Atletencommissievoorzitter Lucas Goené: ,,Tijd voor zeggenschap, want atleten voelden zich vaak niet gehoord” – WTJ 3192

WOENSDAG –  De NTB zit niet stil. De voorbije weken is er een vernieuwde atletencommissie aangesteld en het verzekeringspakket aangepast.

De commissie bestaat uit een mooi groepje topsporters: Lucas Goené is voorzitter en Joost Friderichs secretaris. De andere vertegenwoordigers zijn Marit van den Berg, Thomas Cremers, Aniek Mars en vanuit de paratriatleten Margret IJdema en Sander Koomen.

Een atletencommissie (AC) is de stem van atleten naar de bond en kan gevraagd en ongevraagd advies geven en meedenken over het beleid. De nieuwe atletencommissie vervangt de separate commissies die de afgelopen jaren binnen de NTB actief zijn geweest.

Meer kruisbestuiving

,,We wilden als atleten graag meer inspraak en het leek ons logisch om een meer breed gedragen atletencommissie te formeren. Als je met alle disciplines optrekt, heb je meer kruisbestuiving en kun je elkaar beter helpen en ondersteunen”, aldus Joep Staps die deel uit maakte van de werkgroep die, met hulp van externe adviseur Chiel Warners en in samenwerking met algemeen directeur Thorwald Veneberg en bestuurslid topsport Erik Doornbos, de afgelopen maanden werkte aan het formuleren van de statuten.

Na de officiële oprichting konden atleten zich verkiesbaar stellen. ,,Uiteindelijk bleef het aantal atleten dat zich aanmeldde binnen de opgestelde quota en kon uiteindelijk iedereen zitting nemen in de commissie”, vervolgt Staps. ,,De nieuwe atletencommissie is breed gedragen met een mooie verdeling binnen de disciplines. We zijn heel blij met dit resultaat en ervan overtuigd dat de nieuwe atletencommissie samen met de NTB goede stappen kan zetten.”

Lucas Goené, die zowel actief is op de olympische afstand als in de multisportdisciplines, is aangesteld als voorzitter. ,,Met deze commissie vertegenwoordigen we de belangen van alle eliteatleten bij de NTB in de verschillende disciplines en afstanden”, benadrukt Goené die zijn topsportbestaan combineert met een masteropleiding informatica.

Tijd voor meer zeggenschap

,,Het werd tijd dat we meer zeggenschap kregen. Veel zaken waar wij als atleten mee te maken hebben, werden niet transparant genoeg gecommuniceerd”, vervolgt Goené. ,,Atleten voelden zich vaak niet gehoord. Met deze commissie kunnen we meedenken over beleid, hebben atleten een plek waar ze terecht kunnen als ze tegen beleidsmatige dingen aanlopen en is er voor de NTB één aanspreekpunt. Ik kijk er naar uit om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan een verbeterd topsportklimaat.”

NTB-directeur Thorwald Veneberg is verheugd met de komst van de nieuwe atletencommissie. ,,Het opzetten van de commissie heeft atleten veel tijd en energie gekost en de samenwerking heb ik als heel prettig en professioneel ervaren. We zijn dan ook dankbaar voor al het werk dat de werkgroep, met naast Joep Staps ook Eva Cornelisse, Silke de Wolde, Nico van den Burgt, Sander Koomen en Thomas Cremers, heeft verzet de afgelopen tijd. Er is een mooie basis gelegd waardoor we ons als bond met, door en voor atleten, continu kunnen blijven ontwikkelen.”

Wie input wil geven of meer informatie over de AtletenCommissie kan mailen met ac@triathlonbond.nl

Uitgebreider verzekeringspakket tegen gunstiger voorwaarden

Per 1 januari heeft de NTB ook een uitgebreider verzekeringspakket voor haar aangesloten leden, vrijwilligers, verenigingen en stichtingen. Leden zijn voortaan ook onderweg naar wedstrijden en/of verenigingsactiviteiten verzekerd tegen ongevallen. De aansprakelijkheidsverzekering voor evenementen, een ongevallenverzekering voor evenementen en een materiaalverzekering die zorgt voor dekking van schade aan materiaal zoals apparatuur, tenten en podia zijn tegen gunstiger tarieven (lees: lage premies) bij de bond af te sluiten. Volgens Thorwald Veneberg is het vooral voor kleine evenementen met een smaller budget gunstig. ,,Een clubevenement met 10 deelnemers kan al voor 17 euro verzekerd worden.” Voor bestuurders is er en  bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Voor trainers geldt een aparte aansprakelijkheidsverzekering.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.