Menno Koolhaas, Els Visser, Morena Stevens, Aniek Mars, Nieuwkoop en brons Mitch Kolkman winnaars Trikipedia-verkiezingen!

DINSDAG – De winnaars van de negende Trikipedia (vh 3athlon)-verkiezingen zijn bekend.

Triatleet 2023

Met gepaste trots maken we bekend dat MENNO KOOLHAAS verkozen is tot triatleet van het jaar. Hij won de titel niet alleen op basis van zijn Europese titel in Almere en het sensationele nieuwe Nederlands record, maar ook dankzij zeges in Challenge Geraardsbergen en Vichy. En passant pakte hij zijn thuiswedstrijd in Nieuwkoop mee en tussendoor ook nog wat korte afstandswedstrijden, die Menno ook won. Youri Keulen en Niek Heldoorn zaten hem op de hielen.

Triatlete 2023

Bij de vrouwen spraken de prestaties van ELS VISSER het meest tot de verbeelding onder onze lezers/volgers. Ze ondervond de meeste concurrentie van Diede Diederiks, maar ook Lotte Wilms, Marlene de Boer, Rachel Klamer en Maya Kingma kregen veel stemmen. Naast de Europese titel in Almere won Els de Ironman Nieuw-Zeeland, de halve van Nieuwkoop en Challenge Canberra. Daarnaast werd ze tweede in Challenge Wanaka, derde in Ironman Vitoria-Gasteiz, derde in Challenge Londen, vierde in Challenge Kaiserwinkel en ook vierde in Ironman Busselton. Ze was 15e op het WK Ironman Hawaii (diezelfde klassering bereikte Niek Heldoorn overigens op het WK Ironman Nice).

Agegrouper 2023

Een bijzondere categorie – vinden wij zelf – is de Agegrouper van het jaar. Het kan daarmee alle kanten op en dat bleek. Nadat aanvankelijk Kyra Meulenberg sterk scoorde, kwam in de tweede helft van de stemperiode plots MORENA STEVENS opzetten. Morena maakte een bliksemdebuut op de Ironman-races. Ze kwalificeerde zich met een tweede plaats in Vitoria-Gasteiz voor het WK Ironman Hawaii, waar ze een achtste plaats haalde. In beide gevallen was haar eindtijd onder de tien uur. De Amsterdamse kreeg uiteindelijk de meeste stemmen met Kyra Meulenberg op een goede tweede en Marieke Brouwers op een prima derde plaats. De mannen scoorden hier veel minder, al was Olaf van den Bergh in jullie ogen toch wel een prima kandidaat voor deze titel.

Talent 2023

Massaal is er gestemd bij de verkiezingen voor talent van het jaar. Daarin werd wel vaak verzuimd in de andere rubrieken iemand te nomineren, hetgeen omgekeerd niet zo veel voorkwam. Hierin bleek dat veel familie, fans, dorps- en klasgenoten gemobiliseerd waren om op kandidaten te stemmen. Overigens was dat minder het geval voor degene met de meeste stemmen, zijnde ANIEK MARS. Een zeer terechte winnares gezien haar geweldige seizoen. Aniek werd de nummer 14 van de wereld in Hamburg, is tweevoudig Nederlands kampioene (tri en RBR) en werd tweede in de Europe Cup-races in Holten en Olsztyn.

Kort daarachter was het nationaal jeugdkampioene Loesha Loos en ook de Amelandse Kyra Brouwer kreeg veel stemmen. Opvallend is ook dat Mitch Kolkman zowel als triatleet en als talent genomineerd werd. Alle stemmen opgeteld had Mitch nog ver gebracht. Gelukkig komt hij hieronder nog terug.

Organisatie 2023

Een mooie winnaar bij de rubriek ‘organisatie van het jaar’, want het al twee keer door pech getroffen STICHTING TRIATHLON NIEUWKOOP werd door jullie als beste organisatie uitgekozen. Pech in de zin dat de waterkwaliteit onvoldoende werd bevonden voor een NK, maar dat er desondanks toch een puike wedstrijd uitrolde met als winnaars ook nog eens de Trikipedia-triatleten van het jaar Menno Koolhaas en Els Visser. Toeval bestaat niet, zou je zeggen. Nieuwkoop heeft een traditie van 40 jaar organiseren, dat alleen al is een prestatie van formaat.

Prestatie 2023

Voor de prestatie van het jaar, was het ook spannend. Het ging uiteindelijk tussen de wereldtitel voor Geert Schipper en de BRONZEN PLAK VOOR MITCH KOLKMAN bij de beloftes, allebei op het WK in Pontevedra. Het feit dat Mitch zich bij de beloftes de nummer drie van de wereld mag noemen, werd net even iets hoger aangeslagen dan Geerts prachttitel. Daarmee hebben we alle winnaars voor dit jaar vernoemd. De wereldtitel van Geert is overigens wel weer aanleiding om volgend jaar ook de rubriek ‘paratriatleet van het jaar’ weer terug te halen.

Massaal gestemd

Er zijn maar liefst 1431 stemmen uitgebracht. Dat gebeurde door 169 verschillende stemmers. Niet eerder werd in zo’n grote getale gestemd. Dank je wel daarvoor, het geeft aan dat de verkiezingen leven. Eind van deze week maken we de prijswinnaars bekend.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.