnen. Doorgaans de rustigste triathlonmaand van het jaar, hoewel? Kijkende naar de kalender staat er dit weekend toch weer het nodige op de rol.

Liefst drie Nederlandse pro’s op Ironman Western-Australia

Nederlandse ogen zijn gericht op de Ironman Western-Australia in Busselton. Met Els Visser als topfavoriete en Lotte Wilms als belangrijk concurrente kan het zo maar een Oranjefeestje worden. Lisa Norden is echter wel iemand om serieus rekening mee te houden. En uiteraard wil Fenella Langridge revanche nemen op haar nederlaag tegen Els afgelopen weekend in Canberra. Voormalig Almere-winnares Camille Deligny is er ook en Chloe Lane en Michelle Vesterby zullen het Els en Lotte ook niet makkelijk maken. Trouwens er is nog een Nederlandse: Marion Tuin zorgt voor het bijzondere feit dat 1/3e van de vrouwelijke pro’s de Nederlandse nationaliteit heeft. Tamelijk uniek, zeker zo ver van huis. Sarah Crowley verdedigt haar titel niet.

Voor Els is het haar derde keer IM Western-Australia. ,,Ik ben enthousiast over mijn terugkeer naar deze race. Ik heb mijn beste jaar tot nu als professioneel triatlete en hoop er in Busselton een mooi slot aan te breien. Het startveld is sterk op een vlak en snel parcours. We gaan allemaal ons uiterste best doen in een race waarin van alles kan gebeuren”, aldus de 33-jarige triatlete, die zich thuis voelt aan de westkust van haar tweede vaderland, waar ze al menig winter heeft doorgebracht. ,,Ik had hier zo’n geweldige race vorig jaar, dat Busselton voor mij niet mag ontbreken op mijn jaarkalender. De toeschouwers en vrijwilligers inspireren mee, plus ik verblijf in het beste gastgezin ter wereld.”

All time lijst in de maak

Het is de laatste Ironman op de rol, de laatste hele ook van 2024. Daarom komen we in de week na de race met de nieuwe all-time lijsten. De kans is trouwens groot dat in Busselton bij de mannen de 10.000e (!) sub negen uur gaat vallen. De vrouwen naderen de 5000 sub 10 uur. Bedoeling is om naast b.v. de top 20 de komende weken ook alle Nederlandse triatleten, die in staat zijn geweest om bovenstaande (sub 9/sub 10) te bereiken, in de lijst op te nemen.

Ook mannenwinnaar Canberra nu in IM Busselton

Goed Busselton. Bij de mannen mag de Deense Challenge-Canberra winnaar Daniel Bækkegård het opnemen tegen een iets sterkere Australisch gezelschap dan vorige week namelijk Steven McKenna, Matt Burton, Sam Appelton en Caleb Noble. Geen Nederlandse pro-mannen, wel de Belg Quentin de Vos en de Duitser Jens Frommhold.

Alle pro’s gaan natuurlijk voor een top drie-klassering, eentje die recht geeft op deelname aan het WK Ironman volgend jaar. Els/Lotte/Marion doen een gooi naar Nice, de snelste drie mannen mogen naar Kona. De verwachting is dat Lotte en Chloe de wedstrijd in het water met de wereldberoemde Busselton Jetty (pier met huisjes) op de achtergrond zullen openen, waarna de achtervolging kan worden ingezet door Langridge, Norden en Visser. We gaan het beleven in de nacht van zaterdag op zondag.

Ironman 70.3 Indian Wells met 85 pro’s

Daarmee is de koek nog niet op, want in Indian Wells, California USA staat zondag een IM 70.3 op stapel. Niet zo maar eentje. Nee, er doen liefst 85 pro’s aan mee. Het mannenveld wordt aangevoerd door Sam Long. Hij krijgt te maken met Jackosn Laundry, Chris Leiferman, Matt McElroy en Ben Kanute. Podiumrijp zijn ook Dylan Magnien en de Noren Thorn Vetle Bergsvik en Casper Stornes.

Bij de vrouwen houden we rekening met Tamara Jewett, Jackie Hering, Lesley Smith, Angela Naeth en Jodie Stimpson. Ook hier een Noorse outsider: Solveig Løvseth, winnares van de European Games 2023. De derde race van het label is Ironman 70.3 Cartagena in Colombia. Agegroup-only. Challenge heeft geen races dit weekend, wel is een vroegere race uit haar label geprogrammeerd: Clash Daytona op het vermaarde autocircuit. Deze halve is tevens Amerikaans kampioenschap.

Onze zuiderburen gaan crossduatlonnen. Dat kunnen ze op twee plaatsen zaterdag: Hofstade en Wuustwezel. Ongetwijfeld doen er Nederlanders mee.

We blijven nog even in Ironman en Belgisch nieuws, want de tweede editie van Ironman Knokke-Heist komt ook in Nederland. Het zwemonderdeel zal – zoals eertijds bij de Zwintriathlon – gehouden worden in de Damse Vaart met de wisselzone in het Zeeuws-Vlaamse Sluis. Daar wordt dus op 8 september 2024 (een week voor Challenge Almere) de 1900 meter zwemmen afgelegd. Bij de primeur dit jaar was dat nog de Noordzee, maar de grilligheid van het water (stroming, getij, weersomstandigheden) hebben Ironman doen besluiten het zwemonderdeel te verleggen.

Fietsend trekken de triatleten dan de grens over en vervolgens wordt de halve marathon op de boulevard van Knokke-Heist gelopen. Heeft Nederland toch weer anderhalve Ironman 70.3!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.