Ironman 70.3 Panama City; Bayshore Tri Long Beach; Florida Challenge Clermont; Preview EK RBR Venice-Caorle – WTJ 2790

DINSDAG – Er gaat geen weekend voorbij of er is wel ergens op de wereld een Ironman (70.3). Zondag ook, toen was Panama aan de beurt. In en rond de hoofdstad Panama City deden zo’n 800 triatleten mee aan de wedstrijd, die in het verleden grote namen als Bevan Dochterty, Lionel Sanders, Javier Gomez op de erelijst bracht. Het was ook een van de laatste wedstrijden waarin Lance Armstrong mee mocht doen. Hij eindigde tweede in 2012.

Arce en Fraga winnen Ironman 70.3 Panama City

Goed, dat is het verleden. Nu naar het heden, want Panama mag geen pro’s meer uitnodigen (lagere licentie), dus komen de agegroupers vooral aan hun trekken. De race werd gewonnen door de Paraguayaan Andres Arce. Hij klaarde de klus in 4.02.46 uur. Daarna was het bijna zeven minuten wachten op de nummer twee, waar de speaker van dienst ook wel even tijd voor nodig had. Zijn naam: David Alfonso Sarmiento Montealegre. De Colombiaan bleef op zijn beurt Guatemalees Olivier Noglotte voor. Bij de vrouwen won de landsfavoriete Maria Florencia Fraga. De vrouwenrace was vele malen spannender, want Brenda Schaupp van de Dominicaanse Republiek en Anna Isabel Garcia Rodas uit Guatemala zaten Fraga voortdurend op de hielen. Binnen anderhalve minuut van elkaar bereikten ze de finish. Fraga in 4.32.16 uur.

Drie Nederlanders en een Arubaan deden mee. Lars Stolk uit Oranjestad was van hen de snelste. Kees Willems uit Beneden Leeuwen zocht zijn dochter Lisa op Curacao op en samen besloten ze mee te doen aan deze Ironman 70.3.

ZONDAG 12 MAART: IRONMAN 70.3 PANAMA CITY (PAN)
M:
341.Lars Stolk (Aru) 5.43.59 (75e M40)
455.Kees Willems 6.17.30 (24e M55)
V:
100.Lisa Willems 6.17.39 (11e F25)
139.Anne van Tiem 6.50.10 (34e F35)

Open race Clash Miami

Aan de Clash Miami deden dus wel pro’s mee. Jason West ruilde zijn tweede plaats van vorig jaar in voor een fraaie overwinning, zoals we reeds zagen. En Youri Keulen moest weliswaar twee plaatsjes inleveren, maar het veld was zo mogelijk nog sterker dan in 2022. Met de blaren onder zijn voeten toch nog zesde worden, geeft eens te meer aan wat een doorzetter de Limburgse Gironaan is. Lucy Byram bleef als enige vrouw onder de drie uur. Naast de pro’s deden een dag later nog ruim 200 amateurs mee aan de open race op het Homestead autocircuit van Miami. Die wedstrijd werd gewonnen door de Spanjaard Pelle Osoro in 3.50.43 en door de Amerikaanse Christine Warren in 4.20.40 uur. Zij liet landgenotes Mary Margaret Soderberg en Chelsea Hollingsworth achter zich. De Spanjaard was slechts 1 seconde rapper in de eindsprint dan de Amerikaan Simon Bong. Derde werd de Argentijn Andres Darricau. Nederlanders deden hier niet mee.

Twee Amerikaanse halve triathlons

Ook in Florida, maar dan in Clermont was de Florida Challenge Triathlon ook wel bekend als The Initimadator. De organisatie is al best oud, sterker nog de naam Challenge was eind vorige eeuw al aan deze race gekoppeld, nog voordat Roth switchte van Ironman naar Challenge. Deze halve triathlon werd gewonnen door de Amerikanen Yannick Fischbach en Anne Clinton. Een kleine wedstrijd overigens met 81 finishers. Ideaal voor wie eens niet in de massa wil meedoen. Nog kleiner – want 69 finishers – is de Bayshore 70.4 Long Beach triathlon. De Amerikaanse race werd gewonnen door Dixon Atkins in 4.00.01 uur en Isabelle Danforth in 5.13.37 uur. De Nederlander Joel van Ginkel eindigde als 42e en zevende M40 in 6.59.31 uur.

EK RBR Venice-Caorle met negen Nederlanders aan de start

Aanstaande vrijdag gaat het seizoen weer volop verder met meteen een belangrijke ontmoeting voor Europa’s beste duatleten. Het EK in het Italiaanse Venice-Caorle staat op stapel. Titelverdediger is de Fransman Benjamin Choquert. Met vijf mannen is Nederland numeriek samen met Frankrijk het sterkst vertegenwoordigd. Daan de Groot, Thomas Cremers, Stijn Jansen, Joep Staps en Pim Bakker verdedigen de vaderlandse eer. De Belgen zijn met drie, maar zeker een kansrijk trio voor de medailles met Arnaud Dely, Thibaut de Smet en Angelo Vandecasteele. Bij de elite vrouwen komen Marieke Brouwers en Karin Nieuwenhuijsen in de strijd.

Bij de beloftes U23 komen Mischa Hermans en Valentin van Wersch in actie. Geen Nederlandse junioren en ook geen Nederlandse agegroupers op het EK sprint of EK standaard afstand. In dat opzicht is het bij de Britten wel anders. De Italiaanse gondelstad wordt de komende dagen overspoeld met Britse duatleten, zodat op voorhand al wel duidelijk is wie het medailleklassement zal gaan winnen. Brexit heeft in elk geval op de jaarlijkse toeloop van Britse atleten bij EK’s en WK’s geen enkele invloed gehad.

Het jurykorps op de Olympische Spelen mag dan zonder Nederlanders zijn, op dit EK is Michiel van Niekerk als Technical Delegate actief.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.